ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ανανέωση της ισχύος των παλαιών οικοδομικών αδειών ζητά η ΟΕΒΕΜ

ανανέωση-της-ισχύος-των-παλαιών-οικοδ-142664

Για να ξεκινήσει να δουλεύει η οικοδομή και η αγορά να κινηθεί

Παρέμβαση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πάνο Σκουρλέτη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και να ανανεωθούν οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στο παρελθόν αλλά δεν υλοποιήθηκαν την τελευταία οκταετία λόγω της οικονομικής κρίσης κάνει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας.

Με επιστολή της προς τον υπουργό η Ομοσπονδία επισημαίνει την υψηλή ανεργία που υπάρχει στους κλάδους που συσχετίζονται με την οικοδομή, ζητώντας ενεργοποίηση των επίμαχων οικοδομικών αδειών, ώστε άνεργοι οικοδόμοι και ελεύθεροι επαγγελματίες να αρχίσουν να έχουν μεροκάματα επιβίωσης και η αγορά να ξεκινήσει να κινείται σιγά – σιγά.

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία της Μαγνησίας, (ΟΕΒΕΜ), αν και πέρασαν 6 σχεδόν ολόκληρα χρόνια οικονομικής κρίσης, δεν διαβλέπει ακόμη κάποια φανερή τοπική αναπτυξιακή δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να τονώσει την αγορά των ελευθέρων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται δορυφορικά γύρω από τον οικοδομικό τομέα. Επικαλούμενη την οικονομική κρίση σημειώνει ότι δυστυχώς ως έχει σήμερα η νομοθεσία προβλέπει να ισχύει μόνο για οχτώ χρόνια.

«Κύριε υπουργέ, όπως σας είναι γνωστό, μια οικοδομική άδεια, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έχει ισχύ για τέσσερα (4) χρόνια και σε συνέχεια αιτήματος του ενδιαφερομένου, μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα (4) χρόνια, με συνολική τελικώς χρονική διάρκεια ισχύος τα οκτώ (8) έτη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη Μαγνησία επισημαίνει ότι έχουν εκδοθεί πολλές οικοδομικές άδειες, οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν, λόγω της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας που κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια, αν και έχουν πληρωθεί από τον εργοδότη τα σχετικά παράβολα και οι σχετικές αμοιβές των μηχανικών, εκτός φυσικά της αμοιβής που αφορά την επίβλεψη υλοποίησης του οικοδομικού έργου.

Ολοκληρώνοντας προσθέτει τα εξής: «Κύριε υπουργέ, προκειμένου να αρχίσει ο οικοδομικός τομέας να αναπνέει και πάλι και να αρχίσουν σιγά – σιγά άνεργοι οικοδόμοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν εισοδήματα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να αρχίσει έτσι σιγά – σιγά να κινείται η αγορά, είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθούν οικοδομικές άδειες, που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν, αλλά που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, λόγω της οικονομικής κρίσης που υπήρχε, αλλά προφανώς ούτε και σήμερα μπορούν να υλοποιηθούν λόγω παρέλευσης της οκταετίας.

Κύριε υπουργέ, σας παρακαλούμε πολύ να εξετάσετε τη δυνατότητα ανανέωσης για μια ακόμη οκταετία, την ισχύ των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν και που δεν υλοποιήθηκαν μέσα στην περίοδο της κρίσης που έχουμε διανύσει. Πιστεύουμε ότι η ενέργειά σας αυτή χτίζει μια Κοινωνική αλλά και Αναπτυξιακή Πολιτική και μπορεί να συνεισφέρει στην Εθνική οικονομία, έστω και σε μικρή αρχικά κλίμακα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου