ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολύτιμα κειμήλια με ιστορία

πολύτιμα-κειμήλια-με-ιστορία-90390

Εγκαινιάστηκε η έκθεση με εργόχειρα από τη Μικρασία στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας

Ζωντανές παραμένουν οι μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να υπενθυμίζει τα δεινά που προκαλούνται, όταν «απολυταρχικά καθεστώτα θέλουν να επιβάλλουν με τη βία τη θέλησή τους». Με σαφή την ευχή και την προσδοκία να αποφορτιστεί το κλίμα στην Ουκρανία, ο Σεβασμιώτατος εξέπεμψε μήνυμα ειρήνης και ενότητας, στο πλαίσιο της προχθεσινής έναρξης του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης άνοιξε προχθές για το κοινό η έκθεση χειροποίητων αριστουργημάτων από τη Μικρά Ασία, με τον κ. Ιγνάτιο, ο οποίος τέλεσε τον Αγιασμό, να υπογραμμίζει για μια ακόμη φορά την πολύτιμη συνεισφορά των προσφύγων στη διαμόρφωση του πολιτισμικού προφίλ και της κουλτούρας της νεότερης Ελλάδας.

Με αφορμή την έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «οι ετήσιες εκδηλώσεις έχουν πρώτον το σκοπό να υπενθυμίσουν σε όλους τα γεγονότα, που μας διδάσκουν, μας θλίβουν, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν πόσο πρέπει να αποφεύγουμε τα λάθη και κυρίως να διατηρούμε την ενότητά μας».

Παράλληλος στόχος, με τον ετήσιο επετειακό κύκλο, «να αναδείξουμε τον πολιτισμό, που αναπτύχθηκε σε αυτά τα 100 χρόνια από τους Μικρασιάτες αδελφούς μας, ιδιαίτερα στην περιοχή μας και σε όλη την Ελλάδα» είπε.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι «Ιωνες» στα εγκαίνια της έκθεσης μνήμης

Αναφερόμενος στον μακραίωνο πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υπογράμμισε ότι είναι «ζυμωμένος» με τις αξίες της ελευθερίας, του σεβασμού στο πρόσωπο των ανθρώπων, της ειρήνης μεταξύ των λαών. «Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα μηνύματα θα κυριαρχήσουν αυτή τη χρονιά, που τα έχουμε και τόση ανάγκη, γιατί δυστυχώς οι άνθρωποι ξεχνούν, οι πόλεμοι επανέρχονται και οι νέες γενιές πρέπει να πάρουν παραδείγματα, για να χαράξουν και πάλι έναν δρόμο ειρήνης» ευχήθηκε.

Η έκθεση μικρασιατικού εργόχειρου με τίτλο «Δαντέλες και Κεντίδια», γεμάτη μνήμες και οικογενειακές αφηγήσεις, φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας.

Πολύτιμα κειμήλια και συγκινητικές αναμνήσεις στο Πνευματικό Κέντρο της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας

Διοργανώνεται από την Εστία Μικρασιατών «Ιωνες», στο πλαίσιο του ενιαίου συλλογικού προγράμματος των επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος διά του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας και του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι, «Το Εγγλεζονήσι», «Ιωνες» και «Μνήμες Προσφύγων».

Στην προσφορά των Μικρασιατών αναφέρθηκε στον χαιρετισμό που απηύθυνε η πρόεδρος των «Ιώνων» Αννα Πετσιάβα – Παπανικολάου, μιλώντας για το ψυχικό σθένος όσων βίωσαν τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες, αναζητώντας άνεμο και ήλιο ελευθερίας μακριά από τη γη των προγόνων τους. Παράλληλα, υπογράμμισε το ψυχικό σθένος της γυναίκας της Μικρασίας, το οποίο λειτουργεί ως διαχρονικό παράδειγμα για τους μεταγενέστερους.

Από την έναρξη της έκθεσης

Πολύτιμα κειμήλια με ιστορία ενός και πλέον αιώνα πλαισιώνουν την έκθεση, που διαρκεί μέχρι την Κυριακή 27 Μαρτίου, με ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές 5 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. – 1 μ.μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου