ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«40 +1 δημόσιες ιστορίες»

40-1-δημόσιες-ιστορίες-853803

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας και ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α.) παρουσιάζουν το βιβλίο του ιστορικού, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρη Αθανασιάδη, «Η μνήμη και η πόλις. 40 +1 δημόσιες ιστορίες».

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (παραλιακό συγκρότημα, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, κτήριο Δελμούζου, 3ος όροφος).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μήτσος Μπιλάλης- ιστορικός, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αννίτα Πρασσά -δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας, Κώστας Μανωλίδης -αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ιδρυτικό μέλος του ΣΙΜΕΑ και ο συγγραφέας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμος Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, φιλόλογος, πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Ε.Α.

Παίρνοντας αφορμή από συμβάντα, λόγους και πράξεις του καθημερινού δημόσιου βίου στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, από εθνικούς μύθους και ήρωες, επετείους και μνημονικούς τόπους, ο Χάρης Αθανασιάδης πραγματεύεται, μέσα στα 40 + 1 εύληπτα και ελκυστικά κείμενα του βιβλίου, τις συλλογικές μας μνήμες όπως αυτές διαχέονται στη δημόσια σφαίρα.

Παρουσιάζει τους λόγους και τους τρόπους που κάποιες μνήμες αποτέλεσαν δημόσια ιστορία, ενώ άλλες αφέθηκαν στη λήθη, όπως συνέβη με τις διαιρεμένες, τραυματικές μνήμες. Επισημαίνει και αναλύει τις επιλογές και τις ευθύνες πολιτικών ταγών αλλά και επιστημόνων για την προβολή συγκεκριμένων προσώπων και δράσεων στην πορεία της ιστορίας και την αποσιώπηση άλλων.

Αναφέρεται στις αναγνώσεις της Εθνικής Αντίστασης και του αντιφασιστικού αγώνα, από τη διανόηση και τις τέχνες, ως συνέχειας του Εικοσιένα, και των αγωνιστών του ΕΑΜ ως άλλων μαρτύρων της λευτεριάς, ενώ επιμένει στον τρόπο με τον οποίο η Δεξιά της Μεταπολίτευσης διαχειρίστηκε την ταραγμένη δεκαετία του ΄40, το αντιστασιακό κίνημα και τον ελληνικό εμφύλιο στο πεδίο της σχολικής ιστορίας.

Όλα αυτά με τον τρόπο του πολίτη, του συνειδητοποιημένου και υπεύθυνου μέλους της κοινότητας των πολιτών, που δρα συλλογικά, συμμετέχοντας στη διαμόρφωση του παρόντος.

Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του ομώνυμου και δημοφιλούς μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου