ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φωνάζει ο κλέφτης…»

φωνάζει-ο-κλέφτης-886899

Συνεχίζονται, απόψε στις 21:00, στην Παλιά Ηλεκτρική, οι παραστάσεις του έργου του Δημήτρη Ψαθά, «Φωνάζει ο κλέφτης…» από τη Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων και Συνεργαζομένων «Αθέμιτος».

Μία ακόμη παράσταση θα δοθεί αύριο, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 21:00.

Η νέα παραγωγή της ομάδας, αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες και τους «ιούς» καταπιάνεται με το εμβληματικό αυτό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που έκανε λαμπρή πορεία τόσο στο θέατρο, όσο στον κινηματογράφο.

Το έργο γράφτηκε το 1958, «ανέβηκε» στο θέατρο την ίδια χρονιά και «γυρίστηκε» και ταινία το 1965. Ανήκει –όπως το σύνολο σχεδόν του έργου του Ψαθά- στο είδος της σατιρικής ευθυμογραφίας.

Ο Δημήτρης Ψαθάς γεννήθηκε το 1907 στην Τραπεζούντα του Πόντου και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρονικογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1937, με την έκδοση της συλλογής ευθυμογραφημάτων «Η Θέμις έχει κέφια». Ακολούθησαν πολλά ανάλογα έργα, όλα στο χώρο της σατιρικής ευθυμογραφίας, με κορυφαία τη «Μαντάμ Σουσού» του 1940. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1940 με την κωμωδία «Το στραβόξυλο». Ακολούθησαν έργα όπως: «Φον Δημητράκης», «Μικροί φαρισαίοι», «Ένας βλάκας και μισός», «Η Χαρτοπαίχτρα», «Ξύπνα Βασίλη», «Φωνάζει ο κλέφτης» που γνώρισαν επιτυχία στη σκηνή και πολλά μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με ανάλογη επιτυχία.

Σε ένα φαύλο κύκλωμα ανθρώπινων χαρακτήρων (καταχραστής – κορόϊδο – συνένοχος – αδαής) πέφτει ουρανοκατέβατος ένας μυστήριος τύπος, που από συνειδητή επιλογή ή αυτιστική ανάγκη, λέει μόνο την αλήθεια και εργάζεται κατά της απάτης και της διαφθοράς. Αυτή ‘η μύγα μες το γάλα’ αναστατώνει το σύμπαν, φτάνει το μη παρέκει για να την συνθλίψουν, αλλά το τέλος είναι αίσιο! Ίσως για να μας εμπνέει και να μην παραιτούμαστε απ’ τις μάχες τις μικρές και τις μεγάλες. Τόσο με τον εαυτό μας, όσο και στους κοινωνικούς στίβους.

Παίζουν ως ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης) : Μαρία Μπέτα, Λιάνα Τάταρη, Αγγελικούλα Σταμοπούλου, Αλέξανδρος Κοσμάς, Κυριάκος Γεραμπίνης, Γιώργος Διονάς, Δημήτρης Κοτσιάνης, Αντώνης Ζιαμπάς, Όμηρος Κάπρι.

Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια : Αλέξανδρος Κοσμάς.

Διάρκεια παράστασης 90΄ (με διάλειμμα 10΄).

Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ. Προπώληση – κρατήσεις : γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου (Δικαστικό μέγαρο – πλατεία Ελευθερίας) τηλ. 24210-21992 (ώρες 10 – μ.μ.). Πληροφορίες – κρατήσεις : 6983-396-448 (ώρες 5 – 9 μ.μ.)

Η παράσταση πραγματοποιείται με την χορηγία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου