ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το λεύκωμά του παρουσιάζει «Το Αρκάδι»

το-λεύκωμά-του-παρουσιάζει-το-αρκάδι-889280

Το λεύκωμά της, μέσα από τις σελίδες του οποίου αναδύεται το έργο προηγούμενων γενεών, παρουσιάζει η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι», σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος θα μιλήσουν οι δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, ομότιμη ερευνήτρια και τ. διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημαίας Αθηνών και ο Κυριάκος Παπαγεωργίου, συγγραφέας και περιηγητής, ενώ θα συντονίζει ο Νίκος Βαραλής, δημοσιογράφος. Την εκδήλωση θα τιμήσει και θα πλαισιώσει μουσικά ο Λουδοβίκος των Ανωγείων.

Γράφει ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Βόλου, «Το Αρκάδι», Χρήστος Σολιδάκης:

«Η Κρητική Αδελφότητα Βόλου «Το Αρκάδι» είναι ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία της Μαγνησίας, καθώς συμπλήρωσε φέτος 102 χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με το καταστατικό η επίσημη ημερομηνία ίδρυσης του είναι η 21η Αυγούστου 1920.

Οι γενιές που ακολούθησαν ανέλαβαν την μέγιστη ευθύνη και τιμή να κρατήσουν τη φλόγα της Κρήτης αναμμένη στην περιοχή μας, να την μεταφέρουν στις επόμενες γενιές, με σεβασμό και γνώση των παραδόσεων, της ιστορίας και της λεβεντιάς της.

Τα μέλη της Αδελφότητας, τόσο ατομικά όσο και οργανωμένα, συμμετέχουν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της Μαγνησίας και ειδικότερα του Βόλου, μεταφέρουν τις εμπειρίες της Κρητικής παράδοσης και συμβάλλουν στη σύσφιξη των δεσμών Κρήτης και Μαγνησίας.

Οι εκδηλώσεις στην πόλη του Βόλου για τον Καζαντζάκη, τον Ξυλούρη, το Βενιζέλο, την Μάχη της Κρήτης κ.α. παραμένουν αξέχαστες στην κοινωνία μας και μας γεμίζουν ευθύνη να συνεχίσουμε. Το έθιμο της αναπαράστασης απόσταξης της τσικουδιάς (καζάνεμα) παραμένει εδώ και 14 χρόνια το βασικό ετήσιο σημείο αναφοράς των Κρητικών και των φίλων της Κρήτης.

Εισερχόμενοι πλέον στον δεύτερο αιώνα λειτουργίας της, η Αδελφότητα αριθμεί περί τα 300 μέλη, με ιδιόκτητο ακίνητο, δική της ιματιοθήκη, χορευτικές ομάδες ενηλίκων-παιδιών, την καθιερωμένη συνάντηση των μελών την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, και συνεχίζουμε με την ίδια όρεξη και συνέπεια να διατηρούμε το σύνδεσμό μας με την Κρήτη ζωντανό, τις σχέσεις μας με τους συμπατριώτες μας σφιχτές και να μεταδίδουμε πλέον στις νέες γενιές την αγάπη για τον πολιτισμό της Κρήτης.

Στο λεύκωμα που παρουσιάζεται προσπαθήσαμε να αναδείξουμε το δύσκολο, πλην όμως επιτυχές, έργο των προηγούμενων γενεών, τη σύσφιξη των σχέσεων, την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς προβάλλοντας προσωπικότητες της Μεγαλονήσου, ιστορικά γεγονότα, ήθη και έθιμα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου