ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Νίκο Διαμαντάκο

αφιέρωμα-στον-νίκο-διαμαντάκο-873841

Η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου πραγματοποιεί εκδήλωση – αφιέρωμα στον Νίκο Διαμαντάκο, μεθαύριο Σάββατο 20 Αυγούστου, στις 20:30, στη Ζαγορά, στο Αρχοντικό Γκαγιάννη (Κωνσταντινίδη).

Θα παρουσιαστούν το βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου με τίτλο Ιδιωματικό Λεξιλόγιο της Ζαγοράς που εξέδωσε ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου και θα μιλήσει γι’ αυτό η Μαγδαληνή Θωμά, δρ. Φιλολογίας και το στρατιωτικό ημερολόγιο του πατέρα του τιμώμενου, Γεωργίου Διαμαντάκου, με τίτλο «Από τον στρατιωτικόν βίον» (Αύγουστος 1916 – Νοέμβριος 1920), που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Αίολος και για το οποίο θα μιλήσει ο Σίμων Βεκρής, ιστορικός Μs.

Δύο λόγια για τα βιβλία

Το Ιδιωματικό Λεξιλόγιο είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς προσπάθειας του συγγραφέα να καταγράψει συστηματικά την ντοπιολαλιά της Ζαγοράς. Για τον ίδιο οι λέξεις και οι εκφράσεις αυτού του ιδιώματος «αποτελούν ψηφίδες στο ιστορικό και πολιτιστικό ψηφιδωτό του τόπου». Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2021 από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, εκτείνεται σε 435 σελίδες και είναι ένα πραγματικό ερμηνευτικό λεξικό με πλούσιες αναφορές σε άλλα σημαντικά έργα. Μετά τον χαιρετισμό του δημάρχου Π. Κουτσάφτη και τον πρόλογο του συγγραφέα ακολουθεί εκτενής εισαγωγή του ίδιου με χρήσιμες οδηγίες.

Το «Από τον στρατιωτικόν βίον» είναι ένα μοναδικής αξίας στρατιωτικό ημερολόγιο του Γεωργίου Β. Διαμαντάκου, μία εξαιρετική μαρτυρία από τη γραφίδα ενός εγγράμματου Ζαγοριανού που κλήθηκε να υπηρετήσει και υπηρέτησε αγόγγυστα για πάνω από τέσσερα χρόνια κυρίως στο μακεδονικό μέτωπο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου κοντά στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Μέσα από τις γραμμές ενός εντυπωσιακά καλογραμμένου κειμένου σε μία πραγματικά απολαυστική γλώσσα ο αναγνώστης παρακολουθεί τις συνθήκες μιας όχι τόσο μακρινής αλλά ξεχασμένης εποχής, έναν ρυθμό ζωής αδιανόητο στο σήμερα – κοντολογίς, μαθαίνει ιστορία από πρωτότυπη πηγή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αίολος» και εκτείνεται σε 205 σελίδες. Του καθαυτό ημερολογίου προηγείται μία πολυσέλιδη κατατοπιστική εισαγωγή του Σίμωνος Βεκρή και μετά από το ημερολόγιο ακολουθούν: θεατρικό επίμετρο με ένα διαλογικό έμμετρο δραματικό ποίημα «Η μάχη του Σκρά» περίπου πενήντα σελίδων και, τέλος, κατάσταση τοπωνυμίων και χρονολόγιο.

Λίγα λόγια για τον τιμώμενο

Ο Νίκος Διαμαντάκος γεννήθηκε στη Ζαγορά το 1935. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας και αργότερα στο «Μαράσλειον Διδασκαλείον Δημοτικής Εκπαιδεύσεως». Υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Πουρί και στη Ζαγορά μέχρι το 1973 και κατόπιν σε σχολεία του Βόλου μέχρι το 1991. Εχει τιμηθεί από τις Κοινότητες Πουρίου και Ζαγοράς, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και τον Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου. Η τελευταία επιβράβευση του Ν. Διαμαντάκου ήταν η απονομή της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως, του Χρυσού Σταυρού, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, που έγινε την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών του παρόντος έτους (2022) στον ναό της Μεταμόρφωσης Βόλου, μετά τη Θεία Λειτουργία.

Τα σημαντικότερα έργα του είναι: Το Πουρί το πολύδροσο χωριό του Πηλίου, σελ. 280, Βόλος 1997, Εκκλησίες και εξωκλήσια της Ζαγοράς, Α΄ έκδοση σελ. 200, Βόλος 2001, Β΄ έκδοση σελ. 242, Βόλος 2019, Ζαγοριανοί ιεράρχες και άλλοι κληρικοί, σελ. 72, Βόλος 2007, Τα σχολεία της Ζαγοράς από τον 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα, σελ. 280, Βόλος 2010, Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς, πύργοι – βρύσες – ηρώα – προτομές, σελ. 476, Βόλος 2014 και Ιδιωματικό Λεξιλόγιο της Ζαγοράς, σελ. 440, Βόλος 2021.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου