ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαίνια διπλής έκθεσης χαρακτικής

εγκαίνια-διπλής-έκθεσης-χαρακτικής-890274

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου στο πλαίσιο συνεργασίας με την «Ένωση Ελλήνων Χαρακτών» εγκαινιάζει στο τέλος της εβδομάδας διπλή έκθεση έργων χαρακτικής σε δύο διαφορετικούς χώρους.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο (β’ όροφος) θα εγκαινιαστεί η έκθεση Πτυχές του Αρχείου της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Η έκθεση αυτή παρουσιάζει ένα μέρος από το πλούσιο αρχείο της Ένωσης που στη διάρκεια του εγκλεισμού ταξινομήθηκε, υλικό που έχει συγκροτηθεί τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια. Μαρτυρά την μεγάλη γκάμα των τεχνικών που διαθέτει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση. Το αποτέλεσμα που προσφέρει στο μάτι η έντυπη τέχνη πλησιάζει, από την μια, τις καθοριστικές γραμμές του σχεδίου αλλά και, από την άλλη, την χρωματική εντύπωση της ζωγραφικής. Ανάμεσα σε αυτούς τους δυο πόλους, ποικίλουν ματιέρες και εικαστικά αποτελέσματα που την χαρακτηρίζουν. Οι πηγές έμπνευσης, άρα και τα θέματα, ποικίλουν επίσης. Από μια κλασική αναπαραστατική τέχνη σε πιο προχωρημένη αφαιρετική ή και με μια συμβολική ή σουρεαλιστική προσέγγιση, η έκθεση λειτουργεί σαν μικρογραφία του πλούτου της πρόσφατης ιστορίας της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής τέχνης.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίουμ στις 19.30 θα εγκαινιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, η δεύτερη έκθεση με τίτλο Το Ανθρώπινο όνειρο. Τριάντα δυο καλλιτέχνες, μέλη ή προσκεκλημένοι της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, δούλεψαν με αφετηρία το παρακάτω κείμενο που εκφράζει διαφορετικές τάσεις της σύγχρονης ζωής: «Επικοινωνούμε, ο καθένας στην κορνίζα του, μέσω μηχανών. Μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας ρυθμίζουν τις ζωές μας. Ποιος παρέχει υπηρεσίες σε ποιον; Οι μηχανές στους ανθρώπους ή μήπως το αντίθετο; Για να είναι πιο «ανθρώπινος» ο κόσμος, μοιράζουμε δικαιώματα και αφιερωμένες ημέρες -στην γυναίκα ή στην στρουθοκάμηλο… Στο μεταξύ περιφρονούνται ηθικά καθήκοντα (ισότητα, φιλοξενία, αλληλεγγύη) και δικαιώματα (άσυλο).Απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την φύση: εξιδανικεύουμε την Γη στις οθόνες μας αλλά κυνικά την εξαντλούμε όλο και περισσότερο. Με πρόφαση την επικοινωνία, υποκινούμαστε στην δικτατορία της βιαστικής διατύπωσης μιας άποψης. Βιασύνη! Μη σκεφτόμαστε! Είμαστε οπαδοί!Μοναδικό μέτρο στις κοινωνικές μας ανταλλαγές: απόλυτη στόχευση το οικονομικό συμφέρον, υπό τον διεισδυτικό γραφειοκρατικό έλεγχο.Ανάμεσα στον λυπημένο και εμμονικό ναρκισσισμό του ατόμου και την επικίνδυνη βλακεία του όχλου (έτσι πλέον μας αντιμετωπίζουν, λες και δεν είμαστε πλέον πολιτικά ούτε κοινωνικά όντα), ξεχνάμε την δυνατότητα να ονειρευόμαστε, να τεμπελιάζουμε, να συναντιόμαστε. Και ο Άνθρωπος;».

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν ως τις 15 Ιανουαρίου 2023.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου