ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μπόνους και εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 50% σε όσους φυτέψουν την ταράτσα

μπόνους-και-εξοικονόμηση-ενέργειας-μ-238027

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, Τοπογράφου – Πολεοδόμου Μηχανικού [email protected]

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για περισσότερο πράσινο και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις πόλεις, οδήγησε διεθνώς στη δημιουργία νέων πράσινων χώρων πάνω στις ταράτσες των κτιρίων, τα λεγόμενα «φυτεμένα δώματα» ή «πράσινες στέγες». Στην χώρα μας, παρόλο που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές η δημιουργία ταρατσόκηπων, δεν έχει βρει ακόμα μεγάλη εφαρμογή. Αυτό συμβαίνει γιατί, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, πιστεύουν ότι είναι μια λύση ακριβή καθώς επίσης ότι θα υπάρχουν προβλήματα υγρασίας από πιθανόν διαρροή στο κτίριο.

Τι είναι Φυτεμένο Δώμα;

Φυτεμένο δώμα είναι μια πράσινη επιφάνεια που δημιουργείται στην επιφάνεια ενός δώματος κατάλληλα μονωμένου το οποίο σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο σύστημα υποδομής θα εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη των φυτών.

Τι μπόνους δίνει ο νόμος;

Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό δίνεται μπόνους σε νέα και υφιστάμενα κτίρια που θα πραγματοποιήσουν φύτευση. Συγκεκριμένα:

  • Προσαυξάνεται κατά 1,00 μ. το ύψος του κτιρίου με δώμα και κατά 0,40 μ. στην περίπτωση κτιρίου με στέγη, όταν γίνεται φύτευση πάνω από το 50% της επιφάνειας του δώματος.
  • Επίσης επιτρέπεται να κατασκευάζονται χώροι Κύριας Χρήσης στο δώμα, μέγιστης επιφάνειας 35 τ.μ., με την προϋπόθεση η φύτευση να καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώματος και με αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης.

Χρηματοδοτεί το «εξ οικονομώ» τα φυτεμένα δώματα;

Με το εξοικονομώ κατ οίκον μπορείτε να επιδοτηθείτε ως 70% για τις εργασίες μόνωσης της ταράτσας. Το πρόγραμμα δεν επιδοτεί τη φύτευση, όμως εσείς μπορείτε να συνδυάσετε τις δύο εργασίες και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ποιο άλλο όφελος θα έχω;

Το Φυτεμένο Δώμα εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας στους τελευταίους ορόφους της οικοδομής που σημαίνει:

  • μείωση μέχρι και 50% του κόστους πετρελαίου το χειμώνα
  • μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τα κλιματιστικά το καλοκαίρι
  • μείωση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια κάτω από το δώμα κατά 6-8 βαθμούς το καλοκαίρι.

Εγώ θέλω να βάλω πέργκολα, μπάρμπεκιου κλπ. Μπορώ ή πρέπει να φυτέψω όλη την ταράτσα;

Ναι. Μπορείτε να φυτέψετε το 50% της ταράτσας με πόες, θάμνους και δέντρα και στην υπόλοιπη ταράτσα να κατασκευάσετε βρυσούλα, μπάρμπεκιου, πέργκολες, καθιστικά κλπ.

Θέλω να φυτέψω την ταράτσα, αλλά φοβάμαι την υγρασία. Τι να κάνω;

Σήμερα υπάρχουν τεχνικές και σύγχρονα υλικά που εγγυώνται την επιτυχημένη εφαρμογή ενός φυτεμένου δώματος υπό οποιεσδήποτε συνθήκες χωρίς κανένα φόβο αστοχίας. Έτσι πριν την φύτευση, γίνεται αρχικά κατάλληλη προετοιμασία της επιφάνειας, δίνονται οι επαρκείς ρύσεις, εφαρμόζονται σωστά ασφαλτικές μεμβράνες, γίνεται η απαραίτητη στεγάνωσης και στη συνέχεια εφαρμόζεται η φύτευση.

Μήπως επιβαρύνω την αντοχή του κτιρίου;

Καταρχήν ο μηχανικός θα κρίνει την στατικότητα του κτιρίου και θα υπολογίσει το πρόσθετο φορτίο από την φύτευση. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι σήμερα υπάρχουν στην αγορά σύγχρονα ελαφριά αποστραγγιστικά υλικά και ειδικά ελαφριά υποστρώματα φύτευσης

Πόσο κοστίζει η κατασκευή του;

Το κόστος κατασκευής ενός φυτεμένου δώματος κυμαίνεται από 30-60 €/μ2 ανάλογα με το μέγεθος, την ύπαρξη η μη ρήσεων, τον όγκο του χώματος που θα απαιτηθεί, την ευκολία η μη μεταφοράς του χώματος κλπ. Η απόσβεση από την οικονομία που προκύπτει γίνεται περίπου σε 5-8 χρόνια.

Άκουσα ότι τα φυτεμένα δώματα ενισχύουν τη θερμομόνωση. Ισχύει;

Βεβαίως, γιατί οι φυτεμένες ταράτσες είναι ένας φυσικός, οικολογικός τρόπος ενίσχυσης της θερμομονωτικής στρώσης, αφού τα συστήματα υποδομής φυτεμένου δώματος εφαρμόζονται πάνω από την θερμομονωτική στρώση.

Ποια τα πλεονεκτήματα του Φυτεμένου Δώματος;

Πέρα της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του κτιρίου, παρέχει ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη και συγκεκριμένα:

  • Παρατείνει τη διάρκεια ζωής της υδατομόνωσης του κτιρίου έως και 40 χρόνια, επειδή την προστατεύει από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασιακές διαφορές.
  • Ενισχύει τη θερμομόνωση, εξοικονομώντας ενέργεια.
  • Περιορίζει, στις υψηλές βροχοπτώσεις, την απότομη απορροή των όμβριων υδάτων.
  • Φιλτράρει και βελτιώνει τον αέρα της πόλης.
  • Απορροφά, αντί να αντανακλά, το θόρυβο και την ηλιακή ακτινοβολία
  • Προσφέρει χώρο αναψυχής για τους κατοίκους του κτιρίου.
  • Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται ανακυκλώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά.

Απαιτείται οικοδομική άδεια;

Όχι. Απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας και η επίβλεψη του μηχανικού, ώστε να εξασφαλίζεται η ορθή εκτέλεση των εργασιών.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για την άδεια;

Α) Αίτηση του ιδιοκτήτη

Β) υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου για την κατασκευή της φυτεμένης επιφάνειας.Σε περίπτωση που είναι κοινόχρηστος χώρος της πολυκατοικίας, απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών

Γ) υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου εκτελεστή του έργου για την ανάληψη ευθύνης ορθής υλοποίησης του έργου

Δ) τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας, υπογεγραμμένη από αρμόδιο μηχανικό,

Ε) Τεχνική Έκθεση Κατασκευής Φυτεμένης Επιφάνειας

ΣΤ) Αντίγραφο οικοδομικής αδείας ή άλλο στοιχείο νομιμότητας του κτιρίου

Ζ) φωτογραφίες του κτίσματος και του χώρου της ταράτσας

Κατά περίπτωση εγκρίσεις από φορείς, Αρχιτεκτονικό συμβούλιο κλπ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου