ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ακούω τη Μικρασιάτισσα Μάνα μου…»

ακούω-τη-μικρασιάτισσα-μάνα-μου-884095

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντάρα- Σταθαρά, του πρώην γραμματέα της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Ν. Ιωνίας, παρουσιάζουν οι «Ιωνες» σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 18:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο κ. Γεώργιος Παπαβαγγέλης – ιστορικός, Mst History Πανεπιστημίου Οξφόρδης Αγγλίας και η κ. Βασιλεία Γιασιράνη -Κυρίτση – φιλόλογος, συγγραφέας και ερευνήτρια. Την παρουσίαση θα συντονίσει η γενική γραμματέας της Εστίας, Δρ Βάσσα Παρασκευά, διευθύντρια του 1ου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας.

Πρόκειται για ένα «ζωντανό» βιβλίο, στο οποίο η μητέρα του επιμελητή, Μαρία Σταθαρά, μιλάει σε πρώτο πρόσωπο και αφηγείται τα γεγονότα στην πατρίδα τους (χωριό Κλησέκιοϊ της Περγάμου) στη Μικρά Ασία από το έτος 1914 (πρώτος διωγμός). Ακολούθησε το ξεκλήρισμά τους από την πατρίδα τους κατά το δύστηνο έτος 1922, με την άτακτη φυγή τους από το χωριό τους και την προσωρινή καταφυγή τους στη Μυτιλήνη και συνέχεια την άφιξή τους και εγκατάσταση στον Βόλο και στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας το 1924.

Το βιβλίο συνοδεύεται και από ένα CD-ROM, το οποίο περιέχει αποσπάσματα από τις αφηγήσεις της Μαρίας Σταθαρά, που αντιστοιχούν σε ορισμένα κεφάλαια του βιβλίου και μπορεί ο αναγνώστης να διαβάσει το συγκεκριμένο απόσπασμα και να το ακούσει από τη συγγραφέα.

Το βιωματικό αυτό βιβλίο της Μαρίας Σταθαρά «Ακούω τη Μικρασιάτισσα Μάνα μου…», που εξέδωσαν οι «Ιωνες», έρχεται στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή να δώσει στους αναγνώστες μια «ζωντανή» μαρτυρία από τα «οικεία πάθη» της εποχής εκείνης με τον πανικό της φυγής, την προσφυγιά και την εγκατάσταση των προσφύγων στη νέα τους πατρίδα, στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας Βόλου της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας και να εκφράσει τον «μνησιπήμονα πόνο» του Αισχύλου (ο πόνος που γεννάει η μνήμη των παθημάτων) ή «της συμφοράς ο καημός», που αποδίδει ποιητικά ο Γιώργος Σεφέρης.

Ο επιμελητής της έκδοσης, ακάματος συγγραφέας και ερευνητής, κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς θα τιμηθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εστίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου