ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πηλιορείτες Λόγιοι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού»

πηλιορείτες-λόγιοι-του-νεοελληνικο-869319

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουλίου αρχίζει το τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Πηλιορείτες Λόγιοι του Νεοελληνικού Διαφωτισμού» στη Ζαγορά, που πραγματοποιεί η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου.

Σκοπός του συμποσίου είναι να αναδείξει σημαντικές άγνωστες πτυχές και καινούργια στοιχεία για τις προσωπικότητες και το έργο των ντόπιων λογίων που εντάσσονται στο κίνημα του Διαφωτισμού.

Στο συμπόσιο έχουν δηλώσει συμμετοχή κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με αλφαβητική σειρά: Κωνσταντίνος Ηροδότου, Παντελής Καλαϊτζίδης, Γρηγόρης Καραφύλλης, Γιώργος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κίζης, Daniel Koster, Σοφία Ματθαίου, π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Νικόλας Νικολαΐδης, Νικόλας Πίσσης, Αλεξάνδρα Σφοίνη, Mihai Tipau, Γιώργος Τόλιας, Αγαμέμνων Τσελίκας, Turcitu Claudiu. Πρός μεγάλη μας λύπη δεν είναι δυνατό πιά να έχουμε κοντά μας τον σπουδαίο ελληνιστή Peter Mackridge, ο οποίος είχε δηλώσει συμμετοχή από τους πρώτους, αλλά δυστυχώς πριν λίγες μέρες απεβίωσε.

Την πρώτη μέρα, διεξαγωγής του, οι εργασίες θα γίνουν στη Ζαγορά, στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τη δεύτερη μέρα, Σάββατο 23.7 στις Μηλιές, στην αίθουσα του συλλόγου «Γρηγόριος Κωνσταντάς» και την τρίτη, Κυριακή 24.7 οι αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις θα γίνουν στη Ζαγορά.

Το συμπόσιο θα ανοίξει με μία εισαγωγική ομιλία για τον «Διαφωτισμό ως πολιτισμική γεωγραφία» από τον Π. Κιτρομηλίδη και θα κλείσει με στρογγυλή τράπεζα το βράδυ του Σαββάτου, 23.7, στις Μηλιές. Την Κυριακή, 24.7, μετά τη θεία λειτουργία στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις με τελετή αποκάλυψης τιμητικής πλάκας στη μνήμη του πατριάρχη Καλλίνικου Γ΄ (1713-1791).

Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου