ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κροάτικο βραβείο στον «Εχθρό μου»

κροάτικο-βραβείο-στον-εχθρό-μου-94146

«Ενας πολύ πειστικός απολογισμός αλλά και ένα άμεσο, ψυχολογικό πορτρέτο της επίδρασης που ασκεί η σωματική βία και ένας σεξουαλικός βιασμός σε μια οικογένεια. Η αρχαϊκή κοινωνία αποτυπώνεται στο φόντο και το αιώνιο ανθρώπινο ένστικτο της εκδίκησης και της πατρικής προστασίας πυροδοτεί την βία αλλά τελειώνει με μια απροσδόκητη στροιφή ανθρωπιάς και λογικής…»

Με τα παραπάνω λόγια η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ Splitski Filmski της Κροατίας αιτιολόγησε το ειδικό βραβείο που αποφάσισε να απονείμει στην ταινία «Ο εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου η οποία πραγματεύεται την κρίση μιας τετραμελούς οικογένειας (Αντώνης Μαυροματάκης, Μαρία Ζορμπά, Ηλίας Μουλάς, Αριάδνη Καβαλιέρου) από την στιγμή που το σπίτι της λεηλατείται από συμμορία.

Μέλη της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ ήταν η Βρετανίδα Κάρμεν Μπίλοους επιμελήτρια εκθέσεων εξειδικευμενη στον κινηματογράφο, η Γαλλίδα Τζούλια Γκουίν που έχει επιμεληθεί ειδικές προβολές εναλλακτικού – πειραματικού κινηματογράφου και ο Ζρίνκο Ογκρέστα, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και καθηγητής κινηματογράφου στην Ακαδημία Δραματικών τεχνών του Ζάγκρεμπ.

Το φεστιβάλ Splitski Filmksi που πραγματοποιείται από το 1996 στο Σπλιτ της Κροατίας διεξάχθηκε εφέτος από το Σάββατο 13 ως το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου αναδεικνύοντας καλύτερη ταινία το «Cron island» του Σιμίντις Κουντζούλι, μια συμπαραγωγή Γεωργίας/ Γαλλίας/ Γερμανίας/ Τσεχίας/ Καζακστάν και Ουγγαρίας. Ειδικό βραβείο όμως κέρδισε και η γαλλική ταινία «Ατλας» σε σκηνοθεσία Αντουάν Ντ’ Αλγκατά.

Ο «Εχθρός μου» που μέτρησε τρία βραβεία στην απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (σκηνοθεσίας, σεναρίου – Γιάννης Τσίρος και μοντάζ – Γιώργος Μαυροψαρίδης) έχει επίσης προβληθεί στην τέταρτη διοργάνωση του Διεθνούς φεστιβάλ του Πεκίνου και απέσπασε τον Αργυρό Κίονα στο Luxor Egyptian & European Film Festival τον Ιανουάριο του 2014.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου