ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς

αφιέρωμα-του-πολιτιστικού-ιδρύματος-89774

Στη «βιομηχανική κληρονομιά της Βόρειας Ελλάδας. Αποτίμηση και προοπτικές»

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Η βιομηχανική κληρονομιά της Βόρειας Ελλάδας. Αποτίμηση και προοπτικές», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (17:00), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΙΟΠ επιδιώκει την προστασία και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς, αποκαθιστώντας την σε σημαντικό κομμάτι του νεότερου πολιτισμού μας. Ιστορικό βιομηχανικό απόθεμα αποτελεί κάθε είδους πληροφορία που μπορεί να ανασυστήσει το βιομηχανικό παρελθόν. Βιομηχανικό τοπίο και αρχιτεκτονήματα, καταγεγραμμένα μνημεία και τεκμήρια, εργαλειακός και μηχανολογικός εξοπλισμός, ανασυγκροτημένη γραμμή παραγωγής και προϊόντα, αρχεία, γραπτές πηγές και προφορικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την εικόνα αυτού του παρελθόντος. Επιπλέον, η προστασία και προβολή της κληρονομιάς αυτής, για λόγους τοπικής ιστορίας ή/και τοπικής ανάπτυξης, θέτει ζητήματα συντήρησης, επανάχρησης και ευαισθητοποίησης μέσω της εκπαίδευσης και διάχυσης σε ευρύτερες ομάδες αποδεκτών.

Δεδομένου ότι η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είχαν αναχθεί σε βιομηχανικά κέντρα πριν τη συμπερίληψή τους εντός των ελληνικών εθνικών συνόρων, η συνάντηση επιδιώκει, αφενός την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής, αφετέρου την επανεκκίνηση της συζήτησης για την αξιοποίηση και προβολή του ιστορικού βιομηχανικού αποθέματος. Αφορμή για σχολιασμό θα δώσει το αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη επεισόδιο της τεκμηριωτικής σειράς «Αμήχανη Βιομηχανία», ενώ έγκριτοι επιστήμονες και νεότεροι μελετητές συναφών ειδικοτήτων θα αντιμετωπίσουν διεπιστημονικά βασικά παραδείγματα βιομηχανικών μνημείων και χώρων στη Βόρεια Ελλάδα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου