ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση με λόγο και μουσική

εκδήλωση-με-λόγο-και-μουσική-95557

Παρουσιάστηκε στον Βόλο το βιβλίο του δημοσιογράφου Μηνά Βιντιάδη «Μια μέρα με τον Μπετόβεν»

Βιβλίο για τα παιδιά, αλλά και για τους μεγάλους, που θέλουν να μάθουν ποιος πραγματικά ήταν ο μεγάλος συνθέτης Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, παρουσιάστηκε προχθές στο Κλειστό Θέατρο, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, προχθές, από τον Δήμο Βόλου, το Εργαστήρι Λόγου και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Μουσικό Σχολείο του Βόλου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου.

Το βιβλίο με τίτλο «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και συγγραφέας του είναι ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος και επί χρόνια παραγωγός εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μετά από τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων και πολλά θεατρικά έργα, έγραψε το πρώτο βιβλίο του, που απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες.

Ομιλητές ήταν η Γεωργία Μποντού – Τοκαλή αντιδήμαρχος Τουρισμού Βόλου και η Τασούλα Τσιλιμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Δέσποινα Μουζαλά, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού και η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Αρετή Τζανετοπούλου και συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσάννα Πώποτα.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου

Για τη Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, που είναι φιλόλογος, «ο Μπετόβεν ταξιδεύει στον Βόλο και ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Μια μέρα με τον Μπετόβεν» του Μηνά Βιντιάδη. Στο ταξίδι αυτό όλοι εμείς ως συνοδοιπόροι, θα μυηθούμε στη μουσική του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη, θα γνωρίσουμε τη ζωή του και θα παρασυρθούμε στη μαγεία της κλασικής μουσικής μέσα από τις σελίδες ενός παιδικού βιβλίου. Ενα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους μετατρέπεται σε αφορμή για ένα ταξίδι από την εποχή του Μπετόβεν στον σύγχρονο Βόλο με τον Μηνά Βιντιάδη να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον για την κλασική μουσική με άλλη οπτική. Κι αν η μουσική εξημερώνει τα ήθη, ο συνδυασμός της με το βιβλίο ανυψώνει και φωτίζει την ψυχή και τον νου, ταξιδεύοντάς μας σε άλλα μονοπάτια, γεμάτα φως και αλήθεια, γεμάτα ζωή! Και όλη αυτή η δημιουργικότητα αποτελεί ύμνο στη ζωή! Μέσα λοιπόν από νότες και λέξεις, μέσα από τα μάτια και την ψυχή ενός μικρού παιδιού ο Μπετόβεν θα μας παρασύρει να τον γνωρίσουμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο» υπογράμμισε η Γεωργία Μποντού – Τοκαλή.

Τα παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου πρωταγωνίστησαν στην παρουσίαση

«Η ιστορία ακολουθεί το παραμυθιακό μοτίβο έναρξης του «μια φορά κι έναν καιρό», αλλά αφορά εξ ολοκλήρου σε ένα σύγχρονο παιδί. Μέσω της συνομιλίας με τον Μπετόβεν, αλλά και της οικιακής του βοηθού, ο Ορέστης και κατ’ επέκταση και ο/η αναγνώστης/στρια μαθαίνει με ευχάριστο τρόπο για τη ζωή και το έργο του Μπετόβεν, την παιδική του ηλικία, τα άτομα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του ως μουσικού, για τον προκάτοχο του πιάνου (πιανοφόρτε), για τις συμφωνίες, για τη γνωριμία του με τον Μότσαρτ, τον Χάιντν, το πρόβλημα της ακοής του και πού αυτό τον οδήγησε. Φράσεις όπως «[το πιάνο] είναι σαν τον καθρέφτη, κοιτάς και βλέπεις την ψυχή σου, παίζεις και ακούς την καρδιά σου…» αποκαλύπτουν το πάθος του μουσουργού…» σημείωσε η Τασούλα Τσιλιμένη.

Σχολείο της δημιουργίας

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της «Βιβλιοθήκης» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, εντάχθηκε η θεατρική παράσταση των μαθητών της Γ’ τάξης του σχολείου «Μια μέρα με τον Μπετόβεν», που παρουσιάστηκε προχθές στο κοινό.

«Ο συγγραφέας με το βιβλίο του συστήνει στα παιδιά τον μεγάλο συνθέτη, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, ενώ εκείνα αποδίδουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σκηνή, σε θεατρική διασκευή του εκπαιδευτικού Βασίλη Αλεξανδρή, τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη, αλλά και το μαγικό κόσμο της μουσικής, ως ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης κι αυτογνωσίας, μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε μικρούς ήρωες σε έναν μεγάλο κόσμο, όπως τον οραματίστηκε ο ίδιος ο συνθέτης» υπογράμμισε η διευθύντρια του σχολείου Δέσποινα Μουζαλά.

Χαμόγελα από τους συντελεστές της επιτυχημένης εκδήλωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου