ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Πλειστηριασμοί με ένα «κλικ»: Στο σφυρί τα πρώτα ακίνητα. Πώς θα γίνει η διαδικασία

πλειστηριασμοί-με-ένα-κλικ-στο-σφυρ-217163

Η ώρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έφτασε, καθώς σήμερα ξεκινά η διαδικασία και πλέον θα πραγματοποιούνται με ένα «κλικ» .

Η πλατφόρμα με τους δέκα πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα, ενώ το σύστημα θα είναι σε πλήρη εφαρμογή του θα μπει από το 2018.

Ηδη οι υποψήφιοι πλειοδότες για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί, καθώς σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος η προθεσμία για την εγγραφή γίνεται δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Η απόφαση των συμβολαιογράφων

Υπενθυμίζεται πως η Γενική των Συμβολαιογράφων έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των πλειστηριασμών. Ειδικότερα, η συνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε τα εξής:

  • Αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια όλων των πλειστηριασμών.
  • Συστηματική παρακολούθηση της τήρησης των συμφωνηθέντων με τους συναρμόδιους υπουργούς για τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών και την προστασία των συμβολαιογράφων.
  • Άμεση σύσταση και λειτουργία επιτροπών για τη βελτίωση της διαδικασίας και των συνθηκών διενέργειας των πλειστηριασμών.
  • Αποτίμηση όλων των ανωτέρω σε συνέλευση των μελών είτε σε έκτακτη, είτε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσή μας.

Η διαδικασία

Η διαδικασία πλειστηριαμού θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, διάστημα κατά το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

Ετσι, κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.’

Επίσης τη διαδικασία θα μπορεί να παρακολουθεί ως παρατηρητής και ο οφειλέτης.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00.

Τα πρώτα 10 ακίνητα

Με τιμή πρώτης προσφοράς την εμπορική αξία του ακινήτου κατά την ημερομηνία της κατάσχεσης ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για τα πρώτα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα. Πρόκειται για δέκα πλειστηριασμούς που αφορούν δύο οφειλέτες και την ίδια επισπεύδουσα τράπεζα. Ειδικότερα:

  • Μεζονέτα 320 τμ. η οποία ανήκει σε συγκρότημα κατοικιών, το οποίο έχει ανεγερθεί επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, επιφανείας μτ 1.231,16, στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισά. Η μεζονέτα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α όροφο, που συνδέονται μεταξύ τους με εσωτερική κλίμακα και ανελκυστήρα και περιγράφονται ως εξής. Τιμή πρώτης προσφοράς: 698.915,00. Η εγγυοδοσία που έχουν καταθέσει οι πλειοδότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30 τοις εκατό της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 209.675,00 €
  • Δύο θέσεις υπόγειου πάρκινγκ στον ίδιο χώρο με τιμή πρώτης προσφοράς 10.000 ευρώ η καθεμία. Ως εγγυοδοσία την οποία πρέπει να καταθέσει ο πλειοδότης που επιθυμεί να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό, ορίζεται το 30 τοις εκατό της τιμής της πρώτης προσφοράς, ήτοι 3.000 €.
  • Πέντε θέσεις στάθμευσης σε υπόγειο πάρκινγκ στα Βριλήσσια με τιμή πρώτης προσφοράς τις 9.500 ευρώ το καθένα και συνολική τιμή προσφοράς τα 47.500 ευρώ. Τα ακίνητα αυτά πλειστηριάζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, με διαφορετική τιμή 1ης προσφοράς και ιδιαίτερη για κάθε ακίνητο κατακύρωση. Οι υποψήφιοι πλειοδότες υποβάλλουν χωριστή προσφορά για κάθε ένα από τα πλειστηριαζόμενα ακίνητα, αφού δηλώσουν συμμετοχή στον πλειστηριασμό του ακινήτου που επιθυμούν να πλειοδοτήσουν.
Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου