ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παιδικά βιβλία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

παιδικά-βιβλία-για-την-πρώτη-μέρα-στο-σ-994824

Θα βοηθήσουν το παιδί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ιδίως όσα θα βρεθούν για πρώτη φορά σε σχολικό περιβάλλον

Της Ελενας Νταβλαμάνου

Σε λίγο, ξεκινά η φετινή σχολική χρονιά, δυστυχώς όχι με τις καλύτερες συνθήκες. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα φαντάζει ακόμα πιο ιδιαίτερη για τα παιδιά που θα βρεθούν πρώτη φορά σε σχολικό περιβάλλον, είτε είναι παιδικός σταθμός είτε νηπιαγωγείο, είτε πρώτη δημοτικού. Όλοι οι γονείς έχουν άγχος για τις πρώτες μέρες του παιδιού στο σχολείο και ιδίως για το πως μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ο καλύτερος τρόπος είναι πολλή…πολλή συζήτηση και πολλά βιβλία. Γι’ αυτό και ακολουθούν προτάσεις για υπέροχα βιβλία για την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Kajsa Kordan

Ο Σπίθας πάει σχολείο

Εκδόσεις Μάρτης

Στον Σπίθα αρέσει να μένει σπίτι και να χουζουρεύει με τη Βίκυ. Μια μέρα όμως η Βίκυ του λέει ότι θα πρέπει να τον στείλει στο σχολείο για σκύλους. Ο Σπίθας είναι ανήσυχος: Κι αν τα άλλα σκυλιά είναι άγρια; Κι αν δεν κάνει κανέναν φίλο;

Ο Σπίθας πάει σχολείο είναι μια διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά από την αναγνωρισμένη Σουηδή συγγραφέα Kajsa Gordan σε συνεργασία με την ταλαντούχα εικαστικό και εικονογράφο Mia Maria Güettler.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Σπίθα κυκλοφορεί και στα ελληνικά. Ο σκυλάκος που αγαπήθηκε τόσο στη Σουηδία όσο και σε όλον τον κόσμο ήρθε για να τον γνωρίσουμε και να μας διασκεδάσει με τις υπέροχες περιπέτειες του.

30 ιστορίες περιμένοντας ν’ ανοίξουν τα σχολείο

Εκδόσεις Πατάκη

Η πρώτη μέρα στο σχολείο, τα πρώτα διαλείμματα, οι καινούριοι φίλοι, τα ομαδικά παιχνίδια, το μεσημεριανό φαγητό, η μεσημεριανή ξεκούραση…Τριάντα ιστορίες λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία! Μια όμορφη συλλογή ιστοριών µε υπέροχες εικόνες, που έχει σκοπό να σας προετοιμάσει για την πρώτη μέρα στο σχολείο!

Λίνα Σωτηροπούλου

Πίκο και Λόλα – Το σχολείο

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ώρα για σχολείο. Όμως η Λόλα δε θέλει να πάει, και όπως λέει: «Στο σχολείο τι να κάνω; Τι θα μάθω παραπάνω;». Είναι έτσι τα πράγματα ή τελικά θα αλλάξει γνώμη; Μια αστεία, τρυφερή σειρά με ήρωες δύο ζωάκια, για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Με απλά και λιτά στιχάκια και διασκεδαστικές ρίμες ξεδιπλώνεται ένας χρωματιστός, μαγικός κόσμος, που βοηθάει τα παιδιά να αντιληφθούν πρώτες έννοιες όπως η φιλία, η καλοσύνη και η συνεργασία.

Μαριλίτα Χατζημποντόζη

Δεν πάω σχολείο!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Λέανδρος, το μικρό λιονταράκι, ούτε να ακούσει δεν ήθελε για το σχολείο. Και τι δε σκαρφιζόταν για να μην πάει! Μέχρι που μια μέρα μια έκπληξη τον έκανε να αλλάξει γνώμη για πάντα… Μια τρυφερή ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια να προσαρμοστούν τον πρώτο καιρό στο σχολικό περιβάλλον.

Ίνγκο Ζίγκνερ

Ο μικρός δράκος Καρύδας – Δρακάκια στο σχολειο

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο μικρός δράκος Καρύδας είναι πολύ αναστατωμένος, καθώς σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα! Σήμερα θα πάει για πρώτη φορά σχολείο! Στον δρόμο συναντάει τον Όσκαρ, έναν μικρό φαγανόδρακο, που δυστυχώς δεν μπορεί να πάει σχολείο, επειδή δεν τον αφήνουν οι γονείς του. «Κρίμα» λέει ο Καρύδας. «Πολύ κρίμα» λέει κι ο Όσκαρ. Γιατί πολύ θα ήθελε να μάθει να μετράει και να γράφει και να διαβάζει. Θα τα καταφέρουν άραγε οι δυο μικροί δράκοι να πείσουν τους γονείς του Όσκαρ ότι στο σχολείο μαθαίνει κανείς ένα σωρό χρήσιμα πράγματα;

Γιούλη Μιγγείρου

Το μεγάλο σχολείο

Εκδόσεις Ψυχογιός

Η Παναγιώτα περιμένει με αγωνία να τελειώσει το νηπιαγωγείο και να πάει, επιτέλους, στο δημοτικό, το «μεγάλο σχολείο». Θέλει να γίνει μεγάλη κοπέλα! Πώς θα είναι, άραγε, η πρώτη μέρα στο δημοτικό; Θα τα καταφέρει; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι καλοί της φίλοι Γιώργος και Δώρα, οι γονείς, η δασκάλα και η γιαγιά της; Μια ιστορία που θα βοηθήσει τα παιδάκια και τους γονείς να συζητήσουν για όλα όσα τους απασχολούν σε σχέση με το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

Γιώτα Φώτου

Το χαμένο χαμόγελο της Καλλιόπης Φοξ

Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο δάσος επικρατεί μεγάλη αναστάτωση επειδή κανένας δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα του σχολείου. Ποιο είναι το μαγικό κλειδί και γιατί χάθηκε το χαμόγελο της δασκάλας; Ο δήμαρχος Αλκιβιάδης Λουπ διατάζει ανακρίσεις και όλα τα ζώα είναι πρόθυμα να τον βοηθήσουν. Πρέπει οπωσδήποτε να βρουν και να φέρουν πίσω το χαμένο χαμόγελο της Καλλιόπης Φοξ. Διαφορετικά το σχολείο θα παραμείνει κλειστό.

Μια χιουμοριστική ιστορία σε παραμυθένια ατμόσφαιρα, που στοχεύει στην ένταξη των μικρών μαθητών στη σχολική ζωή, την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του σχολείου και τη βελτίωση τόσο της κοινωνικής τους συμπεριφοράς όσο και της συναισθηματικής τους κατάστασης.

Άννα Μιχίδη

Τι τρέχει με τον Μπαντού;

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ο Μπαντού πηγαίνει στην πρώτη Δημοτικού και είναι ενθουσιασμένος!

Από τις πρώτες μέρες όμως καταλαβαίνει πως το σχολείο έχει διάβασμα, γράψιμο και… πολύ άγχος.

Όλα φαίνονται δύσκολα… Νιώθει θυμό, φόβο, απόρριψη. Δεν θέλει να γράψει, δεν θέλει να διαβάσει. Δεν του αρέσει το σχολείο!

Θα καταφέρει ο μικρός Μπαντού να πει στον εαυτό του και τους άλλους ΜΠΟΡΩ… και θα τα καταφέρω; Μια ιστορία για το σχολικό άγχος, τη διαφορετικότητα και τον φόβο της απόρριψης. Το βιβλίο πλαισιώνεται με δραστηριότητες που βοηθούν τους μικρούς μας φίλους να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να νιώθουν ασφάλεια, ικανοποίηση και αποδοχή.

Αστρίντ Ντεμπόρντ

Ο Μαξ και το κουνέλι – Σχολείο; Όχι, ευχαριστώ!

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια νέα σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστές ένα αγοράκι, τον Μαξ, και το αγαπημένο του κουκλάκι , ένα κουνέλι.

Σε λίγες μέρες ανοίγει το σχολείο, αλλά ο Μαξ δε θέλει να πάει.

– Σε καταλαβαίνω, απαντά η μαμά. Δεν μπορείς να φανταστείς τι απαίσιο που είναι το σχολείο…Ή μήπως όχι; Ένα βιβλίο που με πολύ χιούμορ μιλάει για τις χαρές της σχολικής ζωής.

Αθηνά Ρεϊζάκη

Από Δευτέρα ως Κυριακή

Εκδόσεις Ψυχογιός

Στο πρώτο μας σχολείο περνάμε καλά, μαθαίνουμε πολλά και τις μέρες που είναι εφτά! Μια ιστορία με διασκεδαστικά στιχάκια και πανέμορφες ζωγραφιές, που βοηθά στην ομαλή μετάβαση του παιδιού στον παιδικό σταθμό, ενώ παράλληλα του μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο τις ημέρες της εβδομάδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου