ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η οικογένεια Βρεττά δίνει νέα ζωή στα παλιά κεντήματα

η-οικογένεια-βρεττά-δίνει-νέα-ζωή-στα-π-855726

Σύγχρονη μορφή σε παλιά κεντήματα συναισθηματικής και όχι μόνο αξίας, δίνει η οικογένεια της Σουλτάνας Βρεττά, η οποία ασχολείται επαγγελματικά με το χειροποίητο κέντημα και τις παραδοσιακές φορεσιές από το 1978. Φέτος, για μία ακόμη χρονιά, το εργαστήριο «Βρεττά» επιστρέφει στον Βόλο για το ετήσιο bazaar προσφορών των γνωστών διαχρονικών χειροποίητων κεντημάτων και παραδοσιακών φορεσιών.

Το bazaar θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Παρκ, στον Βόλο, από την ερχόμενη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις εννέα το πρωί έως τις δέκα το βράδυ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να αγοράσουν διαχρονικά χειροποίητα κεντήματα στα οποία έχει δοθεί σύγχρονη μορφή για να ταιριάζουν ακόμη και στο πιο μοντέρνο σπίτι. Παράλληλα όμως, θα παραδίδονται καθημερινά από τις 3μ.μ. έως τις 5μ.μ., δωρεάν μαθήματα φερβολιτέ (σαΐτα) για τις ενδιαφερόμενες να μυηθούν στην τέχνη του κεντήματος.

Πρόκειται για μία έκθεση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στον Βόλο. Είχε ξεκινήσει ως πρωτοβουλία από το 1992 και από το 2004 και μετά, η έκθεση αποτελεί ετήσιο γεγονός στην πόλη, όπου ζει μετά τον γάμο της, η μία από τις δύο κόρες της Σουλτάνας Βρεττά, η Ευαγγελία Βρεττά.

Επαγγελματική πίστη στην παράδοση από το 1978

Η Σουλτάνα Βρεττά άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το χειροποίητο κέντημα από το 1978, δημιουργώντας τη δική της παράδοση στον χώρο. Η δική της μητέρα, τη μύησε στην τέχνη του κεντήματος και η ίδια φρόντισε να μάθει στις δύο κόρες της όλα τα μυστικά. «Από μικρή ηλικία κεντάμε. Το κέντημα στο σπίτι ήταν υποχρεωτική ενασχόληση τουλάχιστον για μία ώρα την ημέρα, πριν βγούμε έξω», αναφέρει η Ευαγγελία Βρεττά.

Μάλιστα, η αδερφή της, Πελαγία, ήταν εκείνη που ανέλαβε τη συνέχιση της λειτουργίας του εργαστηρίου που εδρεύσει στη Σκύδρα Εδεσσας. «Οι πωλήσεις στο παραδοσιακό χειροποίητο κέντημα άρχισαν να πέφτουν τα τελευταία 10- 12 χρόνια και στραφήκαμε και σε έναν κλάδο ακόμη, των παραδοσιακών φορεσιών. Εχουμε ράψει παραδοσιακές φορεσιές για όλη την Ελλάδα ακόμη και στην Αμερική. Πρόκειται για πιστά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών, όπως για παράδειγμα μία φούστα στους Παξούς, ηλικίας 120 ετών», σημειώνει η Ευαγγελία Βρεττά.

Κέντημα 90 ετών έγινε σύγχρονο

Οπως εξηγεί η Ευαγγελία Βρεττά, αυτό που ξεχωρίζει τα κεντήματα του εργαστηρίου, είναι το πνεύμα που τους μεταλαμπάδευσε η μητέρα τους, Σουλτάνα. «Παίρνουμε παλιά, συναισθηματικής αξίας κεντήματα και τους δίνουν νέα ζωή, ενσωματώνοντάς τα σε νέα υφάσματα που να μπορούν να ταιριάξουν ακόμη και στα σύγχρονα σπίτια. Με αυτό τον τρόπο, κεντήματα που αγαπάμε, που έχουν κάποια αξία για εμάς γιατί μας τα έδωσε η γιαγιά μας, μπορούν να πάρουν νέα χρήση. Προσωπικά έχω κέντημα ηλικίας 90 ετών σε σύγχρονο λινό ύφασμα το οποίο στρώνω στο τραπέζι της αυλής μου», λέει η ίδια.

Μέσα από την συγκεκριμένη τεχνική, παλιά κεντήματα που κιτρινίζουν στα ντουλάπια αναξιοποίητα, έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να ομορφύνουν κάθε σπιτικό, δίνοντας και χρώμα μιας άλλης εποχής, στη σύγχρονη καθημερινότητα.

Κεντήματα με όλες τις τεχνικές

Σύμφωνα με την κ. Ευαγγελία Βρεττά, το εργαστήριο της οικογένειας είναι από τα ελάχιστα σε όλη τη χώρα που κρατούν Θερμοπύλες για τη διάσωση μιας παραδοσιακής τέχνης, αλλάζοντας παλιά κεντήματα και μετατρέποντάς τα σε σύγχρονα.

Στην έκθεση στον Βόλο, το εργαστήριο έρχεται με πληθώρα κεντημάτων όλων των τεχνικών: κοπανέλι, κοφτό, σταυροβελωνιά, σαΐτα.

Και ήδη έχουν κλειστεί και οι πρώτες θέσεις για τα δωρεάν μαθήματα κεντήματος που θα παραδοθούν στο πλαίσιο του μεγάλου bazaar.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου