ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης

νέα-περιοδική-έκθεση-στο-μουσείο-της-π-856592

«Meta-κίνηση ΙΙ. Αναπαραστάσεις με αφορμή τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στον Βόλο»

Την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, αρχίζει στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά) η περιοδική εικαστική έκθεση «Meta-κίνηση ΙΙ. Αναπαραστάσεις με αφορμή τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στον Βόλο», που διοργανώνεται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου, με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έκθεση αποτελεί τον δεύτερο και τελευταίο σταθμό των δράσεων του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετά την έκθεση Meta-Κίνηση Ι, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο τίτλος meta-κίνηση με τα δύο συνθετικά, το πρώτο στα λατινικά και το δεύτερο στα ελληνικά, θέλει να προσδιορίσει την κινητικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά και την ύστερη κίνηση του παρόντος, την έρευνα των εικαστικών, την αποτίμηση και την αλληλεπίδραση με αυτό που προηγήθηκε.

Στην έκθεση συμμετέχουν 21 εικαστικοί, που πραγματεύονται ζητήματα συνδεδεμένα με τη βιαιότητα που βίωσε ο Ελληνισμός της Μ. Ασίας, με τον ρόλο των συμμάχων σε αυτή τη διένεξη, την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τις ψυχολογικές αναταράξεις που προκλήθηκαν, τις δυσκολίες της μετάβασης στη νέα πατρίδα και το αστικό περιβάλλον που τους υποδέχτηκε.

Πηγές έρευνας και έμπνευσης αποτέλεσαν η ιστορία του τόπου μας, η οποία παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Πόλης, οι προφορικές μαρτυρίες προγόνων και οι γλαφυρές φωτογραφικές απεικονίσεις γεγονότων και προσώπων.

Τα εικαστικά έργα ποικίλουν σε μορφή, τεχνικές και υλικά και συγκροτούν ένα πολιτισμικό «ταξίδι» μνήμης, που συνδέει το παρελθόν του τόπου μας, με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αλλωστε, το θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς συνεχίζει να ταλανίζει την ανθρωπότητα με απίστευτη ένταση και ο κίνδυνος της εξοικείωσης με αυτό στις μέρες μας, φαντάζει μεγαλύτερος από ποτέ.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Αγραφιώτη Λίλα, Ανανιάδης Γιώργος, Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Γκουτενσβάγκερ Έρρικα, Γιακμογλίδου Νεκταρία, Όλγα – Mαρία, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Καφίδα Ιωάννα, Κρατίδης Αναστάσιος, Μαυροειδή Βάντα, Νικολού Βιβή, Παπαϊωάννου Κλειώ, Πιάτου Άννα, Ποδιάς Νίκος, Πριοβόλου Βούλα, Τέκα Aντιγόνη, Τερλίδου Ιωάννα, Σαμαρά Κατερίνα, Χατζηθεοδώρου Έλενα, Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη.

Η έκθεση συνοδεύεται από καλαίσθητο κατάλογο 48 σελίδων με φωτογραφίες των έργων, κείμενα των ίδιων των δημιουργών για το καθένα, καθώς και σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Διάρκεια έκθεσης: 9 Σεπτεμβρίου – 7 Νοεμβρίου 2022.

Ωρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και απογεύματα Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 – 21.00 Δευτέρα κλειστά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου