ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού περί συμφωνίας επιστροφής των Μαρμάρων

γλυπτά-του-παρθενώνα-τι-απαντά-το-υπου-869024

Το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο ήθελε το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σχολιάζουν πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Δεν ισχύει το δημοσίευμα του Bloomberg ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του ΥΠΠΟΑ.

«Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα μπορούσε να δανείσει στο μουσείο του Λονδίνου άλλα ιστορικά αντικείμενα και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η τελική συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί και οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ περίπλοκο είναι το ζήτημα της μεταφοράς των Γλυπτών», έγραψε το Bloomberg νωρίτερα σήμερα.

Η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» για τις διαπραγματεύσεις

Οι συζητήσεις της ελληνικής και βρετανικής πλευράς για την επιστροφή των Μαρμάρων φαίνεται πάντως πως εξελίσσονται σε μια σκληρή διαπραγμάτευση και πως η διάψευση του υπουργείου αφορά τον χρόνο της επιστροφής και όχι την ίδια τη συμφωνία.

Τον Δεκέμβριο οι αποκαλύψεις της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» ότι εδώ και ένα χρόνο διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσαν αίσθηση.

Επίσης, ο βουλευτής της περιφέρειας του Εξετερ, ο οποίος κατείχε οκτώ υπουργικούς θώκους στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν, υποστήριξε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει την επανένωση» και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να συναφθεί συμφωνία «στα επόμενα ένα-δύο χρόνια».

«Ήμασταν πολύ κοντά σε συμφωνία όταν ήταν πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον. Συνεπώς, έχουμε ήδη έτοιμο ένα σχέδιο συμφωνίας. Υποθέτω ότι η σημερινή υπουργός Πολιτισμού δεν θα βγει να πει ότι θέλει να επιστραφούν τα Γλυπτά προτού βεβαιωθεί ότι όλοι είναι σύμφωνοι», σημείωσε ο ίδιος.

Ερωτώμενος για το ότι το Βρετανικό Μουσείο εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο προσωρινού δανεισμού ενώ η Ελλάδα διεκδικεί τη μόνιμη επανένωση των Γλυπτών ο Μπεν Μπράντσο σχολίασε ότι «το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αλλάξει στάση επ’ αυτού. Βέβαια, ο ορισμός του δανείου είναι αρκετά ευρύς. Εάν το Μουσείο πιστεύει ότι μπορεί να δώσει τα Γλυπτά μόνο με δάνειο, γιατί αυτό το δάνειο πρέπει να έχει χρονικό όριο; Από τη στιγμή που τα Γλυπτά επιστρέψουν στην Ελλάδα, δεν νομίζω ότι θα πιστέψει κανείς σοβαρά ότι δεν θα έχουν επιστρέψει για πάντα».

Σημειώνεται ότι στην επιβεβαίωση των διμερών επαφών για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα έπειτα από πολυετείς συζητήσεις προχώρησε μιλώντας σε βρετανικό μέσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» επιβεβαίωσε στον βρετανικό Guardian ο κ. Γεραπετρίτης. «Οι συνομιλίες είναι σε προχωρημένο στάδιο και… ναι, έχω συναντήσει τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν» τόνισε.

Διέψευσε η Βρετανία

Μερικές ημέρες μετά το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στη διάψευσή του, υποστηρίζοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει το δικαίωμα να διαλύσει τις συλλογές του.

«Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου είναι ελεύθεροι να μιλούν με όποιον θέλουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Όμως δεν είναι στα σχέδιά μας να αλλάξουμε τον νόμο που εμποδίζει την απομάκρυνση αντικειμένων από τις συλλογές του μουσείου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Η θέση μας στο θέμα αυτό δεν έχει αλλάξει», σημείωσε ακόμα.

Με βάση έναν νόμο του 1963 το Βρετανικό Μουσείο επιτρέπεται να μεταβιβάζει ή να πουλάει αντικείμενα υπό αυστηρά περιορισμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις στις οποίες η διεύθυνσή του κρίνει ότι «το αντικείμενο είναι ακατάλληλο για τις συλλογές του μουσείου και ότι μπορεί να παραχωρηθεί χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα των μελετητών».

Σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, το Βρετανικό Μουσείο διαβεβαίωσε ότι θέλει «μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα» και ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει με την Αθήνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Ωστόσο ενεργούμε στο πλαίσιο του νόμου και δεν θα διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας που αφηγείται μια μοναδική ιστορία για την ανθρωπότητά μας», πρόσθεσε.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου