ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσική και ζωγραφική

μουσική-και-ζωγραφική-98066

Ο διακεκριμένος πιανίστας Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης ερμηνεύει σπουδαίο έργο

Μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική στιγμή προσφέρει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στο κανάλι του στο YouTube. Από αύριο Κυριακή 3 Μαΐου στις 7μ.μ. και για 48 ώρες θα είναι διαθέσιμο ένα βίντεο, στο οποίο ο διεθνούς φήμης πιανίστας Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ερμηνεύει το έργο «Εικόνες από μια έκθεση» του Modest Mussorgsky, γραμμένο το 1874.

Πρόκειται για την πιο γνωστή πιανιστική σύνθεση του μεγάλου Ρώσου δημιουργού, η οποία μάλιστα είναι τόσο απαιτητική δεξιοτεχνικά, ώστε περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των σπουδαίων βιρτουόζων του πιάνου.

Ο Mussorgsky εμπνεύστηκε το έργο του από σχέδια και πίνακες του επίσης Ρώσου αρχιτέκτονα και ζωγράφου Viktor Hartmann. Δεν υπήρχε, επομένως, πιο κατάλληλος χώρος για τη βιντεοσκόπηση αυτού του ρεσιτάλ από τους χώρους του MOMus και συγκεκριμένα του πρώην Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (νυν Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Στο έργο αυτό, συνενώνονται με μοναδικό τρόπο δύο τέχνες -μουσική και ζωγραφική- ενώ έρχονται σήμερα δύο αντίστοιχοι πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης – ΟΜΜΘ και MOMus- για να συνεργαστούν και να συμβάλουν σε ένα μοναδικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, γιός του πρώτου πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παντελή Λαζαρίδη, αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 30 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών.

Εχει δώσει μέχρι σήμερα εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου, ενώ συνέπραξε με κορυφαίες ορχήστρες, με διάσημους Ελληνες και ξένους αρχιμουσικούς και μουσικούς και με παγκόσμιας φήμης σύνολα μουσικής δωματίου. Για σχεδόν μια δεκαετία ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (2010-2019), ενώ σήμερα είναι διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου