ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Εβραίοι στον Βόλο»

οι-εβραίοι-στον-βόλο-949731

Νέα περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην Ισραηλιτική Κοινότητα στο Μουσείο της Πόλης

Αφιερωμένη στη διαρκώς παρούσα στην ιστορία του Βόλου Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης είναι η περιοδική έκθεση «Οι Εβραίοι στον Βόλο. Τεκμήρια από τη ζωή και τη δράση τους», που ξεκινά την Τετάρτη 24 Μαΐου, στις 20:00, στο Μουσείο της Πόλης (Φερών 17, Παλιά).

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου. Μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, μεγάλο αριθμό φωτογραφιών, ιερά σκεύη και βιβλία, αντικείμενα θρησκευτικής και οικιακής χρήσης κι ένα κατατοπιστικό χρονολόγιο παρουσιάζεται, για πρώτη φορά διαχρονικά και στο σύνολό της, η ιστορία των εβραίων στο θρήσκευμα συμπολιτών μας, η συμπόρευσή τους με τους ντόπιους και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης.

Οι πρώτες αναφορές για παρουσία Εβραίων κατοίκων στην περιοχή του Βόλου χρονολογούνται στον 2ο αι. π.Χ. Η παρουσία αυτή συνεχίζεται και ενισχύεται πληθυσμιακά στους αιώνες που ακολουθούν. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας ιστορικοί και περιηγητές περιγράφουν τη ζωή των Εβραίων γύρω από το τουρκικό «Κάστρο» (Φρούριο) στη δυτική συνοικία της πόλης, όπου διατηρούσαν Συναγωγή και «Λουτρό» (Τεβιλά). Η Κοινότητα εκείνη την εποχή θεωρούνταν Ρωμανιώτικη. Στους πρώτους εκείνους ελληνόφωνους Εβραίους, προστέθηκαν και ισπανόφωνοι Σεφαραδίτες, που είχαν διαφύγει από το διωγμό το 1492.

Το 1881 και την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, στον Βόλο υπήρχε συγκροτημένη εβραϊκή κοινότητα με 250 περίπου μέλη. Η συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του Βόλου εκφράστηκε με τη δημιουργία εμπορικών και βιοτεχνικών καταστημάτων. Επίσης, είχαν ενεργό συμμετοχή στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες. Τον 21ο αιώνα, πλέον, οι λιγότεροι αλλά εξίσου δραστήριοι Εβραίοι του Βόλου συνεχίζουν την πλούσια κοινωνική και πολιτιστική τους δράση, κυρίως με εκδηλώσεις, συνεργασίες με την εκπαιδευτική κοινότητα και εκδόσεις.

Την πορεία αυτή μέσα από τη ζωή και τη δράση των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου παρουσιάζει η θεματικά διαρθρωμένη έκθεση στο Μουσείο της Πόλης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου, παραμένοντας ανοικτή για τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες της θερινής περιόδου αλλά και για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη νέα σχολική χρονιά.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και απογεύματα Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00. Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου