ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ακυρώσεις παραγγελιών στο «Εξοικονομώ» ~ Λόγω της ακρίβειας στα οικοδομικά υλικά

ακυρώσεις-παραγγελιών-στο-εξοικονο-153701

Προβληματισμός στην αγορά με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών – Συγκρατημένοι οι καταναλωτές με τα σχέδιά τους

Τριγμούς προκαλούν στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021» οι συνεχείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες οικοδομής οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στην αγορά.

Το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σχεδιάστηκε πριν το κύμα ακρίβειας που προκάλεσε η πανδημία. Ετσι ο προϋπολογισμός των έργων δεν έλαβε υπόψιν του τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην αγορά.

Η ακρίβεια δημιουργεί ούτως ή άλλως αβεβαιότητα στους καταναλωτές, οι οποίοι είναι συγκρατημένοι με την υλοποίηση των σχεδίων τους και καθυστερούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις παρά το ζωηρό ενδιαφέρον που έχουν.

Στην αγορά όλα τα πράγματα αυτή τη στιγμή είναι ρευστά. Οι έμποροι δεν μπορούν να προβλέψουν τις τιμές των υλικών για την επόμενη εβδομάδα. Προειδοποιούν ότι οι ισχύουσες τιμές των προϊόντων τους είναι για άμεση αγορά.

Ο έμπορος οικοδομικών υλικών Πασχάλης Πασχαλόπουλος, λέει ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από 15% έως 40% σε ορισμένα προϊόντα.

«Εχουν πάρει την ανιούσα σε οτιδήποτε έχει να κάνει με πετρέλαιο, πλαστικό ή νάιλον. Η πετρελαϊκή κρίση σε συνδυασμό με τον αντίκτυπο της πανδημίας στις μεταφορές έχουν εκτοξεύσει τις τιμές», σημειώνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κοντέινερ που ερχόταν προ πανδημίας με 1.500 ευρώ, τώρα το κόστος του κυμαίνεται στο ποσό των 4.000-7.000 ευρώ μόνο για τα μεταφορικά έξοδα.

«Εμείς προσπαθούμε να προσαρμόσουμε σε ανεκτό επίπεδο τις τιμές για τον καταναλωτή, ούτως ώστε να έχει αγοραστική δύναμη. Παρόλα αυτά κι εμείς έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην αγορά, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας. Θα πρέπει να συρρικνώσουμε τα προϊόντα μας. Εχουμε μείωση του τζίρου μας τους δύο – τρεις τελευταίους μήνες σε σχέση με πέρυσι κατά τα 2/3», σημειώνει ο ίδιος.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί. Προβληματίζονται με τα σχέδια ενεργειακή αναβάθμισης που έχουν. Οσοι ξεκινούν τον προγραμματισμό των πλάνων τους που ευτυχώς ακόμη είναι η κύρια μάζα των ενδιαφερομένων, λειτουργούν μετά φόβου αφού δεν είναι σίγουροι πότε θα πάρουν τις ενισχύσεις και αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα οικιακά έξοδα.

«Εχουν γίνει ακυρώσεις παραγγελιών, ενώ μερικοί καταναλωτές βρίσκονται σε στάση αναμονής», σημειώνει ο κ. Πασχαλόπουλος.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, λέει ότι όταν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σχεδιαζόταν από το αρμόδιο υπουργείο, δεν είχαμε τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης που έχουν προκύψει από την πανδημία. Συνεπώς οι τιμές που έχουν υπολογιστεί μέσα στο πρόγραμμα δεν έχουν απορροφήσει τις υπέρογκες ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών και γενικότερα της αγοράς του τελευταίου 6μηνου».

Η ίδια σημειώνει ότι «αυτό δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες αλλά και στους εμπλεκόμενους της αγοράς υλικών της οικοδομής, οι οποίοι θα χρειαστεί να πληρωθούν από το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να διστάζουν να παγώσουν δικά τους κονδύλια για να συνεργαστούν με το «Εξοικονομώ». Οι έμποροι έχουν να απορροφήσουν και τις ανατιμήσεις. Είναι δύσκολο να περιμένουν να πληρωθούν».

Ετσι θεωρείται επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων. «Καλό θα ήταν εφόσον φαινόταν από τον σχεδιασμό του προγράμματος η επικείμενη αύξηση πέραν των φυσιολογικών ορίων των τιμών, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λάβει υπόψιν του το γεγονός της ακρίβειας και να προχωρήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων. Για τις αυξήσεις των τιμών δεν ευθύνονται ούτε οι έμποροι ούτε οι καταναλωτές», σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Επισημαίνεται ότι το καινούργιο «Εξοικονομώ» περιορίζει σημαντικά τον τρόπο απορρόφησης των κονδυλίων και τη δυνατότητα να είναι ευέλικτοι οι ιδιοκτήτες στις τελικές εργασίες τους.

Το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για την αγορά και όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται με την οικοδομή, αφού τονώνει περαιτέρω την οικοδομική δραστηριότητα η οποία έχει πάρει μπροστά την τελευταία 2ετία μετά από πολύχρονη οικονομική κρίση.

Εως 15 Μαρτίου οι αιτήσεις

Η υποβολή των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα έχει λάβει παράταση έως τις 15 Μαρτίου, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί πανελλαδικά 80.000 αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, από ιδιοκτήτες μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων και η νέα παράταση (η προηγούμενη είχε καταληκτική ημερομηνία την 15η Φεβρουαρίου) δόθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικράτησαν τον πρώτο μήνα έναρξης του προγράμματος.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου «Εξοικονομώ», σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Για πρώτη φορά δημιουργήθηκε ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του ωφελούμενου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου, η δαπάνη για την κατάρτιση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες μελετών, καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου