ΠΟΛΟ

Ο Βόλος στους ρυθμούς του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

ο-βόλος-στους-ρυθμούς-του-παγκοσμίου-π-329322

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Φώτο: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, του εκτελούντα χρέη Δημάρχου Βόλου κ. Θεοδώρου, των προέδρου και αντιπροέδρου του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κ.κ. Βλιώρα και Καπουρνιώτη, του προέδρου της ΚΟΕ κ. Διαθεσόπουλου, του τεχνικού διευθυντή Εθνικών ομάδων, του ομοσπονδιακού τεχνικού και της αρχηγού της Εθνικής πόλο νέων γυναικών κ.κ. Μορφέση, Λέανδρου και Πλευρίτου δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο του Βόλου, για την επίσημη έναρξη του 12ου Παγκόσμιου πρωταθλήματος νέων γυναικών υδατοσφαίρισης, που ανοίγει τις πύλες του, στα κολυμβητήρια του Βόλου.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Θάνος Θεοδώρου: «Καλωσορίζουμε στην πόλη μας τη διοργάνωση ενός κορυφαίου αθλητικού γεγονότος με παγκόσμιο χαρακτήρα, αφού μιλάμε για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης νέων γυναικών. Μία πόλη η οποία φημίζεται ειδικά τα τελευταία χρόνια για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενεί και να μη ξεχνάμε πως ήταν από τους βασικούς στόχους τη δημοτικής αρχής ώστε να αναδείξει τον Βόλο σε ένα προορισμό αθλητικού τουρισμού. Γνωρίζουμε όλοι για τα οφέλη στην τοπική οικονομία σε μια δύσκολη εποχή που διανύουμε, και βεβαίως παίζουνε μεγάλο ρόλο όσον αφορά την ανάδειξη ενός ιδανικού προορισμού ώστε να γίνονται αυτές οι διοργανώσεις.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές, που είναι η ψυχή των διοργανώσεων αυτών και αξίζουν συγχαρητήρια στη Διεύθυνση του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, στην ΚΟΕ, αλλά πάνω απ’ όλα εκ μέρους της πόλης θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Διαθεσόπουλο, ο οποίος έχει δείξει πως τιμά την πόλη μας και πάντα στο μυαλό του έρχεται πρώτα ο Βόλος. Εύχομαι στο επόμενο διάστημα να τον έχουμε κάποια στιγμή και δημότη του Βόλου».

Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «Η ΚΟΕ έχει την τιμή να βρίσκεται για άλλη μια φορά στον Βόλο, που είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει διοργανώσει έξι παγκόσμια πρωταθλήματα τα τελευταία έξι χρόνια. Από το 2001 και έως σήμερα διοργανώνουμε κάθε χρόνο και ένα παγκόσμιο. Το φετινό είναι το τρίτο στις νέες γυναίκες στην υδατοσφαίριση, όπως επίσης των νέων ανδρών, επίσης έχουμε διοργανώσει το Παγκόσμιο συγχρονισμένης κολύμβησης, και πέρυσι της τεχνικής κολύμβησης. Κάποιος θα αναρωτηθεί και θα πει γιατί τόση πρεμούρα και αγάπη για τον Βόλο. Αυτό οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους. Αρχικά επειδή διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις. Δύσκολα βρίσκεις σήμερα μια πόλη που να διαθέτει δύο κολυμβητήρια Ολυμπιακών διαστάσεων, ένα ανοιχτό και ένα κλειστό και ένα 25 μέτρων κλειστό. Διαθέτει επίσης άρτια ξενοδοχειακή υποδομή, που μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες κόσμου. Ο Βόλος έχει επίσης μια τεράστια ιστορική παράδοση στα αθλήματα του υγρού στίβου. Με πολλές ομάδες που διακρίνονται σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα αλλά και με αθλητές, που συμμετέχουν στις εθνικές ομάδες. Έχει έναν κόσμο γύρω του, φίλαθλο κοινό τεράστιο, που έχει έρθει κοντά στην πισίνα. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι στην περιοχή βρήκαμε ανθρώπους που δεθήκαμε, γίναμε φίλοι και συνεργαζόμαστε για αθλητικά γεγονότα. Κοντά μας είναι πάντα η Περιφέρεια και ο περιφερειάρχης, ο δήμος και οι εκάστοτε δήμαρχοι, και αυτό το τεράστιο κοινό που κατακλύζει κάθε βράδυ το κολυμβητήριο του Βόλου και δίνει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα.

Φέτος φιλοξενούμε το 12ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης νέων γυναικών στο οποίο θα δούμε αθλήτριες που μετείχαν και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης τον προηγούμενο μήνα, αλλά και όλο το μέλλον της παγκόσμιας γυναικείας υδατοσφαίρισης.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους έχουν βάλει πλάτη και βοηθούν με κάθε τρόπο υλικά και ηθικά. Ο δήμος, και ο εκλεγμένος δήμαρχος και ο δημαρχεύων, το Δημοτικό Συμβούλιο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και τον πρόεδρο του, και όλους όσοι δουλεύουν γύρω από το αθλητικό κομμάτι και έχουν γίνει εξπέρ, πηγαίνοντας πλέον με αυτόματο πιλότο.

Ο Βόλος είναι η μοναδική πόλη που έχει κρατήσει την κληρονομιά των εθελοντών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Χωρίς εθελοντές δεν κάνεις καμία διοργάνωση, όσο κόσμο και εάν έχεις. Σε αυτά τα παιδιά είναι λίγο να πω ότι χρωστάμε και την ευγνωμοσύνη μας.

Η ιδέα για να κάνουμε τον Βόλο ένα σημείο αναφοράς ξεκίνησε το 2011, όταν εδώ έγινε η μεγαλύτερη αδικία, και σαν άνθρωπο του αθλητισμού με λάβωσε και με πλήγωσε. Ήταν η ιστορία των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, τους οποίους ο Βόλος δεν έστερξε να διοργανώσει.

Σαν αντίβαρο έπρεπε σε αυτή την αδικία πως είμαστε έτοιμοι και παρόντες να διοργανώνουμε αντίστοιχα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Το 2011 ήταν το εφαλτήριο και εδώ συνεχίζουμε. Δεν τελειώσαμε. Σήμερα μπορώ να επαναλάβω πως δεν θα μείνουμε στην 6η παγκόσμια διοργάνωση.

Σε αυτή την ομάδα που έχει πάρει μετάλλια για φέτος ευελπιστούμε πως θα είναι η συνέχεια της αντίστοιχης των αγοριών, που μας έφερε το χρυσό από το Βελιγράδι και είναι οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές σε μια εποχή που αυτή η χώρα που λοιδορείται φωνάζει παρούσα με κύρος, αξιοπρέπεια, δυνάμεις και πάνω απ’ όλους. Στέλνω ένα μήνυμα στην Ελευθερία (σ.σ. Πλευρίτου) να το μεταβιβάσει και στις υπόλοιπες ως αρχηγός “Να συνεχίσουν την πρόσφατη κληρονομιά των αγοριών από το Βελιγράδι”. Εάν το πετύχουμε πιστεύω ότι ο Βόλος δεν θα καεί, αλλά θα στείλει το μήνυμα σε όλη την υφήλιο.

Πριν δύο χρόνια στο Μπιρό της FINA θα αποφασίζαμε για το πού θα γίνει το φετινό πρωτάθλημα. Με κοιτούσαν όλοι παρά τις υποψηφιότητες που υπήρχαν. Τότε με κοίταξε ο κ. Μαρκουλέσκου και με ρώτησε αν θέλει να το αναλάβει ο Βόλος, λέγοντάς μου “Αν το κάνεις στον Βόλο δεν υπάρχει αντίπαλος. Το παίρνετε”. Τότε με ψήφους 21-0 ψήφισαν όλοι υπέρ του Βόλου.

Τέλος, θα ήθελα να πω πως στην ιστορία μείνανε όχι μόνο τα πρωταθλήματα που κάναμε, αλλά και οι τελετές έναρξης. Για τον λόγο αυτό σας καλούμε όλους στην παραλία του Βόλου απόψε στις 7.30μ.μ».

Κώστας Αγοραστός: «Είμαστε συνεπής στο ραντεβού μας για έκτη χρονιά και στηρίζουμε έμπρακτα αλλά και χρηματικά και τη φετινή διοργάνωση. Τη στηρίζουμε από το 2011. Οι επιτυχείς διοργανώσεις καταστούν αδιαφιλονίκητο φαβορί στις διοργανώσεις τον Βόλο, γιατί έχει τις υποδομές, το έμψυχο υλικό και υπάρχει η δημοτική αρχή, αλλά προπάντων οι εθελοντές και οι άνθρωποι που κατακλύζουν το κολυμβητήριο. Καλωσορίζουμε όμως όλες τις ομάδες από τις πέντε ηπείρους. Η εικόνα του Βόλου θα ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο. Η καρδιά του πόλο χτυπά στον Βόλο και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Εθνική μας ομάδα. Από τον Βόλο στέλνουμε ένα νέο μήνυμα και ανοίγουμε στην πράξη -όχι στο μπλα-μπλα- ότι συνεργαζόμενοι κάνουμε μεγάλους αγώνες».

Γιώργος Βλιώρας: «Θέλουμε από την πλευρά μας να καλωσορίσουμε το 12ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων γυναικών και όλες τις αποστολές από όλο τον κόσμο, 16 στον αριθμό. Επίσης, όλους τους προπονητές, κριτές, διαιτητές, τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και φυσικά την ΚΟΕ. Η δημοτική αρχή, πιστή στην στρατηγική επιλογή που έχει κάνει από την πρώτη στιγμή που έχει τα ηνία του δήμου, ότι ο αθλητισμός και πολιτισμός είναι πρώτες επιλογές και οι μεγάλες αυτές διοργανώσεις αποτελούν κίνητρο για να διοργανωθούν σωστά, βρίσκεται και πάλι, για 6η συνεχή χρονιά, μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός. Θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές και όλους τους εμπλεκόμενους, τη διεύθυνση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και τη Διεύθυνση Πολιτισμού, η οποία ανέλαβε και την τελετή έναρξης. Είναι εύκολο για την ΚΟΕ, για τη διοργάνωση τέτοιων αθλητικών γεγονότων να απευθύνεται στον Βόλο. Το 2015, το προηγούμενο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε λίγο μετά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ και όλα ήταν έτοιμα μέσα σε 10 μέρες. Αυτό σημαίνει, ότι υπάρχει τεχνογνωσία, ότι υπάρχουν οι άνθρωποι που βάζουν πάνω από όλα το καλό της πόλης καθώς και έμπειρο έμψυχο δυναμικό. Θα είμαστε εδώ, ελπίζουμε σε συνεργασία με την ΚΟΕ και στη συνέχεια. Να καλέσω όλους και στην τελετή έναρξης, να ευχηθώ υγεία και καλή επιτυχία στην Εθνική μας ομάδα, αλλά και σε όλους τους αθλητές. Εύχομαι να πανηγυρίσουμε κάποιο μετάλλιο, το ανώτερο. Εύχομαι να βρεθούμε σύντομα και σε άλλες διοργανώσεις».

Μιχάλης Καπουρνιώτης: «Πιστοί στις δεσμεύσεις του δημάρχου μας και της δημοτικής αρχής για άλλο ένα καλοκαίρι στην όμορφη πόλη μας, στον Βόλο, θα χτυπά για 10 ημέρες η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού. Θέλω σας καλωσορίσω ως αντιπρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και υπεύθυνος της Διεύθυνσης αθλητισμού. Ο Βόλος έχει τις εγκαταστάσεις, είναι η μόνη πόλη που έχει τρία κολυμβητήρια, έχει τεχνογνωσία, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό, τα ΜΜΕ αγαπούν και στηρίζουν τον αθλητισμό, και ένα ισχυρό εθελοντικό κίνημα που εδώ και 1 μήνα δουλεύει πυρετωδώς. Καλούμε όλο τον κόσμο να παρευρεθεί μαζικά στην τελετή έναρξης. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Παγκόσμια Ομοσπονδία (FINA), την ΚΟΕ και ιδιαίτερα τον κ. Διαθεσόπουλο για την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν όλα αυτά τα χρόνια και για την άψογη συνεργασία, καθώς ο Βόλος όλα αυτά τα χρόνια αναλαμβάνει τέτοιες διοργανώσεις και δίκαια χαρακτηρίζεται “η πόλη του υγρού στίβου”. Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους του Δήμου Βόλου, της Διεύθυνσης Αθλητισμού, τους πολλούς εθελοντές που ήδη αριθμούν τους 150, αλλά και τους συμπολίτες μας, τους Βολιώτες, που δείχνουν το εθελοντικό τους πνεύμα, σε κάθε ευκαιρία. Καλή επιτυχία στην Εθνική μας και εύχομαι ολόψυχα να πανηγυρίσουμε ένα ακόμη παγκόσμιο μετάλλιο».

Στέφανος Λέανδρος (Ομοσπονδιακός προπονητής Εθνικής ομάδας): «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη και το Δήμο Βόλου για τη φιλοξενία άλλη μια χρονιά στην προσπάθεια που κάνουμε για διάκριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, τους δημότες, τους εθελοντές, την Ομοσπονδία. Αγωνιστικά μιλώντας, πρόκειται για μια φουρνιά αθλητριών που έχει προσφέρει διάφορες διακρίσεις σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Έχουμε φιλοδοξία για διάκριση. Δεν είμαστε μόνοι μας, φυσικά υπάρχουν και άλλες καλές ομάδες, το επίπεδο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Οι περισσότερες Εθνικές ομάδες αυτής της ηλικίας έχουν πάρει παιδιά από τις γυναικείες ομάδες και αρχίζουν να τα ενσωματώνουν στις ομάδες τους για το νέο Ολυμπιακό κύκλο που ξεκίνησε φέτος. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παιχνίδια, τα οποία θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε εμείς που θα κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, θα προσέξουμε τις λεπτομέρειες και θα δείξουμε τις πολλές δυνατότητές μας και θα μπορέσουμε να πετύχουμε μια διάκριση, όποια και αν είναι αυτή, γιατί πρόκειται φυσικά για Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Φυσικά και σκεφτόμαστε το μετάλλιο, αυτό θεωρούμε διάκριση. Εχουμε αθλήτριες που βρίσκονται πολλά χρόνια στην Εθνική ομάδα, έχουν συμμετάσχει στις μεγαλύτερες διοργανώσεις, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο και οι περισσότερες από αυτές μπορούν εύκολα να διαχειριστούν τέτοιου είδους διοργανώσεις. Η βοήθεια του κόσμου είναι πολύ μεγάλη στον Βόλο, εμείς θα συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας και από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Γιώργος Μορφέσης (τεχνικός διευθυντής): «Εχουμε μια καλή ομάδα, όπως και οι αντίπαλοί μας είναι υψηλού επιπέδου. Πρώτος στόχος είναι η τετράδα και από κει και πέρα, ότι και να έρθει, κάποιο μετάλλιο, είναι επιθυμητό. Χωρίς άγχος και μπροστά στο ένθερμο κοινό του Βόλου, το οποίο μας βοηθάει και μας υποστηρίζει θα τα δώσουμε όλα και εύχομαι το πολύ πιστό κοινό του Βόλου να μην μας στρεσάρει αλλά να αποτελέσει κίνητρο για τη διάκριση και να μας δώσει ώθηση να παίξουμε το πόλο που ξέρουμε, καθώς μιλάμε για έμπειρες αθλήτριες που έχουν πολλές δυνατότητες. Θα κάνουμε, ότι είναι δυνατόν, για να πανηγυρίσουμε μία ακόμη επιτυχία στην ελληνική υδατοσφαίριση και στον αθλητισμό της χώρας μας».

Ελευθερία Πλευρίτου (αρχηγός Εθνικής ομάδας): «Η ομάδα μας αγωνιστικά έχει πολλές δυνατότητες, άλλωστε έχουμε προετοιμαστεί σκληρά. Σίγουρα τα παιχνίδια θα είναι πολύ δυνατά, γιατί και οι άλλες ομάδες είναι πολύ καλές. Ο κόσμος και η φιλοξενία του Βόλου, όπως είχε γίνει το 2013 και το 2015 είναι ζεστά και μας βοηθούν πολύ. Αλλωστε, έχουμε ακούσει ότι είναι όλα πολύ καλά οργανωμένα και ευχαριστούμε πολύ για όλα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου