ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Kτηματολόγιο: Παράταση δηλώσεων για 34.500 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

kτηματολόγιο-παράταση-δηλώσεων-για-34-500-α-139722

Τρεις μήνες παράταση στα ακίνητα “Αγνώστου Ιδιοκτήτη” που δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο ή οι εγγραφές τους είναι λανθασμένες, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία κρίθηκε αναγκαία καθώς το περιθώριο για να γίνουν οριστικές οι εγγραφές λήγει φέτος και όσα από τα ακίνητα αυτά δεν δηλωθούν θα περιέλθουν στο δημόσιο.

Φέτος, συμπληρώνονται 14 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων και οριστικοποιούνται οι αρχικές εγγραφές. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες χάνουν το δικαίωμα των διορθώσεων και της δικαστικής προσφυγής, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Παράταση υπό τον φόβο των συνεπειών είχαν ζητήσει και οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων), αίτημα που φαίνεται να εισάκουσε το υπουργείο και για ένα πρόσθετο λόγο.
Η δημιουργία του ενιαίου φορέα για το κτηματολόγιο με την συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει προσωρινή αδυναμία ανταπόκρισης της διοίκησης στη χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων και εγγράφων, τόσο προς τις υπηρεσίες του δημοσίου, όσο και προς τους ιδιώτες, για την άσκηση αγωγών ώστε να διορθωθούν οι αρχικές εγγραφές.

Η ρύθμιση του υπουργείου περιλαμβάνει ακίνητα σε 111 περιοχές από τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης, που ξεκίνησε πιλοτικά το 1995 το κτηματολόγιο σε 340 ΟΤΑ. Πρόκειται 1.150.000 δικαιώματα εκ των οποίων περίπου το 3% (δηλαδή 34.500 ακίνητα) είναι αγνώστου ιδιοκτήτη.

Μεταξύ των περιοχών αυτών είναι ορισμένα από τα πιο ακριβά προάστια της Αττικής όπως η Πεύκη, η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια κ.α καθώς και νησιωτικές περιοχές όπως η Πάτμος, η Σύρος κ.α.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου