ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η «Στέλλα Βιολάντη» του Ξενόπουλου

η-στέλλα-βιολάντη-του-ξενόπουλου-939445

Από το 1ο ΓΕΛ Βόλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, αύριο, Τετάρτη

Τη θεατρική παράσταση «Στέλλα Βιολάντη» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, παρουσιάζουν η διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου, αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου.

Η θεατρική ομάδα του 1ου ΓΕΛ Βόλου εργάστηκε με ζήλο πάνω στο τρίπρακτο θεατρικό δράμα του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Στέλλα Βιολάντη». Προσέγγισε έτσι με τη δραματοποίηση στο σύνολό του το έργο που αποσπασματικά το γνωρίζει μέσω του μαθήματος της λογοτεχνίας.

Το έργο, μέσα από τον έρωτα της Στέλλας Βιολάντη με έναν νέο, διαπραγματεύεται τη σύγκρουση μεταξύ πατέρα που θέλει να επιβάλλει τον δικό του τρόπο σκέψης και κόρης που θέλει να αποφασίζει η ίδια για τη ζωή της. Στο έργο στιγματίζεται η αυταρχικότητα του πάτερ-φαμίλιας, που τότε είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου προς τα υπόλοιπα εξαρτώμενα απ΄ αυτόν μέλη της οικογένειάς του. Ένα κοινωνικό κατεστημένο των αρχών του 20ού αιώνα έδωσε στον Ξενόπουλο την αφορμή να πλάσει μια ξεχωριστή ηρωίδα που εξυψώνεται στα όρια του Ιδανικού, η οποία διεκδικεί το δικαίωμα να έχει προσωπική γνώμη και να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στη ζωή.

Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι μαθητές και μαθήτριες: Γεωργία Παπαθανάση (Στέλλα Βιολάντη), Βαγγέλης Ζηργάνος (Παναγής Βιολάντης), Ιφιγένεια Μπατζάνου (Μαρία Βιολάνταινα), Δανάη Βαρούτα (Θεία-Νιόνια), Κώστας Μαυρομάτης (Νταντής Βιολάντης), Γιάννης Μαρκόπουλος (Χρηστάκης Ζαμάνος), Δανάη Ρουμελιώτη (Ασημίνα -υπηρέτρια). Εμψυχωτές της θεατρικής ομάδας είναι οι καθηγητές και καθηγήτριες: Βουλγαρίδης Γιώργος, Κοκκαλάρα Μαρία, Μυργιώτη Χρυσούλα και Μωραΐτη Σταματία.

Η παράσταση πλαισιώνεται από τραγούδι με τίτλο: «Ποιος τη μοίρα μας ορίζει;» (στίχοι: Σταματία Μωραΐτη – σύνθεση: Φαίδρα Βάσιλα, Ειρήνη Παπαναστασίου – ερμηνεία: Ελένη Γάκη, Πασχαλένια Κατσαβριά, Ειρήνη Παπαναστασίου – πιάνο: Ειρήνη Παπαναστασίου – επιμέλεια: Κατσικλής Δημήτρης) και από χορό: χορογραφεί και χορεύει η μαθήτρια Ηλέκτρα Βίγκλα.

Τα κουστούμια της παράστασης, που δίνουν το κλίμα της εποχής, έχει δημιουργήσει η Ιωάννα Καφεντζή, ενώ συνέδραμαν στον τομέα αυτό και οι: Χρυσούλα Μυργιώτη, Βούλα Λοντρίδου, Μίνα Μαλλιαρού. Τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Γιώργος Βουλγαρίδης, συνέβαλε η Ελευθερία Κριτσάκη και ζωγράφισε η μαθήτρια Φιλιππία Αγόρου. Την τεχνική επιμέλεια ανέλαβαν οι μαθητές Απόστολος Διανέλλος και Στάθης Ακρίβος, ενώ την μακιγιάζ οι μαθήτριες Μαριάννα Γκαβαρδίνα και Αντζελίνα Αναστάσι. Την αφίσα της παράστασης δημιούργησε η Μαρία Κοκκαλάρα και το έντυπο η Σταματία Μωραΐτη.

Η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Βόλου Παρασκευή Λοντρίδου, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Σύλλογος Κηδεμόνων και οι μαθητές του σχολείου καλούν όλους, γονείς και φίλους, να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου