ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανηγύρι με μουσικό σχήμα και τραγούδια του τόπου μας

πανηγύρι-με-μουσικό-σχήμα-και-τραγούδ-985267

Από τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών σήμερα Τετάρτη 23 Αυγούστου

Κάθε χρόνο την 23η Αυγούστου η εκκλησία γιορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και για τους Κερασιώτες είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, αφού πανηγυρίζει το εξωκκλήσι της Παναγίας Δυσερκιάς ή Δουρκιάς.

Τα παλαιότερα χρόνια αυτήν την ημέρα γινόταν μεγάλο πανηγύρι «με τα παλικάρια του χωριού», καθώς σημειώνει ο Ηλίας Λεφούσης στο «Η Κερασιά του Βόλου», «…να πηγαίνουν στην “Παναγία” με τα άλογα και τα μουλάρια στολισμένα με κουβέρτες ή κελίμια». Με τα άλογα και τα μουλάρια μεταφερόταν από το χωριό και η εικόνα της Παναγίας. Γι’ αυτή την εικόνα σημειώνει ο Ηλίας Λεφούσης«…οι παλιές Κερασιώτισσες μανάδες…» την έπαιρναν «…στα σπίτια στις στενάχωρες μέρες που πέρναγαν, κυρίως σε αρρώστιες. Είναι μια εικόνα ποτισμένη με χειμάρρους δακρύων…».

Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών για αυτή την ημέρα, την τόσο γιορτινή, διοργανώνει μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός» πανηγύρι με μουσικό σχήμα και τραγούδια του τόπου μας.

Στο μουσικό σχήμα θα συμμετέχουν οι Κερασιώτης Νίκος (κλαρίνο), Μούτος Κων/νος (λαούτο), Χατζηζήσης Λεωνίδας (ακορντεόν) και ΣταμούληςΤσεκούρας Κων/νος (τραγούδι).

Η συνεργασία αυτή πραγματοποιείται με αφορμή το φετινό θεματικό έτος της «Μαγνήτων Κιβωτός», που είναι αφιερωμένο στα «Γιορτάσια», στις τοπικές δηλαδή γιορτές, τα έθιμα και τις πανήγυρεις των χωριών μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου