ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλιοπαρουσίαση στο «Ηλιος»

βιβλιοπαρουσίαση-στο-ηλιος-943743

Παρουσιάζεται την ερχόμενη Τρίτη το συγγραφικό πόνημα του Μιχάλη Αλμπάτη

Το βιβλίο του Μιχάλη Αλμπάτη «Και οι νεκροί ας θάψουν τους νεκρούς τους», παρουσιάζεται την Τρίτη 9 Μαΐου, στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΣ (Π. Μελά 25β και Ερμού).

Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουν οι Κώστας Ακρίβος- φιλόλογος και λογοτέχνης, Βίκυ Μαντζώρου- φιλόλογος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η επόμενη ήταν Κυριακή και, όπως έκαναν πάντα, είχαν κινήσει πρωί πρωί με τη μητέρα του και την αδερφή του για την εκκλησία. Φυσικά, τα χθεσινά γεγονότα στην κηδεία της γρια-Ξώφαινας είχαν διαδοθεί από στόμα σε στόμα και αποτελούσαν το κύριο θέμα συζήτησης σ’ ολόκληρο το χωριό. Στον δρόμο για τον Αϊ-Γιώργη, αλλά και μέσα στην εκκλησία, όταν άναψε το κερί κι έπειτα που στάθηκε μπροστά απ’ το ιερό μαζί με τους άλλους άντρες, τα βλέμματα όλων στρέφονταν επάνω του δίχως ίχνος κορoϊδίας πια, αλλά φορτισμένα με ανησυχία, δέος ή φόβο, ενώ τα χείλη τους ψιθύριζαν την ώρα που από μπροστά τους περνούσε: Μιλάει με τους νεκρούς!

Στη Κρήτη του 50, ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει σε μια κηδεία, ότι έχει ένα χάρισμα: Μπορεί να ακούει τις σκέψεις των νεκρών και με τη σειρά του να τις επικοινωνεί στους ζωντανούς. Αυτή η ανακάλυψη, ωθεί τον τυχοδιώκτη θείο του μικρού, να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του ανιψιού του, περιφέροντας τον από κηδεία σε κηδεία με σκοπό το κέρδος. Από χωριό σε χωριό κι από κηδεία σε κηδεία, κάθε νεκρός διηγείται την δική του ιστορία, φανερώνει τα δικά του μυστικά και δίνει τις δικές του απαντήσεις στον γρίφο της ύπαρξης. Μόνο που οι νεκροί λένε πάντα την αλήθεια, και οι ζωντανοί δεν θέλουνε αλήθειες να ακούσουν.

Μέσα από τις σκέψεις των νεκρών που μας εξιστορεί ο μικρός Φανούρης, αφενός ανακαλύπτουμε τα μύχια συναισθήματα που κρύβονται στο έρεβος της ανθρώπινης ψυχής, αφετέρου εντοπίζουμε τους μοχλούς κοινωνικής πίεσης που ωθούν τους ανθρώπους να κρύβουν την αλήθεια τους. Χιούμορ, πίκρα, σκληρός ρεαλισμός και παραμύθι μαζί, ταξίδι στην όμορφη ενδοχώρα της Κρήτης!

Ο Μιχάλης Αλμπάτης γεννήθηκε το 1973 στον Ζαρό, στους νότιους πρόποδες του Ψηλορείτη. Ζει στο Ηράκλειο. Άλλα έργα του: Ο κώλος της Άννας (Απόπειρα, 2018) Κάρτα Ελεύθερης Πρόσβασης (Απόπειρα, 2019).

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου