ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δόθηκαν τα βραβεία στις Νύχτες Πρεμιέρας: Χρυσή Αθηνά στον IRA – νικητής και ο Νικ Κέιβ

δόθηκαν-τα-βραβεία-στις-νύχτες-πρεμιέ-85538

«Εντυπωσιάστηκα με τα sold-out φέτος!» μου λέει ο Ανδρέας Ράπτης, υπεύθυνος του Δαναού, μιας από τις αίθουσες που στέγασε και φέτος τις Νύχτες Πρεμιέρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, που έκλεισε αισίως τα είκοσί του χρόνια. Για άλλη μια φορά, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και η γενική του αίσθηση θετική παρά τα όποια μικροπροβλήματα. Τα δε βραβεία ξεκίνησαν να δίνονται το Σάββατο, πριν δηλαδή από την προβολή μιας εκ των πιο αναμενόμενων ελληνικών ταινιών της χρονιάς.

Γιατί ο Νίκος Γραμματικός γύριζε επί οκτώ χρόνια τη «Μήδειά» του, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που άλλαξε σαράντα μορφές μέχρι, επιτέλους, να προβληθεί σε ένα τελικό cut το περασμένο Σάββατο. Με χαρά μπορούμε να πούμε πως άξιζε τον κόπο: αυτό το αταξινόμητο και άκρως ψυχαγωγικό φιλμ που στοχάζεται όσο λίγα πάνω στο δράμα και ταυτόχρονα καταργεί κάθε σοβαροφάνεια με το αιχμηρό και ώρες ώρες λατρευτικά ανατρεπτικό του χιούμορ θα αποτελούσε στολίδι σε οποιαδήποτε φιλμογραφία. Πόσω μάλλον σ’ αυτήν του Νίκου Γραμματικού, που με τους «Απόντες» και τον «Βασιλιά» του μάς χάρισε δυο από τις μεγάλες κορυφές του σύγχρονου κινηματογράφου μας.

Στα Μεγάλα Βραβεία, τώρα, η Χρυσή Αθηνά δόθηκε στο φιλμ του Γιαν Ντεμάνζ «71» (του οποίου η πρώτη προβολή στο Ιντεάλ υπήρξε ιδιαιτέρως επεισοδιακή, καθώς διεκόπη τρεις φορές από τεχνικά προβλήματα). Μιλάμε για ένα δράμα ρεαλιστικό, αιχμηρό και άμεσο, με θέμα την περιπέτεια ενός βρετανού φαντάρου στη Βόρεια Ιρλανδία του IRA, σκηνοθετημένο με νεύρο και ρεαλισμό. Το Βραβείο Σεναρίου πήγε στο «When Animals Dream» του Τζόνας Αλεξάντερ Αρνμπι, ταινία τρόμου με ηρωίδα μια όμορφη και μοναχική 16χρονη που ζει σε απομονωμένο χωριό της Δανίας.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκε στο «Blind» του Εσκιλ Βογκτ, κοινωνικό δράμα φαντασίας, όπου μια νεαρή γυναίκα που χάνει ξαφνικά το φως της αναπτύσσει μια έκτη αίσθηση που της επιτρέπει να ελέγχει τις ζωές των κατοίκων της πολυκατοικίας όπου διαμένει. Το Βραβείο Κοινού πήγε στο φιλμ «Σήμερα θέλω να γυρίσω μόνος» του Ντανιέλ Ριμπέιρο, ενώ το βραβείο καλύτερης μουσικής ταινίας πήγε δικαίως στο «20.000 Days on Earth» των Τζέιν Φόρσαϊθ και Τζέιν Πόλαρντ, με τον Νικ Κέιβ – με Ειδική Μνεία στο «Pulp: a film about life, death and supermarkets» του Φλόριαν Χάμπιχτ.

Στο τερέν των Μικρού Μήκους Ταινιών, το Α’ Βραβείο Καλύτερης Ταινίας πήγε στο «II» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, το Β’ Βραβείο στη «Καθημερινή Εργάσιμη» των Βαγγέλη Καραμαριγού και Ζαχαρία Μαυροειδή και το τρίτο στο «A Portrait» του Αριστοτέλη Μαραγκού. Δόθηκαν, τέλος, και τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων – της Πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας, εξίσου στις Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη, για τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, και του Πρωτοεμφανιζόμενου Ανδρα στον Χάρη Φραγκούλη για τους «Αισθηματίες» του Νικόλα Τριανταφυλλίδη. Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη πήγε στον Μιχάλη Κωνσταντάτο για το «Luton».

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου