ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975»

ευεργέτες-της-μαγνησίας-1770-1975-852763

Υπέροχες αφιερώσεις και κριτικές για το βιβλίο του καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου

Το βιβλίο «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, είναι ένα νέο μνημειώδες έργο για την τοπική μας ιστορία, καρπός πολυετούς ερευνητικής εργασίας του καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, το οποίο θεωρείται προσφορά στον τόπο καταγωγής του.

Προηγήθηκε μακροχρόνια έρευνα, προκειμένου να συγκεντρωθεί από αρχειακές κυρίως πηγές υλικό και να αποτιμηθεί η ευεργετική δράση καταγόμενων από τη Μαγνησία δωρητών, αλλά και ορισμένων ξένων που αγάπησαν τη χώρα των Αργοναυτών και των Κενταύρων.

Το έργο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, του φορέα που ανέλαβε και την πολυτελή έκδοσή του.

Οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Πατρίκος και Τάκης Παντελόπουλος με βιβλιοκριτικές στις τοπικές εφημερίδες, τόνισαν την σπουδαιότητα του έργου, το οποίο περιέχει την αναλυτική αποτίμηση της προσφοράς 266 ευεργετών επί δύο αιώνες για να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν δεσμοί στην Εκπαίδευση, στη Λατρεία, στον Πολιτισμό, στην Ιατρική Περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και Αλληλεγγύη καθώς και στις υποδομές των Κοινοτήτων, για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των συμπολιτών τους, πολλοί από τους οποίους υφίστανται μέχρι σήμερα, όπως οι Ιστορικές Βιβλιοθήκες της Ζαγοράς και των Μηλεών, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο του Βόλου, η Κασσαβέτεια Γεωργική Σχολή, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, (Κληροδότημα Πανταζή Βασσάνη), οι Υποτροφίες Νικολάου Κρήτσκη, Ιωάννου Κασσαβέτη, Ιωάννου Σφογγοπούλου, Κώστα Στούρνα, Αγαμέμνωνος Ζάχου, Κωνσταντίνου Στρεφτάρη, και Σοφοκλέους Αχιλλόπουλου.

Στις συνεντεύξεις του ο συγγραφέας ανέφερε ότι αφετηρία της εικοσάχρονης έρευνάς του ήταν η συμμετοχή του στην Επιτροπή Εξετάσεων για χορήγηση υποτροφιών του Πανεπιστημίου Αθηνών από τα κληροδοτήματα του ιδρύματος, πολλά από τα οποία είχαν θεσπιστεί από Μάγνητες Ευεργέτες. Επίσης τόνισε τη δυσκολία προσέγγισης των πηγών (Πρωτοδικεία Βόλου, Αθηνών και Λαρίσης, Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αθήνα και Γ.Α.Κ. Νομού Μαγνησίας, Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθήνας, Αρχεία Ιδρυμάτων και Ο.Τ.Α.), προσδιόρισε τα κίνητρα της Ευεργεσίας, αποκάλυψε τους λόγους της απώλειας πολλών κληροδοτημάτων, καλώς και τα αίτια μη τήρησης, σε ορισμένες περιπτώσεις, της θέλησης των δωρητών, τους οποίους κατέταξε σε τρείς μεγάλες κατηγορίες: Εθνικοί Ευεργέτες, Οικουμενικοί – Διακρατικοί Ευεργέτες και Τοπικοί Ευεργέτες.

Κατά την επίσημη παρουσίαση του Βιβλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στις 15 Νοεμβρίου 2022 η Διευθύντρια των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, κ. Αννίτα Πρασσά προέβη σε αναλυτική κριτική και παρουσίαση του βιβλίου, προβάλλοντας τη σημασία του για την έρευνα της τοπικής μας ιστορίας, ενώ η Καθηγήτρια Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρία Ευθυμίου, έκανε μια αναδρομή στο φαινόμενο του ευεργετισμού στην Ελλάδα και τη σημασία του για την ανέλιξη, εθνική, πολιτιστική και κοινωνική του Γένους από την μεταβυζαντινή εποχή μέχρι σήμερα, για να εντάξει το σύγγραμμα του Συγγραφέως στην χορεία των σημαντικών εκδόσεων για την διερεύνηση του όλου θέματος.

Το βιβλίο έχουν προμηθευτεί για τις ανάγκες των Σχολικών Βιβλιοθηκών ορισμένοι Δήμοι της Μαγνησίας, η ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «ΛΥΧΝΟΣ», και τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας. Γίνεται προσπάθεια να φτάσει σε κάθε Σχολείο, ώστε να πληροφορηθούν οι μαθητές για την μεγάλη προσφορά των Ευεργετών και να παραδειγματιστούν από τη στάση τους. Στις Γιορτινές μέρες που διανύουμε, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως δώρο για φιλίστορες, μαθητές και ευαισθητοποιημένους πολίτες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου