ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η έκθεση – αφιέρωμα στον Ντε Κίρικο

εγκαινιάζεται-η-έκθεση-αφιέρωμα-στο-971609

Αυλαία σήμερα, 135 χρόνια από τη γέννηση του παγκόσμιου ζωγράφου

«Και τι άλλο να αγαπήσω παρά το αίνιγμα…».

Με τον τίτλο αυτό και με τον υπότιτλο «Μύηση στο αίνιγμα/Initiating the Ridle» προετοιμάζεται μια μεγάλη έκθεση-αφιέρωμα για τα 135 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου του 20ου αιώνα Τζόρτζιο ντε Κίρικο, που θα εγκαινιαστεί σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουλίου στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

Στην έκθεση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν πολλοί εικαστικοί καλλιτέχνες, που από το 1990, έτος ίδρυσης του Κέντρου, έχουν συμμετάσχει και έχουν παρουσιάσει έργο τους στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο της πόλης, αλλά και πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι που πρόσφατα έχουν τελειώσει τις σπουδές τους σε σχολές Καλών Τεχνών.

Τα έργα των καλλιτεχνών δεν αντιγράφουν και δεν είναι άμεσο αποτύπωμα των μορφολογικών στοιχείων της ζωγραφικής του Ντε Κίρικο, αλλά προσεγγίζουν τη βασική έννοια των έργων του. Πρόκειται για μια προσωπική εκδοχή του αινίγματος. Ως «ηθική υποχρέωση», ως παρακαταθήκη, ως δώρο και απότιση τιμής στο μεγάλο ζωγράφο που έγραψε: «…Γεννήθηκα στη σκιά του Πηλίου και των Κενταύρων, δυο βήματα από την Ιωλκό των Αργοναυτών…» με τα βιώματα της παιδικής ηλικίας και τα πρώτα του σχέδια σε αυτή τη νεοσύστατη πόλη που καθόρισε την καλλιτεχνική του δημιουργία.

Μια έκθεση που έχει προταθεί προ ετών και συζητιέται εδώ και χρόνια, υλοποιείται φέτος ως προσωπική «ηθική υποχρέωση» και ως εορταστικό αφιέρωμα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου