ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον πατριάρχη του Ρεμπέτικου

αφιέρωμα-στον-πατριάρχη-του-ρεμπέτικ-877091

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την αποδημία του πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκου Βαμβακάρη.

Το μεζεδοπωλείο «Αλχημείο» Βόλου τιμά τη μνήμη και το παγκόσμιο έργο του, με τι άλλο, παρά με γλέντι, καλή παρέα και την όμορφη μουσική του, απόψε, στις 20:30 (Ανθίμου Γαζή 247 με Κασαβέτη, τηλέφωνο: 24210-21866).

Πρόκειται για μία συναυλία με απάνθισμα από τα μεγάλα και διαχρονικά του τραγούδια, που μέχρι σήμερα ομορφαίνουν την ζωή μας και δίνουν απαντοχή και έμπνευση και στα τωρινά μας μεράκια και τους καημούς.

Τον μοναδικό Συριανό βάρδο της «Φραγκοσυριανής» προλογίζει ο συγγραφέας Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης, που θα αναφερθεί συνοπτικά στους βιογραφικούς σταθμούς του Μάρκου και τα χαρακτηριστικά του έργου του. Η βραδιά θα πλημμυρίσει από τις διαχρονικές μελωδικές επιτυχίες του Μ. Βαμβακάρη παιγμένες με σεβασμό, μεράκι και έμπνευση από ρεμπέτικη κομπανία πολύ γνωστή στο κοινό του Βόλου, με εξαιρετικούς μουσικούς:

  • Τάσος Λιλής μπουζούκι και μπαγλαμάς
  • Κώστας Κωτσόπουλος μπουζούκι και μπαγλαμάς
  • Σωτήρης Ζηργάνος κιθάρα

Ο Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1905 στην Σύρο και πέθανε στην Κοκκινιά του Πειραιά στις 8 Φεβρουαρίου 1972. Έρχεται το 1917 στον Πειραιά και δουλεύει φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι και εκδοροσφαγέας. Παράλληλα γυρίζει στα ταβερνάκια παίζοντας μπουζούκι. Το καλοκαίρι του 1934 στου Σαραντόπουλου την μάντρα, στην Δραπετσώνα, εμφανίζεται η πρώτη ρεμπέτικη κομπανία: «Τετράς η Ξακουστή, του Πειραιώς». Πλην του Μάρκου Βαμβακάρη συμμετέχουν ο Ανέστος Δελιάς, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Γιώργος Μπάτης. Ταυτόχρονα περνάει και στην δισκογραφία του γραμμοφώνου γράφοντας πολλά από τα αλησμόνητα ρεμπέτικα τραγούδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου