ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα

διεθνής-ημέρα-μουσείων-σήμερα-948984

Πρόγραμμα εκδηλώσεων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα και στο πλαίσιο του εορτασμού, θα πραγματοποιηθούν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου εκδηλώσεις με θέμα «Αρχαία Δημητριάδα: το κοσμοπολίτικο ελληνιστικό βασίλειο στο μυχό του Παγασητικού κόλπου».

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

  • 10.00 θεματική περιήγηση για ενήλικο κοινό με τίτλο «Οι στήλες στο φως!»
  • 17.00-20.00 ημερίδα για την αρχαία Δημητριάδα, Αίθουσα Εκδηλώσεων
  • 20.00 Ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφιών, που εστιάζουν σε λεπτομέρειες των επιτύμβιων στηλών οι οποίες δεν είναι ορατές χωρίςειδικό φωτισμό, καθώς και προβολήθεματικών παραστάσεων που σχετίζονται με την υγεία, την ποιότητα ζωής και το φυσικό περιβάλλον.

Η είσοδος στο Μουσείο και στην ημερίδα είναι ελεύθερη.

Περιβαλλοντικές ταινίες στο Τσαλαπάτα

Με αφορμή τον εορτασμό το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, στις 10:30, προβολή προγράμματος ταινιών μικρού μήκους με τίτλο GREEN, για σχολικές ομάδες Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα.

Το πρόγραμμα, συνολικής διάρκειας 66’, περιλαμβάνει τις ακόλουθες περιβαλλοντικές ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο με πλούσια οικολογικά και φιλοζωικά μηνύματα:

  • Ο Ουρακοτάγκος (Γαλλία, διάρκεια: 4’)

Ο Γκριν είναι ουρακοτάγκος και μας οδηγεί στο δάσος του Βόρνεο, εκεί όπου κατοικεί.

  • Το Νησί των Σκουπιδιών (Ισπανία, διάρκεια: 8’)

Η θάλασσα ξεβράζει μια μικρή ναυαγό στην ακτή ενός ονειρικού, αλλά ερειπωμένου νησιού.

  • Το Πλαστικό Καπάκι (ΗΠΑ, διάρκεια: 5’)

Ενα καβουράκι, ο Σέλντον, δε μπορεί να σκάψει στην άμμο με τις μυτερές δαγκάνες του. Όταν βρει ένα πλαστικό καπάκι μπουκαλιού, θα αλλάξει όλη του η ζωή.

  • Γέλοουστοουν 88 – Το Τραγούδι της Φωτιάς (ΗΠΑ, διάρκεια: 6’)

Το καλοκαίρι του 1988 ένας κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο ξεραμένο και ταλαιπωρημένο από την ξηρασία τοπίο του εθνικού πάρκου των ΗΠΑ, Γέλοουστοουν, καίγοντας πάνω από ενάμιση εκατομμύριο στρέμματα περιμετρικά του πάρκου.

  • Τα Φώτα της Ερήμου (Χιλή, διάρκεια: 19’)

Στη μέση της ερήμου Ατακάμα, ο Αντάι βλέπει την πόλη του να εξαφανίζεται λόγω της ξηρασίας.

  • Μπο & Τρας (Ισπανία, διάρκεια: 11’)

Ο πλανήτης μας πνίγεται από αμέτρητα σκουπίδια. Αυτά μεταμορφώνονται σε ένα τέρας που είναι προετοιμασμένο να καταστρέψει τη ζωή στη Γη. Ο Μπο, ένα σκυλάκι-χημικός, θα αναγκαστεί να παλέψει και να βρει μια λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

  • Re-Μember (Ιαπωνία, διάρκεια: 7’)

Ένας άντρας μπαίνει αργοπορημένος σε μια συνάντηση. Προς έκπληξή του, διάφορα πλάσματα -δέντρα, έντομα και άλογα- κάθονται σε κύκλο και συνεδριάζουν.

  • Το Μικρό Αγόρι των Σκουπιδιών (Ιρλανδία, διάρκεια: 6’)

Ένα μικρό αγόρι αναζητά θησαυρούς ανάμεσα στα σκουπίδια που έχουν πεταχτεί στην εξοχή κοντά στην περιοχή του.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου