ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή αντιπολεμικής ταινίας στις Σταγιάτες

προβολή-αντιπολεμικής-ταινίας-στις-σ-983446

Σήμερα, Παρασκευή 18 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. θα γίνει η προβολή της ταινίας «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», που αναβλήθηκε εξαιτίας των πυρκαγιών. Ο Θωμάς Σίδερης, δημιουργός της ταινίας, θα βρίσκεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Σταγιατών για να συζητήσει τα τόσο επίκαιρα θέματα του ντοκιμαντέρ.

Τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» είναι μία ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού επικεντρώνεται σε έναν άλλο πόλεμο, αυτόν της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο θεατής θα καταλάβει αμέσως ότι τα καρέ και οι σεκάνς της ταινίας, με όλες αυτές τις εικόνες που μεταδίδονται σήμερα από την Ουκρανία, είναι ακριβώς τα ίδια. Τα ίδια πρόσωπα των φαντάρων, το ίδιο βλέμμα κάτω από τα κράνη, ο ίδιος πόνος. Μία ποιητική ελεγεία για έναν άλλο πόλεμο που διήρκησε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και άφησε πίσω του χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές και που η τελευταία σελίδα του γράφτηκε κατά τη διάρκεια του 2020. Πρόκειται για μία βαθιά αντιπολεμική ταινία όπου πίσω από τα χαρακώματα, τα κατεστραμμένα σπίτια και νοσοκομεία και τα έρημα χωριά, ο ανθρώπινος πόνος και το ψυχικό τραύμα αναμετρώνται με τον παραλογισμό του πολέμου και τον θάνατο.

Η ταινία επιλέχθηκε τον Ιανουάριο ανάμεσα στα τρία καλύτερα ντοκιμαντέρ του «Mirabile Dictu-International Catholic Film Festival», ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Πάπα. Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 78 λεπτών, είναι η εκδοχή μεγάλου μήκους της ταινίας «Exodus», που τον περασμένο Δεκέμβριο βραβεύτηκε στο Κουρδιστάν, με το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ της πόλης Σουλεϊμανίγια, αλλά και στην Αθήνα, αποσπώντας τιμητική διάκριση στο 10ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θωμάς Σίδερης, τη φωτογραφία ο Mert Kaya, την πρωτότυπη μουσική ο Χρήστος Τσιαμούλης, το μοντάζ ο Γιώργος Χαλαμπαλάκης, ενώ η τελική τεχνική επεξεργασία της ταινίας έγινε στο Studio A14.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου