ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Πέτρος κι ο Λύκος»

ο-πέτρος-κι-ο-λύκος-886214

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου παρουσιάζει την παράσταση «Ο Πέτρος κι ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας. Πρόκειται για ένα παραμύθι με κούκλες και μουσική κατάλληλα σχεδιασμένο για παιδιά, αλλά και ενήλικες!

Οι μουσικές εικόνες του έργου σε συνδυασμό με τις κούκλες και τις σκηνικές κατασκευές της παράστασης, ανοίγουν ένα μονοπάτι στη φαντασία, προτρέποντας με τον αυθορμητισμό τους μικρούς και μεγάλους να το ακολουθήσουν.

Η ιστορία ξεκινά στο λιβάδι, στην άκρη του δάσους. Εκεί κοντά ζει ένα αγόρι, ο Πέτρος, μαζί με τον παππού του, μια γάτα και μια πάπια. Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε ένα χαρακτήρα του παραμυθιού. Το βιολί και τα έγχορδα συνοδεύουν τον Πέτρο, το φλάουτο το πουλάκι, το όμποε την πάπια, το κλαρινέτο τη γάτα, το φαγκότο τον παππού. Τρία κόρνα παίζουν για το γκρίζο λύκο, που κρύβεται πίσω από τα ψηλά δέντρα, τύμπανα και γρανκάσα μοιάζουν σαν τουφεκιές που ακούγονται από μακριά. Κανείς δεν έχει δει τον λύκο, μα όλοι ξέρουν ότι είναι εκεί, ολομόναχος και πεινασμένος. Ο παππούς ανησυχεί, ο Πέτρος όμως δε φοβάται καθόλου. Ξέρει ότι ο λύκος θα έρθει αργά ή γρήγορα και τον περιμένει.

Η επιμέλεια της παράστασης ανήκει στη Σταυρούλα Μαστρογιάννη η οποία μιλώντας για αυτή αναφέρει πως «τα όργανα της ορχήστρας διηγούνται την ιστορία που έγραψε το 1936 ο σπουδαίος συνθέτης Σεργκέι Προκόφιεφ, προσπαθώντας να δημιουργήσει μια μουσική γλώσσα εύκολα κατανοητή κι αναγνωρίσιμη από όλους. «Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά …» σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι λοιπόν δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο. Το έργο του έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο, το παραμύθι του μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες κι αποτελεί αγαπημένο μουσικό έργο για όλες τις ηλικίες».

Με αφορμή την παράσταση θα πραγματοποιηθεί υπό την ευθύνη της Σταυρούλας Μαστρογιάννη η σειρά εργαστηρίων κατασκευής κούκλας για παιδιά Δημοτικού

«Ο Πέτρος κι ο Λύκος πάνε …κουκλοθέατρο». Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στον χώρο του θεάτρου, να ακούσουν την ιστορία και να γνωρίσουν από κοντά τις κούκλες της παράστασης. Στο φουαγιέ του θεάτρου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πάγκους εργασίας, τα παιδιά θα κατασκευάσουν μια κούκλα μαρότα, ένα πουλάκι που θα μπορεί να κουνάει τα φτερά του και να πετά! Με οδηγό τη μουσική της παράστασης θα διακοσμήσουν τις κατασκευές τους με πολύχρωμα μοτίβα κι αυτοσχέδιες σφραγίδες. Το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα που θα πάρει μαζί του στο τέλος του εργαστηρίου!

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 20:00

Κυριακή 2 Οκτωβρίου στις 12:00

Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 20:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Ενήλικες και συνοδοί παιδιών: 5 ευρώ
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2421082870 και 2421027441.

Ημέρες και ώρες των εργαστηρίων «Ο Πέτρος κι ο Λύκος πάνε …κουκλοθέατρο»:
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, 11:00-12:30 (για σχολεία) Κυριακή 9 Οκτωβρίου 12:00-13:30 (για παιδιά β΄,γ΄,δ΄ Δημοτικού)
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 15 μαθητές

Κόστος συμμετοχής παιδιού: 3 ευρώ

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια στα τηλέφωνα 2421082870 & 2421027441.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου