ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο Σαρακατσαναίων

παγκόσμιο-επιστημονικό-συνέδριο-σαρ-85084

Tο 3ο Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Σαρακατσαναίοι, πορεία και προοπτική στο χώρο και στο χρόνο» διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων στην πόλη της Λαμίας από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο να παρουσιαστούν και να αναδειχθούν νεότερες έρευνες που αφορούν τη φυλή των Σαρακατσαναίων.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής που αποτελεί προσυνεδριακή εκδήλωση, θα είναι αφιερωμένο στην Σαρακατσάνα Γυναίκα και θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο του Ο.Σ.Κ. στο πάρκο του λαού στη Στυλίδα, σε συνεργασία με το δήμο Στυλίδας.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας και θα είναι χωρισμένη σε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα πλήθος πολιτικών έχουν κληθεί για να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στη δεύτερη και τρίτη ενότητα έγκριτοι επιστήμονες θα αναφερθούν τόσο στις αρχές και τις αξίες και τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων, όσο και στην πορεία τους στον χώρο και τον χρόνο.

Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου την Κυριακή 6 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν επίσης ομιλίες από εξαίρετους επιστήμονες με θεματολογία σχετική με το γλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, τα εικαστικά μας έργα, την ενδυμασία και γενικότερα θα αναλυθούν οι πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων.

Επίσης την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί «Στρογγυλή τράπεζα» με θέμα: «Σαρακατσαναίοι Πορεία και Προοπτική στο Χώρο και στο Χρόνο». Καθ’ όλη την διάρκεια του 3ου Διεθνές Επιστημονικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι επισκέπτες του Συνεδρίου. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου. Το Σάββατο το βράδυ θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι στο κοσμικό κέντρο «Αρίων» στη Λαμία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου