ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται το βιβλίο του Νίκου Σιδέρη

παρουσιάζεται-το-βιβλίο-του-νίκου-σιδ-852031

Το νέο του βιβλίο με τίτλο «Πως το παιδί μαθαίνει να ζητά λαμβάνοντας υπόψη και τον άλλο» παρουσιάζει στον Βόλο ο διακεκριμένος ψυχιάτρος – ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης μεθαύριο, Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στις 19:00, στο αμφιθέατρο «Σαράτση» του κτηρίου Παπαστράτου.

Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται από το εργαστήριο Ανάπτυξης και Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αρμός για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Ελένη Ανδρέου καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαριτίνη Μαλισσόβα εκπαιδευτικός, συγγραφέας, Αντώνης Σμυρναίος αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο ίδιος ο συγγραφέας. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Ο Νίκος Σιδέρης με το έργο του αυτό εμπλουτίζει τη γνώση και την πράξη της ανατροφής του παιδιού λαμβάνοντας υπόψη και τους γονείς του, οι οποίοι – όπως τονίζεται – είναι και αυτοί άνθρωποι όσο και αν κάποιες φορές τα παιδιά το παραβλέπουν αλλά και οι ίδιοι το ξεχνούν προσπαθώντας να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα δεδομένα χωρίς να υπάρχει λόγος. Με το παιδί και τις ανάγκες του έχει ασχοληθεί σε βάθος ο Νίκος Σιδέρης κατακτώντας την εμπιστοσύνη αναγνωστών από τα βιβλία του που έχουν τύχει της ευρείας αποδοχής. Στο βιβλίο του αυτό ο Νίκος Σιδέρης καταπιάνεται με τη σχέση γονιού – παιδιού, με το παιδί να ζητά κάτι συνέχεια από τους γεννήτορες του. Η καραντίνα και η πανδημία προκάλεσαν πληθώρα αιτημάτων που έφθαναν στα όρια της αφόρητης πίεσης ή και της απόγνωσης. Το δομικό στοιχείο απέκτησε διαστάσεις συμπτώματος, με αρνητικές επιπτώσεις για όλους. Ανακινώντας με οξύτητα επείγοντος το ερώτημα: Μπορεί το παιδί να μάθει να ζητά λαβαίνοντας υπόψη και τον άλλον; Συναισθανόμενο τις δυνατότητές του, τις διαθεσιμότητές του, τη διάθεσή του; Και αν ναι, πώς; Η ανάλυση των μηχανισμών του αιτήματος αναδεικνύει μια απλή και άμεσα εφαρμόσιμη μέθοδο που οδηγεί το παιδί σ’ αυτή την αναπτυξιακή κατάκτηση. Γονείς και παιδαγωγοί είναι αναγκαίοι και πολύτιμοι εταίροι του παιδιού στην πορεία από την ωμή ναρκισσιστική απαίτηση στο έντεχνο αίτημα.

Ο Νίκος Σιδέρης είναι ψυχίατρος, ψυχαναλυτής, συγγραφέας, μεταφραστής και ποιητής. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές (ειδικότητα Ψυχιατρική, Ιστορία και Νευροψυχολογία – Νευρογλωσσολογία). Είναι διδάκτωρ του τμήματος Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και διδάσκων ψυχαναλυτής, μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Στρασβούργου (E.P.S) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ψυχανάλυσης (FEDEPSY). Εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και οικογενειακός θεραπευτής. Έχει διδάξει μεταξύ άλλων στο τμήμα Ψυχιατρικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Deree College ενώ από το 2003 διδάσκει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. το μάθημα «Αρχιτεκτονική και Ψυχανάλυση».

Το βιβλίο του «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν» έγινε μπεστ-σέλερ στην κατηγορία των μη μυθοπλαστικών έργων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου