ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Iδρυμα Ωνάση -«Enter»: Μία ψηφιακή καλλιτεχνική χρονοκάψουλα -Ποιοι διακτινίζονται στο σπίτι μας

iδρυμα-ωνάση-enter-μία-ψηφιακή-καλλιτεχν-95621

Το Ιδρυμα Ωνάση προσκαλεί ελληνες και ξένους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα τους μεσα σε 120 ώρες και τα προβάλει στο κανάλι του, δωρεάν, με ένα κλικ.

Αθηναϊκά και νεοϋορκέζικα διαμερίσματα, σπίτια στην ελληνική επαρχία, ο ήλιος που δύει, ζευγάρια που χορεύουν, μια κόρη που θα την λένε Καραντίνα, screen-mirroring, μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, πρακτικές ασκήσεις προσαρμοστικότητας, μια επιδημία ύπνου, η συνθήκη εγκλεισμού που γεφυρώνει αποστάσεις, τηλεμεταφορά, το DNA και ο Μπρεχτ. Καλώς ήρθατε στον κόσμο του ENTER.

Έργα των Ηλία Αδάμ, Σίμου Κακάλα, Βασίλη Κεκάτου, Αντώνη Φωνιαδάκη, Emily Johnson, Kathryn Hamilton (Sister Sylvester), RootlessRoot, Στέφανου Τσιβόπουλου.

ENTER: Όλο το σπίτι μια σκηνή. Το Ίδρυμα Ωνάση συνομιλεί με την εποχή, τη στιγμή και την κατάσταση. Συνεχίζει να μοιράζεται και να δημιουργεί, ανέπαφα μεν, αλλά με την ίδια αγάπη για τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, τους καλλιτέχνες και το κοινό τους. H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Onassis USA αναθέτουν σε δημιουργούς από όλο τον κόσμο νέα έργα φτιαγμένα στην περίοδο καραντίνας, μέσα σε 120 ώρες. Χωρίς να έχουν πλέον πρόσβαση σε θεατρικές σκηνές, χώρους προβών ή στούντιο, οι καλλιτέχνες δημιουργούν τα πάντα στο σπίτι τους. Διαμερίσματα, κήποι, ταράτσες, παιδιά, σύζυγοι, συγκάτοικοι, μαζί με την οικοσκευή, γίνονται οι νέες site-specific σκηνές, οι χαρακτήρες και τα σκηνικά αντικείμενα, με το laptop του καλλιτέχνη να ανάγεται σε δημιουργική υπερδύναμη. Από το σπίτι μας και εμείς, πατάμε ENTER σε νέες δημιουργίες, σε νέες φόρμες, που φιλοδοξούν να αποτελέσουν ένα είδος καλλιτεχνικής ψηφιακής χρονοκάψουλας, μια πνοή ελπίδας για τον καλλιτεχνικό χώρο που πλήττεται και μία ακόμη απόδειξη ότι έχουμε ο ένας τον άλλον.

Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου μας υποδέχονται στο σπίτι τους: ο Ηλίας Αδάμ, με έναν διαφορετικό Άμλετ· ο Σίμος Κακάλας, με μια σειρά videos με γενικό τίτλο Tarantino· ο Βασίλης Κεκάτος, με μια μικρού μήκους ταινία σε έναν έρημο κόσμο και την αγάπη που επιμένει (Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει), με μουσική του Παύλου Παυλίδη· οι RootlessRoot, με τη διάσημη σε όλο τον κόσμο πρακτική τους, Fighting Monkey, που μας βοηθούν, μέσα από βίντεο τα οποία θα προβάλλονται σε συνέχειες κάθε εβδομάδα, να διαχειριστούμε καλύτερα την καθημερινότητά μας· ο Αντώνης Φωνιαδάκης, με ένα ντουέτο που μικραίνει τις αποστάσεις, χορογραφώντας μέσω Skype, από το διαμέρισμά του στο Παρίσι, δύο χορευτές στο Μόντρεαλ (st Dominique bd Arago), με πηγή έμπνευσης και μουσική υπόκρουση το ολοκαίνουριο τραγούδι του Αμερικανού συνθέτη Active Child, “Color Me”· η Emily Johnson, με έναν «χορό» που διανύει μια πορεία εκατό ετών και τηλεμεταφέρει το παρελθόν στο παρόν (inbetween Kwimiak, blue)· η Kathryn Hamilton (Sister Sylvester), με μια σειρά μικροσκοπικών σκηνών που επικεντρώνονται στις αλλαγές συμπεριφοράς ενός οργανισμού, στη σειρά των γονιδίων, στο ανθρώπινο DNA, μπλέκοντας και τον Μπρεχτ σε όλα αυτά· ο Στέφανος Τσιβόπουλος, με μια ματιά που αιωρείται ανάμεσα στην αβεβαιότητα για το παρελθόν και την αγωνία για το μέλλον (Untitled [Junkopia Redux]).

Από τις 24 Απριλίου είναι διαθέσιμα έργα των Δημήτρη Καραντζά, Ευθύμη Φιλίππου, 600 HIGHWAYMEN, Maria Antelman, Kimberly Bartosik, Annie Dorsen, Radiohole. Τις επόμενες μέρες θα προστεθούν νέα πρωτότυπα έργα, από τους Isabella Rossellini & Paul Magid, Ziad Antar, Εύη Καλογηροπούλου, Kareem Kalokoh – ATH Kids, Λένα Κιτσοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, Κωστή Σταφυλάκη & Theo Triantafyllidis & Αλέξη Φιδετζή, Akira Takayama, Risa Puno, Daniel Wetzel, ενώ η λίστα συνεχώς μεγαλώνει. Ο καθένας μόνος του, αλλά τελικά όλοι μαζί, δημιουργούν μια σειρά έργων που διακτινίζονται από το δικό τους στο δικό μας σαλόνι, διαμηνύοντας έτσι πως η τέχνη ακυρώνει την απόσταση.

Πατήστε ΕΝΤΕR, χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό, και περιπλανηθείτε στα έργα καλλιτεχνών που δίνουν φωνή στο σήμερα.

ENTER Αναθέσεις νέων έργων από το Ίδρυμα Ωνάση / Διαθέσιμα από 4 Μαΐου 2020

Ηλίας Αδάμ, ΑΜΛΕΤ, a desktop performance Video | Διάρκεια: 34΄11´´

Σίμος Κακάλας, Tarantino Σειρά video | Διάρκεια 1ου video: 3΄04΄΄

Βασίλης Κεκάτος, Όταν κοιμάσαι ο κόσμος αδειάζει Video | Διάρκεια: 12΄33΄΄

RootlessRoot Σειρά Video | Διάρκεια 1ου video: 2΄56΄΄

Αντώνης Φωνιαδάκης, st Dominique bd Arago Video | Διάρκεια: 4΄01΄΄

Emily Johnson, inbetween Kwimiak, blue Video | Διάρκεια: 22΄47΄΄

Kathryn Hamilton (Sister Sylvester), Every Hologenome For Themselves Video | Διάρκεια: 8΄49΄΄

Στέφανος Τσιβόπουλος, Untitled (Junkopia Redux) Video | Διάρκεια: 4΄17΄΄

Διαθέσιμα ήδη στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Δημήτρης Καραντζάς, Φυτά εσωτερικού χώρου Video | Διάρκεια: 4΄03´´

Ευθύμης Φιλίππου, Βίντεο 2: Μέλη του σώματος, υφάσματα και σπορ Video | Διάρκεια: 15΄37΄΄

600 HIGHWAYMEN, Fighting World Video | Διάρκεια: 10´57´´

Maria Antelman, AntiBody Video | Διάρκεια: 1´12´´

Kimberly Bartosik, The Game Video | Διάρκεια: 5´19´´

Annie Dorsen, Training Text, Step 2250 Video | Διάρκεια: 6´16´´

Radiohole, Happy Hours Video | Διάρκεια: 10´29´´

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου