ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρικό φεστιβάλ στο διαδίκτυο

θεατρικό-φεστιβάλ-στο-διαδίκτυο-89157

Για πρώτη φορά διοργανώνεται online «Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο»

Το τριετές φεστιβάλ «Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο» ολοκληρώνεται φέτος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, διαδικτυακά, με την παρουσίαση τριών έργων Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

Τρεις δημιουργοί, οι οποίοι έχουν χαράξει τον δικό τους δρόμο στη νεοελληνική δραματουργία, Φαύστα του Μποστ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, το μονόπρακτο η Πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και το Ποιος ανακάλυψε την Αμερική της Χρύσας Σπηλιώτη, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού.

Λόγω του πανδημίας και των εκτάκτων συνθηκών οι οποίες δεν επιτρέπουν την προσέλευση θεατών – κοινού στο θέατρο, το φεστιβάλ θα παρουσιαστεί διαδικτυακά από την ιστοσελίδα του ΔΘΠ www.dithepi.gr , μέσω 13 επεισοδίων, τα οποία αρχίζουν σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 7 Ιουνίου.

Η προβολή των ανοιχτών προβών αλλά και των τελικών παραστάσεων των τριών νεοελληνικών έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί σε ορισμένες ημέρες και ώρες, δίνοντας τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας όλων όσοι το παρακολουθήσουν με τους συντελεστές.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ για τη φετινή τρίτη χρονιά ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κυριακού. Τα επεισόδια παρουσιάζει η Κατερίνα Μπιλάλη.

Σκοπός της «Δυναμικής» είναι η ανάδειξη και η προώθηση του ελληνικού θεατρικού κειμένου, η γνωριμία του κοινού με τα «μυστικά» του θεάτρου, αλλά και η εξοικείωσή του με τη «γέννηση» της θεατρικής πράξης. Στόχος είναι να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στο θέατρο και το θέατρο πιο κοντά στον κόσμο.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι θεατές είχαν τη δυνατότητα να εμπλακούν δημιουργικά και να έρθουν σε επαφή με τη θεατρική διαδικασία επισκεπτόμενοι τους χώρους του θεάτρου και συμμετέχοντας διαδραστικά στο Φεστιβάλ της «Δυναμικής».

Φέτος οι θεατές γίνονται πλέον τηλεθεατές και έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια ντοκιμαντεροποιημένη μορφή όλων των διαδικασιών της εξελικτικής πορείας της θεατρικής πράξης από το παρασκήνιο στη σκηνή! Και καθώς οι δράσεις του Φεστιβάλ ήταν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τώρα θα είναι με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο όπου θα προβάλλεται πλέον το Φεστιβάλ της «Δυναμικής». Μέσω της ιστοσελίδας του Δ.Θ.Π., οι επισκέπτες-τηλεθεατές, μπορούν να παρακολουθήσουν, τον τρόπο που εργάζονται ο σκηνοθέτης, οι συνεργάτες του και οι ηθοποιοί πάνω στο κείμενο. Το κοινό που παρακολουθεί μπορεί να θέτει τα ερωτήματά του, μέσω μιας ειδικά σχεδιασμένης φόρμας, η οποία θα παραμένει ανοιχτή για 24 ώρες, κατά τη διάρκεια πού θα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο το κάθε επεισόδιο. Από την ίδια φόρμα θα λαμβάνονται και οι απαντήσεις την επόμενη μέρα.

Μετά την ολοκλήρωση των προβών θα προβληθούν και οι παραστάσεις με δωρεάν πρόσβαση. Η ντοκιμαντεροποιημένη σειρά θα ξεκινήσει με μια διαδρομή-ξενάγηση στους χώρους και την ιστορία του Δ.Θ.Π.

Για το φεστιβάλ «Η δυναμική του ελληνικού λόγου στο θέατρο» και την παρουσίαση των έργων «Φαύστα» του Μποστ, σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» της Χρύσας Σπηλιώτη, σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Κυριακού συνεργάστηκαν οι Αση Δημητρολοπούλου σκηνικά και κοστούμια, Νίκος Βασιλείου μουσική, Αννα Σμπώκου φωτισμοί. Τα έργα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Μαρία Καβουκίδου, Στέλιος Καλαϊτζής, Περικλής Μοσχολιδάκης, Μιχαηλία Μουσάκου, Δανάη Μπερή, Χριστίνα Μωρόγιαννη, Λευτέρης Παπακώστας, Κατερίνα Παρισινού, Γιώργος Πασσάκος και Κωνσταντίνος Πασσάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου