ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Μουσείο Ηρακλειδών στην οθόνη με ένα κλικ

το-μουσείο-ηρακλειδών-στην-οθόνη-με-έν-99670

Παρουσιάζει στο διαδίκτυο την έκθεση με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο

Το Μουσείο Ηρακλειδών, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αγκαλιάζει την πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGr και προσφέρει σε όλους τους Ελληνες, τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, έτσι όπως αυτοί μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας.

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη των video θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από όλους στο διάστημα της συνέχισης της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα, οι άνθρωποι του μουσείου και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι, μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες που το κοινό μπορεί να θέτει, μέσα από τις σελίδες του μουσείου, στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του Μουσείου, το κοινό μπορεί να δει video και να γνωρίσει την αυτόματη Θεραπαινίδα Φίλωνος και Ηρωνος, το πρώτο δηλαδή ρομπότ στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του ομοιώματος έγινε από τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ σε μια ιδέα του καθ. Θεοδόση Τάσιου. Ο κ. Κορρές μελέτησε και κατασκεύασε και τον μηχανισμό κίνησης, ενώ τον μηχανισμό κεράσματος κατασκεύασε ο Σπύρος Οικονομόπουλος.

Επίσης, οι διαδικτυακοί επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – τον πρώτο δηλαδή αναλογικό υπολογιστή στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη και σχεδίαση του μεγάλου λειτουργικού μοντέλου έγινε από τους καθηγητές Ιωάννη Σειραδάκη και Κυριάκο Ευσταθίου, του ΑΠΘ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου