ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σήκω ψυχή μου!»

σήκω-ψυχή-μου-946926

Εγκαίνια έκθεσης με εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, Νέα Ιωνία Βόλου

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ιωνες» και ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας Βόλου παρουσιάζουν την έκθεση «Σήκω ψυχή μου»!…

Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή 14 Μαΐου, στις 10:15, στη Νέα Στέγη της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ιωνες» (Χρήστου Λούλη 68). Η έκθεση συνεχίζει την πορεία της στη Νέα Ιωνία Βόλου– μετά τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και το Αγρίνιο.

Η πρώτη γενιά των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, βρέθηκε και στην περιοχή της Μαγνησίας αντιμέτωπη με σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής. Σταδιακά, όμως, κυρίως μέσα από την εργασία και τον δυναμισμό που επέδειξαν κατάφεραν να ενταχθούν πλήρως, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση της ιδιαίτερης ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής. Βασικός άξονας αναφοράς σε αυτή την εργώδη προσπάθεια υπήρξε αναμφισβήτητα και η πολιτιστική τους κληρονομιά, που κατάφεραν να διατηρήσουν κυρίως με τη σύνδεσή τους με τους τόπους καταγωγής τους μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια που έφεραν μαζί τους στο δρόμο της προσφυγιάς.

Βασικοί άξονες της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στη Νέα Στέγη της Πολιτιστικής Εστίας είναι η ζωή πριν το 1922, η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα. Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και τεκμήρια που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Είσοδος ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου