ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Μάηδες της Μακρινίτσας»

οι-μάηδες-της-μακρινίτσας-996902

Νέα σημαντική επιστημονική έκδοση από τις εκδόσεις «Επίκεντρο» – Τα έσοδα των πωλήσεων για την αποκατάσταση των ζημιών

Μόλις ολοκληρώθηκε και κυκλοφορεί η νέα σημαντική επιστημονική έκδοση (συλλογικός τόμος) με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Μια λαϊκή τελετουργία στο Πήλιο», από τις εκδόσεις «Επίκεντρο». Αποτελεί δε συνέχεια των επίμονων προσπαθειών για την διαφύλαξη και την ανάδειξη του δρώμενου των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» σε όλη την Ελλάδα, κατόπιν της εγγραφής του στον Εθνικό Κατάλογο για την Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος.

Είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο πλαίσιο του τετραήμερου δράσεων και εκδηλώσεων, με θέμα «Επιτελεστικά δρώμενα και Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» στη Μακρινίτσα από την Πέμπτη 7 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να λειτουργήσει ως μια πανελλήνια συνάντηση με εστίαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των ενδιαφερομένων για θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και επιτελεστικών δρώμενων. Απώτερος στόχος η δράση να συμβάλλει στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή για άλλα στοιχεία που στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής. Επιπλέον θα αποτελούσε ακόμη μια δράση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Δυστυχώς όμως ο Daniel που ενέσκηψε, έπληξε σε μεγάλο βαθμό την περιοχή μας, χωρίς να εξαιρέσει τη Μακρινίτσα, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να αναβληθούν, για να οριστούν σε άλλη περίοδο, με καλύτερες συνθήκες.

Έτσι, έρχεται η έκδοση αυτή να απαλύνει κατά ένα μικρό μέρος το μεγάλο φορτίο της συμφοράς της Μακρινίτσας.

Την επιστημονική επιμέλεια αυτής της μοναδικής έκδοσης έχει ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης.

Η έκδοση αυτή περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, διαφόρων φωτογράφων, που είδαν από τη δική τους ματιά και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους το δρώμενο, αποτελεί δε ένα ακόμη εκδοτικό θρίαμβο των Γραφικών Τεχνών ΠΑΛΜΟΣ της πόλης, ενώ έχοντας την σφραγίδα των Εκδόσεων «Επίκεντρο» θα κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σταύρου Κωνσταντινίδη, τρεισήμισι χρόνια μετά την «αναχώρησή» του και είναι μια ακόμη προσφορά της Οικογένειάς του.

Η παρουσίαση του βιβλίου προγραμματίζεται να γίνει στον Βόλο, αλλά και στα Τρίκαλα και την Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο θα κοσμήσει τις Βιβλιοθήκες Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, φορέων πολιτισμού και των ασχολούμενων με την Λαογραφία, ενώ οι τυχόν πωλήσεις του δεν θα ενισχύσουν το έργο της Α. Κ. Μ. Ε. «ΟΙ ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ», που την αμέσως επόμενη περίοδο θα λάβει ενεργό μέρος στη αποκατάσταση των ζημιών της Μακρινίτσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου