ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

διεθνής-ημέρα-μουσείων-948463

Πρόγραμμα εκδηλώσεων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Αύριο, Πέμπτη 18 Μαΐου, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα πραγματοποιηθούν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου εκδηλώσεις με θέμα «Αρχαία Δημητριάδα: το κοσμοπολίτικο ελληνιστικό βασίλειο στο μυχό του Παγασητικού κόλπου».

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής».

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας, έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Πέμπτη 18 Μαΐου περιλαμβάνει:

  • 10.00 θεματική περιήγηση για ενήλικο κοινό με τίτλο «Οι στήλες στο φως!»
  • 17.00-20.00 ημερίδα για την αρχαία Δημητριάδα, Αίθουσα Εκδηλώσεων
  • 20.00 Ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφιών, που εστιάζουν σε λεπτομέρειες των επιτύμβιων στηλών οι οποίες δεν είναι ορατές χωρίςειδικό φωτισμό, καθώς και προβολήθεματικών παραστάσεων που σχετίζονται με την υγεία, την ποιότητα ζωής και το φυσικό περιβάλλον.

Η είσοδος στο Μουσείο και στην ημερίδα είναι ελεύθερη.

Στον Αλμυρό

Εξάλλου, σήμερα, Τετάρτη 17 Μαου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον επίτιμο καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Χρόνινγκεν της Ολλανδίας Reinder Reinders, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή του Αλμυρού για πάνω από 40 χρόνια.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

  • 10:30 Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου από τον καθηγητή Reinder Reinders
  • 12:00 Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης κεραμικής της Βασιλικής Πέρκα στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού με θέμα «Πήλινοι επισκέπτες»
  • 17:00-20:00 Ημερίδα αφιερωμένη στο έργο του καθηγητή Reinder Reinders

Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Από τις 10:00 το πρωί θα υπάρχει λεωφορείο στο Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού για τη μεταφορά των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου.

Το Δίκτυο ΠΙΟΠ

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, αύριο, Πέμπτη 18 Μαΐου, η είσοδος στα εννέα Μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Επιπλέον, τα αντικείμενα και οι εκδόσεις του Ιδρύματος θα προσφέρονται με έκπτωση 10% στα πωλητήρια των Μουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας (Στοά Σπυρομήλιου) και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 9Α και Δημοσθένους).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου