ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Σε ποιες περιοχές διορθώνουμε τα λάθη του δασικού χάρτη μέχρι τις 7 Ιανουαρίου

σε-ποιες-περιοχές-διορθώνουμε-τα-λάθη-246946

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού

[email protected]

Τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν τα λάθη στους δασικούς χάρτες χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ έχουν οι πολίτες, που αντιλήφθηκαν την τελευταία στιγμή ότι λανθασμένα τα αγροτεμάχιά τους εμφανίζονται σαν δασικές εκτάσεις στους δασικούς χάρτες. Η ημερομηνία αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους δασικούς χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα, που η διαδικασία των αντιρρήσεων έληξε στις 30 Νοεμβρίου 2019.

Οσον αφορά στη Μαγνησία, η ανάρτηση του δασικού χάρτη αφορά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους παλιούς προ καποδιστριακούς ΟΤΑ ΒΟΛΟΥ, ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ, ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2020 οι πολίτες μπορούν να απευθύνουν αίτηση στη οικεία Διεύθυνση Δασών για τα «πρόδηλα σφάλματα» των χαρτών, για να μπορέσει η υπηρεσία να προβεί στη διόρθωσή τους. Ο εντοπισμός των σφαλμάτων αφορά πολλές περιπτώσεις ανακρίβειας και ασάφειας οι οποίες χαρακτηρίζουν τους δασικούς χάρτες και η αποκατάσταση των σφαλμάτων κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι, μετά την κύρωση του δασικού χάρτη οι πολίτες έχουν μόνο το δικαίωμα να κινηθούν νομικά. Η δυνατότητα της διόρθωσης παρέχεται δωρεάν στους πολίτες, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού η ακριβή διαδικασία της αντίρρησης με την πληρωμή χρηματικού παραβόλου, απέτρεψε πολλούς ενδιαφερόμενους στο να καταθέσουν ένσταση κατά του δασικού χάρτη.

  • Σε ποιους αφορά;

Αφορά στους ιδιοκτήτες εκτάσεων γης εκτός σχεδίου πόλης στις περιοχές όπου ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης του δασικού χάρτη στις 30 Νοεμβρίου 2019.

  • Πού μπορώ να ενημερωθώ;

Ο δασικός χάρτης είναι διαθέσιμος στις ιστοσελίδες www. Ktimatologio.gr. και στις Δ/νσεις Δασών. Ο πολίτης αφού αναζητήσει το ακίνητό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορεί να δει τον χαρακτηρισμό του. Ο χαρακτηρισμός του έχει δύο γράμματα. Το πρώτο αφορά στον χαρακτήρα της έκτασης το 1945 ή το 1960 και το δεύτερο στη νεότερη περίοδο 2007 – 2009. Αν για παράδειγμα έχει χαρακτήρα ΔΑ, σημαίνει ότι ήταν δασική έκταση ή δάσος παλαιότερα και πλέον έχει άλλη χρήση (π.χ. αγροτική).

Επίσης αν δεν ξέρετε την ακριβή θέση του χωραφιού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε τοπογράφο μηχανικό για να εντοπίσει το ακίνητό σας και να σας συμβουλέψει αν όντως υπάρχει λάθος στον δασικό χάρτη και πρέπει να διορθωθεί.

  • Πώς υποβάλλεται η αίτηση πρόδηλου σφάλματος;

Τα πρόδηλα σφάλματα μπορούν να υποβληθούν επιτόπου στην οικεία Δ/νση Δασών ή ηλεκτρονικά. Η υποβολή γίνεται ατελώς (χωρίς παράβολο) και θα πρέπει να αφορά μία από τις περιπτώσεις πρόδηλων σφαλμάτων (πχ μη απεικόνιση διοικητικής πράξης, εσφαλμένη αποτύπωση εμφανώς αγροτικής έκτασης ως δασικής, τεχνητές φυτείες κλπ).

Ανάλογα με την Υπηρεσία, η απάντηση για την αποδοχή ή μη εκδίδεται εντός 3 εβδομάδων έως 1 μήνα. Μόνο η αποδοχή της αίτησης από τη Δ/νση Δασών αναστέλλει την κύρωση του δασικού χάρτη. Η εν λόγω αίτηση μπορεί να γίνει για όλες τις κατηγορίες χαρακτηρισμών. Η απάντηση περί αποδοχής ή μη εκδίδεται από την οικεία Δ/νση Δασών και επικυρώνεται από την ΕΠΕΑ. Η αίτηση για να γίνει αποδεκτή πρέπει να αφορά σε πρόδηλο σφάλμα όλων των επιμέρους τμημάτων που δηλώνονται στην αίτηση και όχι για ορισμένα μόνο από αυτά (στην περίπτωση αυτή πρέπει να υποβληθούν ξεχωριστές αιτήσεις για κάθε επιμέρους τμήμα).

  • Ποια δικαιολογητικά καταθέτω;

Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει τα εξής:

  1. Σχετική αίτηση προς τη Δ/νση Δασών
  2. Συμβόλαιο της ιδιοκτησίας του
  3. Το Ε9
  4. Φωτοτυπία ταυτότητας
  5. Συντεταγμένες της έκτασης σε ΕΓΣΑ 87
  6. Εγγραφα της Διοίκησης (π.χ. παραχωρητήριο, Πράξη χαρακτηρισμού κλπ).
  • Ποια είναι τα λάθη, που διορθώνονται;

Τα λάθη διαχωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα.

Ελέγχεται γενικά η ακρίβεια του χάρτη, που δημιουργήθηκε από τη σύνθεση δύο διαφορετικών εικόνων του 1945 και 2007, γιατί σ’ αυτό το διάστημα έγιναν μεγάλες αλλαγές στο τοπίο.

2. Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών.

Να μη περάστηκε δηλαδή σωστά η γραμμή που χωρίζει μια δασική έκταση, από ένα κτήμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις άκρες των χωραφιών που συνορεύουν με δασική έκταση, όπου το φούντωμα της φυλλωσιάς βρίσκεται εντός ιδιωτικής αγροτικής έκτασης.

3. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα).

Για παράδειγμα να εμφανίζεται ως δασική έκταση μια δενδροκαλλιέργεια ή ένας παλιός ελαιώνας, που λόγω της έντονης κλίσης του εδάφους κατά τη φωτοερμηνεία των αεροφωτογραφιών ερμηνεύτηκε ως δάσος.

4. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων (αντιστοίχισης).

Π.χ. δεν γράφει μέσα στο πολύγωνο τι χαρακτήρα έχει η έκταση (ΔΔ, ΑΔ, ΔΑ, ΑΝ ΔΧ, κλπ).

5. Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

Ως διαβαθμισμένες περιοχές εννοούμε τις εκτάσεις που για λόγους εθνικής ασφάλειας παρουσιάζονται επεξεργασμένες στο χάρτη και αυτό μπορεί να επηρέασε και τη γύρω περιοχή.

6. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων.

Ως «πεδινές» θεωρούνται οι εκτάσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο μικρότερο των 100 μέτρων με μέση κλίση μικρότερη του 8% και μέγιστη κλίση μικρότερη του 12%, οι οποίες φέρουν χορτολιβαδική βλάστηση ή είναι βραχώδεις και οι οποίες θα πρέπει να φαίνονται ως «άλλης μορφής/κάλυψης» (ΑΑ) στο δασικό χάρτη.

7. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα κληροτεμάχια που δόθηκαν με παραχωρητήρια σε ιδιώτες.

8. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων.

Πρόκειται για φυτείες (π.χ. λευκώνες, χριστουγεννιάτικα δένδρα, δασικές φυτείες), που δημιουργούνται επί ιδιωτικών γεωργικών εκτάσεων, με σκοπό την υλοτομία, τη διακίνηση και εμπορία δασικών προϊόντων.

9. Ειδικά σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης πριν την κύρωση του δασικού χάρτη.

Αυτή η κατηγορία καλύπτει περιπτώσεις όπως: να μην περάστηκε σωστά η πράξη χαρακτηρισμού του δασαρχείου, ή το όριο του σχεδίου πόλης, τα όρια του αναδασμού κλπ.

  • Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα διόρθωσης του χάρτη;

Οι διορθώσεις στο δασικό χάρτη μπορούν να γίνουν:

1) Αυτεπάγγελτα, εφόσον διαπιστωθούν σφάλματα στον χάρτη από το τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας Δ/νσης Δασών.

2) Μετά από αίτημα αυτού που έχει έννομο συμφέρον στην οικεία Δ/νση Δασών.

3) Υστερα από την εξέταση αντίρρησης που έχει υποβληθεί στην αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων και η οποία αφού διαπιστώσει ότι το σφάλμα του χάρτη ανήκει στην κατηγορία των προδήλων σφαλμάτων, προωθεί το αίτημα στην αρμόδια Δ/νση Δασών, συνοδευόμενη από σχετικό υπόμνημα με το αιτιολογικό της υπαγωγής της στις περιπτώσεις πρόδηλου σφάλματος.

  • Εχω αυθαίρετο κτίσμα σε δασική έκταση. Μπορώ να το δηλώσω;

Οχι σ’ αυτή τη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, στις αρχές του 2020 θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, πληρώνοντας ένα χαμηλό παράβολο, να τακτοποιούν τα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε δασική έκταση.

  • Ποιες επιπτώσεις θα έχω, εάν δεν διορθωθεί ο δασικός χάρτης;

Από τη στιγμή που ο δασικός χάρτης κυρωθεί και η έκταση έχει χαρακτηριστεί ως δασική, αυτός που την κατέχει:

1. Δεν θα μπορεί πλέον να το πουλήσει.

2. Δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει ούτε καν στα παιδιά του.

3. Δεν θα μπορεί να πάρει καμία αγροτική επιδότηση, γιατί το γεωτεμάχιό του θα θεωρείται πλέον δασική έκταση.

4. Οταν ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή, το Ελληνικό Δημόσιο θα το δηλώσει σαν δική του ιδιοκτησία και αυτός που το κατέχει θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης καταθέτοντας παλιά συμβόλαια κατά περίπτωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου