ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα παιδιά της μεγάλης σιωπής»

τα-παιδιά-της-μεγάλης-σιωπής-939160

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου παρουσιάζει στον Βόλο το νέο της βιβλίο

Το νέο βιβλίο της Μάιρας Παπαθανασοπούλου με τίτλο «Τα παιδιά της μεγάλης σιωπής» παρουσιάζουν στο Βόλο οι εκδόσεις Πατάκη και το περιοδικό Wish στον Πολυχώρο Public (Κονταράτου 28 – Ογλ 9), αύριο, Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 19:00. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο δημοσιογράφος και εκδότης Σωτήρης Πολύζος και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, οι οποίοι θα συνομιλήσουν με τη συγγραφέα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Το βιβλίο «Τα παιδιά της μεγάλης σιωπής» είναι μια ιστορία για τα παιδιά που βρέθηκαν, χωρίς τη θέλησή, στην «άλλη πλευρά», είναι ένα μυθιστόρημα για τη βαρύτατη σκιά που ρίχνει η Ιστορία στη ζωή των ανθρώπων, για την ταυτότητα των ξεριζωμένων, για τα τραύματα του Ψυχρού Πολέμου.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η σκηνοθέτης Ολγα Μαλέα «… στα «Παιδιά της Μεγάλης Σιωπής», η Μάιρα συνδυάζει τη μεγάλη ιστορία με τη μικρή ιστορία. Η ιστορία ενός χαρισματικού ανάπηρου παιδιού συναντά τη μεγάλη Ιστορία: Την Ιστορία που σφραγίζει τη μεταπολεμική Ευρώπη, με τις ζώνες επιρροής –που καθόρισε η Γιάλτα–, και τα δύο μπλοκ που συγκρότησαν μέχρι το 1989 ή σύμφωνα με άλλους μέχρι το 1991, την ευρωπαϊκή αντανάκλαση του Ψυχρού Πολέμου… Λάτρεψα το συγγραφικό ύφος της Μάιρας, ανάλαφρο και παιχνιδιάρικο, παρόλο που το θέμα είναι βαρύ και δύσκολο καθώς αναφέρεται σε ατομικά και συλλογικά τραύματα. Ενα μικρό παράδειγμα της μαγικής ισορροπίας ανάμεσα στο σοβαρό και το χιούμορ που αποφορτίζει: η Κριστίν, μια από τις δευτερεύουσες ηρωίδες του βιβλίου, προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με τα μεγάλα γεγονότα που καθόρισαν την μεταπολεμική Ευρώπη, όπως η Διάσκεψη της Γιάλτας, έχει ονομάσει τις τρεις γάτες της Τσώρτσιλ, Στάλιν και Ρούσβελτ. Οταν λοιπόν και οι τρεις γάτες έρχονται στο σαλόνι γίνεται η «Διάσκεψη της Γάτας!…».

Η συγγραφέας

Η Μάιρα Παπαθανασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε γερµανική φιλολογία και εργάζεται ως µεταφράστρια. Το 1998 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο της βιβλίο, το μυθιστόρημα «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα», το οποίο πολύ γρήγορα κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα των µπεστ σέλερ και μέσα σε δύο χρόνια κυκλοφόρησε σε περισσότερα από 300.000 αντίτυπα. Το βιβλίο που κέρδισε τους περισσότερους Έλληνες αναγνώστες μεταφέρθηκε µε επιτυχία στην τηλεόραση και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες: γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, ρωσικά, ιταλικά, πορτογαλικά, ολλανδικά, σουηδικά, φινλανδικά, πολωνικά, εβραϊκά, τουρκικά και τσέχικα.

Ακολούθησαν από τις Εκδόσεις Πατάκη τα μυθιστορήματα «Οι τοξικές ενώσεις του αρσενικού» (2000), που μεταφράστηκε στα ολλανδικά, στα πολωνικά και στα τσέχικα, «Εσύ, γλυκιά µου εξουσία» (2004), το οποίο μεταφράστηκε στα τσέχικα, «Μακάριοι οι πενθούντες» (2006), « Mamma Santissima» (2014), «Η ιεραποστολική στάση» (2017), «Τα παιδιά της μεγάλης σιωπής» (2022). Έχει γράψει επίσης δύο βιβλία για παιδιά, «Τι κι αν είμαι ασβός»; (Εκδόσεις Πατάκη, 2001) και «Έχω ράμματα για τη γούνα σου» (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), σε εικονογράφηση της Δέσποινας Καραπάνου, που έχουν μεταφραστεί στα κορεατικά.

Διηγήματά της έχουν περιληφθεί στους συλλογικούς τόμους «Το βιβλίο της προδοσίας|» (Εκδόσεις Πατάκη, 2010), «Σου γράφω ένα γράμμα» (Εµπειρία Εκδοτική, 2008) και «Είσοδος κινδύνου» (Μεταίχµιο, 2011).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου