ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ξεκινά με προβλήματα η Ανάρτηση Κτηματολογίου στις 17 Οκτωβρίου στο υπόλοιπο Μαγνησίας  

ξεκινά-με-προβλήματα-η-ανάρτηση-κτημα-1004449

Της ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ, τοπογράφου – πολεοδόμου μηχανικού, [email protected]

Από τον Οργανισμό Κτηματολογίου ανακοινώθηκε ότι την 17η Οκτωβρίου 2023 ξεκινάει η Ανάρτηση Κτηματολογικών Στοιχείων για το υπόλοιπο Μαγνησίας. Συνοπτικά οι περιοχές είναι:

 • Καλλικρατικός Δήμος Βόλου και συγκεκριμένα για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΓΛΑΦΥΡΩΝ – ΣΕΣΚΛΟΥ – ΑΪΔΙΝΙΟΥ – ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
 • Καλλικρατικός Δήμος Αλμυρού σε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΑΛΜΥΡΟΥ – ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ – ΑΝΘΟΤΟΠΟΥ – ΚΟΚΚΩΤΩΝ – ΚΡΟΚΙΟΥ– ΚΩΦΩΝ – ΠΛΑΤΑΝΟΥ– ΦΥΛΑΚΗΣ – ΑΝΑΒΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ – ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ– ΠΤΕΛΕΟΥ – ΣΟΥΡΠΗΣ – ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ – ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ – ΑΜΑΛΙΑΠΟΛΕΩΣ – ΒΡΥΝΑΙΝΩΝ– ΔΡΥΜΩΝΟΣ
 • Καλλικρατικός Δήμος Ρήγα Φεραίου σε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΚΑΝΑΛΙΩΝ – ΚΕΡΑΣΙΑΣ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ – ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ – ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ – ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΕΡΩΝ – ΑΕΡΙΝΟΥ – ΜΙΚΡΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ
 • Καλλικρατικός Δήμος Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα για τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ – ΜΕΤΟΧΙΟΥ – ΛΑΥΚΟΥ – ΜΗΛΙΝΑΣ – ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ – ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ
 • Καλλικρατικό Δήμος Σκοπέλου σε όλους τους προ Καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: ΣΚΟΠΕΛΟΥ – ΓΛΩΣΣΑΣ – ΚΛΗΜΑΤΟΣ.
 • Ποια είναι τα προβλήματα;

Η ανάρτηση αφορά τις περιoχές που στο σύνολο τους έχουν πληγεί δύο φορές από τις πρόσφατες πλημμύρες κι ενώ η Μαγνησία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα οι εκτάσεις σε Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο και γενικά της Κάρλας και του Βελεστίνου είναι ακόμα πλημμυρισμένες, ενώ όλο το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο και είναι αδύνατη η πρόσβαση.

Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν στον Αλμυρό, στο Νότιο Πήλιο, ακόμα και στις περιοχές Γλαφυρές, Σέσκλου κλπ του Δήμου Βόλου.

Η ανάρτηση καλύπτει κυρίως αγροτικές περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, διότι είναι: σε μεγάλο βαθμό ορεινές – αγροτικές, με δυσδιάκριτα όρια από τον χάρτη του κτηματολογίου λόγω της πυκνής βλάστησης, με έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και συμβόλαια με γενική περιγραφή, χωρίς ακριβείς διαστάσεις και έκταση «όσο κι αν είναι», με πολλές άτυπες διανομές που πρέπει να δηλωθούν με χρησικτησία, με διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χάρτη και της κατάργησης των ορίων των οικισμών του Πηλίου με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Μάλιστα μετά τις πλημμύρες έχει αλλάξει και όλη η μορφολογία της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά ρέματα, που «κατάπιαν» και εξαφάνισαν αγροτεμάχια, ελαιοπερίβολα και σπίτια. Όμως τα ρέματα κατά την κτηματογράφηση αποδίδονται ως ειδική έκταση με ονομασία «Ειδική Έκταση: Ποτάμι/Ρέμα» και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Επομένως θα πρέπει το Κτηματολόγιο να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ρέματα και να καταγραφούν για να μην ξανα-μπαζωθούν στο μέλλον.

Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να εξετασθούν πρώτα από το Κτηματολόγιο, πριν την διαδικασία της ανάρτηση, ώστε να καταγραφεί σωστά η δημόσια και ιδιωτική περιουσία και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στο μέλλον με δικαστήρια.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν και με αυτά τα δεδομένα, καλούνται οι κάτοικοι και όσοι έχουν ακίνητα στη Μαγνησία να λάβουν γνώση των στοιχείων του κτηματολογίου και να κάνουν ενστάσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Όμως για να γίνουν οι ενστάσεις απαιτούνται στις περισσότερες περιπτώσεις συλλογή στοιχείων από υπηρεσίες και κυρίως νέα σύγχρονα τοπογραφικά, που λόγω της καταστροφής και δεδομένου ότι έρχεται Χειμώνας δεν είναι δυνατή η πρόσβαση.

 • Πόσο διαρκεί η ανάρτηση;

Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 για όσους διαμένουν στο εξωτερικό. Μετά την παρέλευση των 2 μηνών δίνεται παράταση άλλους 2 μήνες και για τους κατοίκους εσωτερικού. Προσοχή δεν δίνεται άλλη παράταση μετά τους 4 μήνες δια νόμου.

 • Τι πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης;

1ον) Να ελέγξει προσεκτικά όλα τα στοιχεία των δύο αρχείων (Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα και Απόσπασμα Κτηματογραφικού Διαγράμματος). Το πρώτο περιλαμβάνει την περιγραφή των ακινήτων και τη νομική πληροφορία που τα αφορά. Στο δεύτερο απεικονίζεται το γεωτεμάχιο (όρια, θέση).

2ον) Σε περίπτωση που τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι σωστά, δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

3ον) Σε περίπτωση που διαφωνεί με κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να υποβάλει αίτηση διόρθωσης/ένσταση είτε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο e- ktimatologio, είτε δια ζώσης στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, συνυποβάλλοντας τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρησή.

 • Που πρέπει να αποταθούν σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη για να κάνουν ένσταση;

Σε περίπτωση που το λάθος αφορά στοιχεία του ακινήτου (π.χ. λάθος όνομα του δικαιούχου, είτε λάθη που αφορούν το συμβόλαιο, στη διεύθυνση χρήση, κλπ.) το αίτημα είναι απλό και υποβάλλεται εύκολα από τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση που αφορά την καταγραφή του δικαιώματος (π.χ. είδος κυριότητας και ποσοστά συνιδιοκτησίας) θα πρέπει να συμβουλευτεί νομικό.

Σε περίπτωση που το σφάλμα αφορά στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου, δηλαδή της θέσης, του σχήματος, των ορίων και του εμβαδού, ή τμήμα του είναι δασικό, τότε αρμόδιος είναι ο μηχανικός για να εξετάσει τον τρόπο διόρθωσης και να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το σφάλμα. Αυτού του είδους τα σφάλματα είναι και τα πιο σοβαρά και θέλουν πολύ προσοχή, διότι αργότερα για να διορθωθούν με τη διαδικασία ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ είναι πιο δύσκολα, κοστίζουν αρκετά και είναι και χρονοβόρα. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η συμμετοχή του τεχνικού συμβούλου στην διαδικασία της ένστασης καθώς επίσης και κατά την διαδικασία της εξέτασης της ένστασης από την αρμόδια επιτροπή.

 • Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα σφάλματος;

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζεται η ιδιοκτησία που έχει δηλώσει ο δικαιούχος ή υπάρχουν λάθη τα οποία αφορούν τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου (π.χ εμβαδόν, όρια ιδιοκτησίας) ή γίνεται αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπία.

 • Ποιες είναι οι «παγίδες» που θα πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης και να διορθώσει κατά την ανάρτηση κτηματολογίου;
 1. Αν έγινε σωστά ο εντοπισμός του ακινήτου.
 2. Πως τοποθετήθηκε το γεωτεμάχιο από τον μελετητή του Κτηματολογίου σε περίπτωση που δεν υποβλήθηκε τοπογραφικό.
 3. Αν το σχήμα και το εμβαδό του αγροτεμαχίου διαφέρει από την πραγματικότητα.
 4. Μήπως το ακίνητο ή τμήμα του ακινήτου διεκδικείται από το Ελληνικό Δημόσιο (π.χ. δάσος, ρέμα, αιγιαλός, αρχαιολογικός χώρος κλπ)
 5. Αν στην κύρωση του Δασικού Χάρτη το ακίνητο ή τμήμα του ακινήτου είναι Δασική Έκταση.
 6. Δεν δηλώθηκε η ιδιοκτησία κατά την διαδικασία της κτηματογράφησης.
 7. Αν απορρίφθηκε το δικαίωμα με αιτία κτήσης τη χρησικτησία.
 8. Το ακίνητο δηλώθηκε από τρίτο πρόσωπο και ο μελετητής απέρριψε το δικό σας δικαίωμα και προέκρινε το δικαίωμα άλλου.
 9. Σε περίπτωση που η δήλωση ιδιοκτησίας έγινε ηλεκτρονικά θα πρέπει να ελεγχθεί μήπως το δικαίωμα δεν καταγράφηκε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου