ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μουδιασμένη η τοπική κτηματαγορά ~ Ανησυχούν οι εκπρόσωποι του Real Estate

μουδιασμένη-η-τοπική-κτηματαγορά-ανη-124535

Φόβους για ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά, που θα βάλουν φρένο στην ανοικοδόμηση, εκφράζουν οι κατασκευαστές – Αδηλες ακόμη οι επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις

Με μούδιασμα και έντονο προβληματισμό άρχισε η εβδομάδα στον κλάδο του real estate στη Μαγνησία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί φόβους για ενδεχόμενο «τσουνάμι» αυξήσεων στο κόστος των οικοδομικών υλικών. Σε περίοδο κατά την οποία παρατηρείται κινητικότητα στον κλάδο του real estate, με την αγορά ακινήτων στο ζενίθ και τις τιμές σε ανοδική πορεία, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Βόλου Σοφία Χαλκιά αισιοδοξεί ότι το μούδιασμα θα είναι προσωρινό, για αυτό και όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ θα εξαρτηθούν πολλά από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενδεχομένως, όπως τονίζει, να αποτυπωθεί στη συχνότητα με την οποία θα διατεθούν προς πώληση νέα ακίνητα στη Μαγνησία.

«Η ενεργειακή κρίση, την οποία βιώνουμε ήδη και θα ενταθεί πολύ περισσότερο, οι ενδεχόμενες καθυστερήσεις με τη μεταφορά εμπορευμάτων και οι αυξήσεις στα κόμιστρα, θα επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή. Είμαστε όλοι σκεπτικοί και προβληματισμένοι γι’ αυτό που συμβαίνει», επισημαίνει.

Παράλληλα, η πρόεδρος συστήνει σε όσους επιθυμούν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο «και βρίσκονται εν μέσω των μεταβιβάσεων, να τις προχωρήσουν κανονικά. Να τοποθετήσουν τα χρήματα τους και να γίνουν οι μεταβιβάσεις, διότι ούτως ή άλλως έχοντας τα χρήματα στην τράπεζα, ο τόκος είναι μηδενικός. Με την αγορά ενός ακινήτου τα χρήματά τους είναι εξασφαλισμένα και έχουν αξία».

Πάντως, προς στιγμή ελάχιστα ακίνητα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Βασικός λόγος που διαμορφώνει το παραπάνω φαινόμενο, είναι το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, σε συνάρτηση με την αύξηση στο ενδιαφέρον για βραχυχρόνια μίσθωση. «Με την ανοικοδόμηση που σημειώνεται, πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα εξισορροπηθεί η κατάσταση, εφόσον φυσικά λήξει σύντομα ο πόλεμος, που επηρεάζει την Ευρώπη και όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κτηματομεσιτών.

Σε αναμονή οι κατασκευαστές

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου με τη σειρά του ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πιθανόν να δούμε αργότερα τις παρενέργειες της ιστορίας» και εξαρτά τις όποιες επιπτώσεις από τη διάρκεια του πολέμου.

Με το οικοδομικό ενδιαφέρον να διατηρείται, καθώς σε τοπικό επίπεδο ανεγείρονται ήδη είκοσι νέες οικοδομές, έκδηλη είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης στο κόστος των οικοδομικών υλικών. «Σε αυτή την περίπτωση θα επηρεαστεί σίγουρα η κτηματαγορά» εκτιμά ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου «αν συνεχιστεί αυτή η κρίση για πολύ περισσότερο, τόσο σε επίπεδο ενέργειας, όσοι και στην Ουκρανία, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια ανησυχία στο πίσω μέρος του μυαλού μας, για την αύξηση κυρίως στο κοστολόγιο των οικοδομικών υλικών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου