ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζαζ βραδιά στο Filippou

τζαζ-βραδιά-στο-filippou-885234

To σχήμα εγχόρδων Frog String Trio φιλοξενεί το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, στις 21:30, το Filippou Cafe Classique.

Το μουσικό σχήμα Frog String Trio είναι ένα τρίο (βιολί, βιόλα και ακορντεόν) που απαρτίζεται από τρεις μουσικούς με πλούσια και ποικίλα καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το ρεπερτόριό τους κινείται στα όρια της μουσικής παράδοσης της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συνδυάζοντας διάφορες ιδιαίτερες τεχνικές ερμηνείας και ενορχήστρωσης των εναλλακτικών εγχόρδων και ποικίλα στοιχεία της jazz και του σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.

Οι πρωτότυπες συνθέσεις και ευρηματικές διασκευές των τριών μουσικών, η δεξιοτεχνία και η εκφραστικότητά τους, σε συνδυασμό με τη δραστήρια και μακρόχρονη αλληλεπίδραση μεταξύ τους, αναδεικνύουν μια ρομαντική αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή και εξωστρεφή διάθεση, με στοιχεία τόσο παλαιάς όσο και νέας τεχνοτροπίας, παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι στοιχείων της παραδοσιακής μουσικής από το παρελθόν στο μέλλον, δημιουργώντας μια δυναμική συνέχεια του παλαιού με τον σύγχρονο τρόπο ερμηνείας των τοξωτών εγχόρδων. Μια εναλλακτική μουσική πρόταση σύμπραξης δύο τοξωτών εγχόρδων με την προσθήκη του ακορντεόν, με άφθονη αυτοσχεδιαστική διάθεση και πειραματισμό.

Το Frog String Trio εμφανίζεται τακτικά στην Αθήνα και στην ελληνική επαρχία σε διάφορες μουσικές σκηνές αλλά και μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 εμφανίσεις -ενίοτε και ως Frog String Quartet, Duet ή και Quintet.

Το σχήμα αποτελείται από τους:

Γιάννης Ζαρίας (βιολί)

Μιχάλης Καταχανάς (βιόλα)

Γιώργος Τσιατσούλης (ακορντεόν)

Περισσότερα λόγια για το σχήμα Frog String Trio:

Ο Γιάννης Ζαρίας συνδυάζει με αυτοσχεδιαστική διάθεση στην ερμηνεία του τους ποικίλους μουσικούς ιδιωματισμούς του βαλκανικού και μεσογειακού ηχοτοπίου (παραδοσιακή και τσιγγάνικη μουσική), αξιοποιώντας ερμηνευτικές τεχνικές τόσο από τη δυτική κλασική και τζαζ παράδοση του βιολιού, όσο και αναδεικνύοντας διάφορες πιο σύγχρονες και ιδιαίτερες ηχοχρωματικά τεχνικές του οργάνου (πιτσικάτο, chop, chords, ricochet, κ.ά.)

Ο Mιχάλης Καταχανάς χρησιμοποιεί τη βιόλα με πιο σύγχρονη και αυτοσχεδιαστικά ελεύθερη διάθεση. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών πάνω στον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό (New England Conservatory), και έχει εκδώσει ένα προσωπικό δίσκο με πρωτότυπες συνθέσεις στις οποίες συνδυάζει τη σύγχρονη τζαζ με το ρεμπέτικο.

Ο Γιώργος Τσιατσούλης έχει γαλουχηθεί ως ακορντονίστας μέσα στον χώρο της κλασικής τζαζ (mainstream) και της ελληνικής λαϊκής μουσικής, δίνοντας ξεχωριστή έμφαση στην ευρωπαϊκή τσιγγάνικη τζαζ (manouche, gipsy swing).

Απώτερος στόχος των τριών μουσικών, τόσο κατά την ερμηνεία όσο και τη διδασκαλία τους είναι να αναδεικνύουν, πέρα από τις καθαυτές διάφορες ιδιαίτερες τεχνικές ερμηνείας και ενορχήστρωσης, τους διάφορους τρόπους μέσα από τους οποίους οι ερμηνευτές των διαφόρων τοξωτών εγχόρδων οργάνων και του ακορντεόν, παρόλη την διαφορετικότητα που συχνά ενδέχεται να έχουν ως προς το μουσικό τους υπόβαθρο, μπορούν να αναπτύξουν δίαυλους μουσικής επικοινωνίας και διαδραστικότητας μεταξύ τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου