ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Με την πλάτη στον τοίχο»

με-την-πλάτη-στον-τοίχο-856344

Το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη και οι Εκδόσεις «Θεμέλιο» διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Με την πλάτη στον τοίχο. Διαπραγματεύσεις για την Οικονομία και την Κοινωνία. 2015 – 2019» του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η παρουσίαση θα γίνει στον Βόλο, αύριο, Πέμπτη, στις 19:00, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 28ης Οκτωβρίου 76, Κτήριο Ματσάγγου, Αμφιθέατρο Β1 (2ος όροφος).

Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι Ελενα Παπαδοπούλου, π. ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, Βουλευτής Μαγνησίας, Αν. Τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, π. Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Πετράκος, Καθηγητής, π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, π. ΓΓ Υπουργείου Οικονομίας και φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας Ευκλείδης Τσακαλώτος, π. υπουργός Οικονομικών, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Σταμπουλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο βασικός κορμός του βιβλίου αποτελείται από τα πολιτικά ημερολόγια δύο περιόδων: 2019-2021 και 2012-2013.
Περιλαμβάνονται επίσης και κάποια άλλα κείμενα που έχω κατά καιρούς δημοσιεύσει σε εφημερίδες την περίοδο 2019-2021 αλλά και στο περιοδικό Κάπα το 1987, και τα οποία κατά τη γνώμη μου παραμένουν επίκαιρα στη σημερινή συγκυρία και εξακολουθούν να έχουν γενικότερο ιδεολογικό ενδιαφέρον.
Συμπεριλαμβάνεται ακόμα, με τη μορφή εισαγωγής, ένα εντελώς νέο κείμενο, το οποίο εξηγεί την επιλογή της παρέμβασης με τη μορφή πολιτικού ημερολογίου και εμπεριέχει αρκετά βιωματικά στοιχεία, τόσο της πολιτικής όσο και της προσωπικής μου διαδρομής.
«Παρότι οικονομολόγος –που ως τέτοιος έχει την τάση να εμβαθύνει σε θέματα οικονομίας– θεωρώ ότι η Αριστερά, αν θέλει να ανακτήσει την ιδεολογική, και όχι μόνο, ηγεμονία της, οφείλει να παρεμβαίνει σε μια πολύ ευρεία γκάμα θεμάτων. Γι’ αυτό και στο πολιτικό μου ημερολόγιο θα συναντήσει κανείς από αναλύσεις για τη σημασία της δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι λογοτεχνικά κείμενα του Τζόναθαν Κόου, του Αντρέα Καμιλέρι, της Μάρως Δούκα και του Εντουάρ Λουί· από θέσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων μέχρι ζητήματα φύλου· από τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την περιβαλλοντική κρίση. Στα μάτια μου, όλα είναι αλληλένδετα, αποτελούν όλα πεδία δράσης για την Αριστερά. Μένει η ματιά του αναγνώστη και της αναγνώστριας», επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου