ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου στο Πήλιο

οι-πέρσες-του-αισχύλου-στο-πήλιο-869311

Μετά από την εξαιρετικά επιτυχημένη τριετή (2019-2021) παρουσίαση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, η Ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτή τη φορά την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Πήλιο στο Θέατρο Αλώνι, στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας στις 21:00.

Για την παράσταση πραγματοποιήθηκε πολύμηνο εργαστήριο εστιασμένο στην αρχαία τραγωδία σύμφωνα με τον τρόπο δουλειάς και προετοιμασίας της Ομάδας Σημείο Μηδέν και του σκηνοθέτη Σάββα Στρούμπου.

Πρόκειται για την πρώτη τραγωδία, που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα και μάλιστα μόνο κατά οκτώ χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό, καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως «αντιπολεμική» η τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Στο σκηνοθετικό σημείωμα ο Σάββας Στρούμπος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο Αισχύλος μέσα από τους «Πέρσες» δείχνει τους Αθηναίους, κι έτσι δημιουργεί ένα ποιητικό φίλτρο κριτικής στάσης για να εκφράσει την πολιτική, κοινωνική και υπαρξιακή του αγωνία σε ό,τι αφορά στην ίδια τη δημοκρατία. Ας πράξουμε αναλόγως. Στους «Πέρσες» αντικατοπτρίζεται η κάθε αλαζονική, αιμοδιψής κι επεκτατική εξουσία. Πόσο κοντά μας είναι το εκτυφλωτικό αφήγημα περί «τέλους της Ιστορίας». Πόση αλαζονική υπεροψία των υποτιθέμενων νικητών, πόση επεκτατική μανία, πόσος κενός αγριανθρωπισμός. Ο χρόνος του τώρα μας βρίσκει σε ένα αντίστοιχο τοπίο Νέμεσης. Ομως, για πόσο ακόμα θα συνεχίζεται η τραγωδία της χειμαζόμενης ανθρωπότητας;

Η παράσταση της Ομάδας Σημείο Μηδέν είναι το αποτέλεσμα πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία. Βάση της ερευνητικής διαδικασίας αποτελεί η μέθοδος ψυχοφυσικής εκπαίδευσης ηθοποιών του Θ. Τερζόπουλου. Στην παράσταση συμμετέχουν έξι ηθοποιοί. Ολοι αποτελούν τον χορό, από τον οποίο αναδύονται τα πρόσωπα του έργου».

Η ταυτότητα

Αναλυτικά οι συντελεστές της παράστασης έχουν ως εξής:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Κορυφαία Χορού: Ρόζυ Μονάκη

Ατοσσα: Εβελυν Ασουάντ

Αγγελιαφόρος: Μπάμπης Αλεφάντης, Αννα Μαρκά Μπονισέλ

Δαρείος: Ελλη Ιγγλίζ

Ξέρξης: Ντίνος Παπαγεωργίου

Χορός: Η ομάδα

Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Ηχοτοπίο: Ζήσης Σέγκλιας

Δραματολόγος: Μαρία Σικιτάνο

Κατασκευή κοστουμιών: Ελένη Χασιώτη

Μακιγιάζ: Βιργινία Τσιχλάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Μπέτσης

Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Μετά το Πήλιο η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στην Κατερίνη το Σάββατο 13 Αυγούστου.

Ηλεκτρονική προπώληση για όλους τους σταθμούς της περιοδείας στο παρακάτω link: https://www.ticketservices.gr/event/aisxylou-perses-2022/?lang=el

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 15€

Μειωμένο: 10€

Το μειωμένο εισιτήριο αφορά σε φοιτητές, ανέργους ΟΑΕΔ, ΑμεΑ, συνοδούς ΑμεΑ, άνω των 65, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ.

Προπώληση: Ticketservices.gr

https://www.ticketservices.gr/event/aisxylou-perses-2022/?eventid=7541&showid=49742 και στο ταμείο του Θεάτρου Αλώνι 90 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου