ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι

αφιέρωμα-στο-μάνο-χατζιδάκι-98409

Οι Βασίλης Αγροκώστας και Νίκος Παναγιωτίδης παρουσιάζουν απόψε τη «Μυθολογία» στην Παλιά Ηλεκτρική

Τον κύκλο τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι «Μυθολογία» παρουσιάζουν ο Βασίλης Αγροκώστας και ο Νίκος Παναγιωτίδης σήμερα Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ. στο Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής. Ο συγκεκριμένος κύκλος τραγουδιών, δεκατέσσερα συνολικά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένος.

Στο δεύτερο μέρος, μετά τη «Μυθολογία», το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει μερικά ακόμη ταιριαστά και αντιπροσωπευτικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι.

Η «Μυθολογία» των Μάνου Χατζιδάκι – Νίκου Γκάτσου είναι σχετικά άγνωστος, αλλά από τους σημαντικότερους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι. Καινοτόμος τότε και φρέσκος ακόμη και σήμερα, 50 χρόνια μετά, φέρει τη σφραγίδα μιας από τις αποδοτικότερες τακτικές συνεργασίες συνθέτη – στιχουργού, όπως ήταν αυτή με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1966, με ερμηνευτή τον 20χρονο τότε Γιώργο Ρωμανό.

Περιείχε 12 τραγούδια, από τα οποία όμως ένα («Τζώνης ο μπόγιας») σύντομα κρίθηκε ακατάλληλο, με αποτέλεσμα από τη δεύτερη έκδοση και μετά ο δίσκος να κυκλοφορεί με 12 τίτλους στο εξώφυλλο, αλλά 11 τραγούδια χαραγμένα στο βινύλιο.

Τα δεκατέσσερα έξοχα ποιήματα του Νίκου Γκάτσου είναι, κατά κάποιον τρόπο, μικρά παραμύθια. Αφηγούνται σύντομες ιστορίες γεμάτες εικόνες και συναισθήματα. Ιστορίες που με την ευρεία έννοια έχουν ένα κοινό θέμα: την απώλεια – και μαζί τον αγώνα και την ελπίδα. Απώλεια του ονείρου, της ιστορίας, του αγαπημένου προσώπου, της θαλπωρής, της ζωής της ίδιας.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μελοποιεί με μαεστρία και αισθαντικότητα. Ευγενικές μελωδίες, πρωτότυπες αρμονίες, υψηλές εντάσεις όταν χρειάζεται, συνθέτουν ένα από κάθε άποψη αξιομνημόνευτο έργο.

Οι ενορχηστρώσεις, όπως πάντα, βασίζονται στις ιδέες του συνθέτη, αλλά εμπλουτίζονται με τις πρωτοβουλίες των σπουδαίων μουσικών που ήταν και τακτικοί του συνεργάτες. Ανάμεσά τους, με πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο, ο αείμνηστος Δημήτρης Φάμπας ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του Νίκου Παναγιωτίδη. Ο τελευταίος, ενσωματώνει στις 6 χορδές της κιθάρας όλα τα σημαντικά τουλάχιστον στοιχεία της αυθεντικής ενορχήστρωσης ενώ ο Βασίλης Αγροκώστας ερμηνεύει με εξαιρετική ευαισθησία, πιστός στο ύφος του πρώτου ερμηνευτή του δίσκου, Γιώργου Ρωμανού.

Η τιμή εισόδου στη συναυλία της Παλιάς Ηλεκτρικής είναι 7 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου