ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σήκω ψυχή μου»

σήκω-ψυχή-μου-997061

Συνεχίζεται η έκθεση στη νέα στέγη της Εστίας «Ιωνες»

Παρατείνεται η λειτουργία της έκθεσης «Σήκω ψυχή μου» έως τις 10 Οκτωβρίου με σκοπό να την επισκεφτούν τα σχολεία αλλά και σωματεία, ομάδες και άτομα που επιθυμούν. «Εικόνες και Μουσικές των προσφύγων του ‘22» είναι το θέμα της έκθεσης, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή από το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου και την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ».

Η έκθεση απλώνεται στους τρεις ορόφους της νέας στέγης της Εστίας «Ιωνες», στο νέο ευπρόσωπο κτήριο που θα φιλοξενεί από δω και στο εξής τις δράσεις και τα οράματα των μελών της.

Γράφει η πρόεδρος της Εστίας, Αργυρώ Μάμαλη – Κοπάνου:

«Οι «Ιωνες» τίμησαν πέρυσι αλλά συνεχίζουν να τιμούν και εφέτος την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής προβάλλοντας τις δύο διαστάσεις της: αφενός διατηρώντας την ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων ζωντανή και αφετέρου αναδεικνύοντας το θαύμα της αναγέννησης των προσφύγων αλλά και την τεράστια συμβολή τους στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας καθώς και τεκμήρια που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

«Έχει πολλά στοιχεία και σε πολλά επίπεδα, αυτή η έκθεση: καταγραφή, μνήμη, βίωμα, προσωπική εμπειρία», αναφέρει ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γεν. γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Και όλα αυτά αποδίδονται με την υψηλής αισθητικής καθοδήγηση του συνθέτη-ερμηνευτή Διονύση Σαββόπουλου, την καλλιτεχνική επιμέλεια του ζωγράφου Αλέξη Κυριτσόπουλου, τη μουσικολογική επιμέλεια του καθηγητή Εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα, τις επιστημονικές συμβουλές κορυφαίων ειδικών, της ομότιμης ερευνήτριας και τ. διευθύντριας Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας /Ακαδημία Αθηνών, Καίτης Πολυμέρου-Καμηλάκη, του ιστορικού-συγγραφέα Νίκου Ανδριώτη, του επίκουρου καθηγητή, Έδρα Ποντιακών Σπουδών, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κυριάκου Χατζηκυριακίδη, καθώς και με τη μέριμνα και την αγάπη των στελεχών του Ιδρύματος που δούλεψαν σε αυτήν.

«Σήκω Ψυχή μου!…», τιτλοφορείται η έκθεση, από τον τόσο εκφραστικό στίχο του Διονύση Σαββόπουλου, όπως σηκώθηκαν οι ψυχές εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφτασαν στη μητέρα πατρίδα και με δύναμη, ελπίδα, αισιοδοξία, συνέβαλαν στην αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους.

Στους καινούργιους τόπους εγκατάστασής τους, οι πρόσφυγες ξένοι και περιθωριοποιημένοι κλήθηκαν να επαναπροσδιορίσουν την ατομική και συλλογική τους ταυτότητα. Η μουσική έγινε κρίκος μιας αλυσίδας δεμένης σφιχτά με την έννοια της καταγωγής, της ιστορίας, της συνοχής, της μνήμης και της αυτογνωσίας».

Η έκθεση είναι επισκέψιμη κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18:00-20:00, καθώς και άλλες μέρες κατόπιν επικοινωνίας.

Διεύθυνση: Χρήστου Λούλη 68 (με Απ. Βολίδη) Νέα Ιωνία Βόλου.

Πληροφορίες στα τηλ. 6948372850 και 6948243264.

Είσοδος ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου